Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een tijdloze Zeeuwse woning die je niet mag missen!

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In het zuiden van het land, op een kavel in Heinkenszand, staat deze eigentijdse en tijdloze woning die zowel ontworpen, gebouwd als bewoond is door de architect. Dit levert ons een uniek inzicht in de stijl en het proces van een architect: hoe zou hij of zij een eigen huis ontwerpen en bouwen? Als er geen opdrachtgevers zijn om invloed te hebben op het eindproduct, wat voor ideeën vloeien dan ongehinderd voort uit de creativiteit van de architect? In deze homify 360° gaan we een kijkje nemen rondom en in deze Zeeuwse woning waar we de oorspronkelijke stijl van architect Ton Altena zullen vinden.

Een moderne vertaling

woonkamer / slaapkamer pal zuid:  Woonkamer door Ton Altena Architect
Ton Altena Architect

woonkamer / slaapkamer pal zuid

Ton Altena Architect

Dit thuis, door en voor architect Ton Altena, is gebaseerd op traditioneel Zeeuwse woningbouw maar met indrukwekkende moderne elementen. De gevel op het zuiden, zoals we hier kunnen zien, is niet een blinde stenen muur maar een open glazen wand die van aarde tot nok de warmte en het licht uit het zuiden vrij door het interieur laat spelen. De woonkamer op de begane grond en de slaapkamer onder de nok bieden zo ook een prachtig zicht op de omgeving, die bijna onbebouwd tot aan de horizon strekt.

Een nominatie

Genomineerd voor de Maarten van Doornprijs is deze woning aan de Oudekamerseweg in Heinkenszand niet alleen een prachtige moderne herinterpretatie van Zeeuwse architectuur, maar herbergt het ook een aantal van de nieuwste milieubewuste bouwtechnieken. Naast het duurzame gebruik van gerecycled metselwerk is ook driedubbele beglazing aangebracht, wordt er gebruikgemaakt van aardwarmte als energiebron en bezit het een grijswatersysteem.

Detail

Voor we naar binnen gaan verdient dit detail nog even de aandacht. Voor de grote ramen van het kantoor aan de oostzijde van het huis vinden we deze houten luiken. Gemaakt van Platowood zijn deze luiken anders dan we van de traditionele vorm zouden verwachten – geen bont geschilderde deurtjes maar horizontale latten die door te kantelen geopend en gesloten kunnen worden. Zo kan de warme zomerzon buiten gehouden worden, evenals eventuele nieuwsgierige blikken en wordt zo voor zowel privacy als extra isolatie gezorgd.

Het interieur

Ook het interieur is geheel door Ton Altena uitgevoerd. Het geheel is in licht minimalistische stijl ontworpen maar herbergt tegelijkertijd opvallende details die extra aandacht verdienen. Eén zulke elementen is deze trap naar de kelder, die warm hout afwisselt met melkglas voor de stootborden en die zo tegelijk stabiliteit en warmte uitstraalt maar ook licht in de kelder brengt.

Het stoeltje van Oma

oude opgeknapte stoel:  Kleedkamer door Ton Altena Architect
Ton Altena Architect

oude opgeknapte stoel

Ton Altena Architect

Een tweede detail in het interieur is dit clubstoeltje, dat van Oma's zolder, via het aanbrengen van een nieuwe bekleding, nu het pronkstuk in de ruimte is geworden. Deze kleine parel, die de potentie van upcycling in interieurontwerp personifieert, vormt met dit nieuwe zwart-witte kleurenschema een prachtig contrast in de verder neutrale ruimte.

De keuken

keuken werkplek:  Keuken door Ton Altena Architect
Ton Altena Architect

keuken werkplek

Ton Altena Architect

Tenslotte vinden we in de keuken een spectaculaire inrichting die voor een groot deel in de muur lijkt te verdwijnen. Door het op maat gemaakte inbouwmeubel in de architectuur te integreren is veel ruimte bespaard, zowel praktisch als optisch, waardoor de open en ruimtelijke inrichting wordt versterkt. Het keukenblok biedt een zee aan ruimte voor kookactiviteiten terwijl de geïntegreerde elementen het rustige en minimalistische design afmaken. Ten slotte willen we nog wijzen op het spectaculaire uitzicht vanuit het grote raam, dat uitzicht biedt op het typische Zeeuwse landschap. Zo weerspiegelt iedere ruimte in huis de oriëntatie van de architect op de omgeving en ontstaat samen met het unieke exterieur een prachtig landelijk maar tegelijk ook modern geheel.

Voor meer prachtige woning inspiratie uit eigen land kun je in deze ideabooks verder lezen:

homify 360°: Een pittoresk boshuis in Gelderland

homify 360°: Een eengezinswoning in Leiden

Als jij een huis zou mogen bouwen, hoe zou het eruit zien? Deel jouw creativiteit nu met ons, en laat hieronder een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!