7 manieren om je kleine keuken functioneel in te richten

Karmijn Simons Karmijn Simons
Woonkeuken, Grego Design Studio Grego Design Studio Moderne keukens
Loading admin actions …

Heb je een geweldige en riante woning, maar is je keuken hier niet voordelig uitgekomen? Of misschien woon je in een karakteristiek appartement en neem je je kleine keuken voor lief. Een kleine keuken hoeft geen nadeel te zijn. Integendeel, je kunt hier je voordeel mee doen! Een kleine keuken is namelijk juist een uitdaging om alle functionele apparaten op te bergen en praktisch te positioneren. Bovendien kan een kleine keuken ook erg gezellig en sfeervol zijn. Met de juiste tips, je eigen gezonde verstand en wat creativiteit kom je een heel eind met het (her)inrichten van je keuken. 

Heb jij wat inspiratie en tips nodig om je kleine keuken functioneel in te richten? Pak een kop koffie, ga met je laptop op de bank zitten en scroll door deze handige tips! 

Werkblad

"Cactus" keuken achterwand op Pimp Flexible materiaal homify Moderne keukens

Ben je je huidige werkblad zat en ben je toe aan wat nieuws? Voordat je een werkblad kiest, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Het materiaal van het werkblad is erg belangrijk. Dit heeft niet alleen te maken met hoe het eruit ziet, maar heeft ook te maken met het onderhoud. Wanneer je kinderen hebt, zal een glazen blad niet praktisch zijn. Hier kunnen namelijk vette vingers op achterblijven. Inox en hout zijn minder geschikt als je liever geen krassen in je werkblad wilt. Wanneer je graag urenlang bakt en braad, is een hittebestendig blad erg handig. Een hittebestendig blad kan bijvoorbeeld uit natuursteen bestaan. Hete pannen kan je dan zonder zorgen op het werkblad neerzetten. Wil je op de prijs letten? Duurzame materialen kosten vaak wat meer. Sterker nog, voor gratis of natuursteen kan je al snel drie keer zo veel betalen! 

Opbergen

Bespoke oak larder homify Landelijke keukens

Het opbergen van je producten en etenswaren zijn erg belangrijk. Wanneer je dit niet juist doet, kan het eten bederven. Dat is natuurlijk erg zonde! Je spullen slim opbergen begint al bij het ontwerp van je keuken. Handige laden en kasten zijn een must-have in de keuken. Zeker laden zijn erg handig. Hier heb je namelijk een goed overzicht op al je spullen en het biedt veel opbergruimte. Zeker een brede lade kan je veel opbergruimte bieden. Het is ook handig om een hoge lade te hebben om pannen, flessen en snijplanken op te kunnen bergen. 

De juiste tools

Ambia-line ladeindeling Blum Moderne keukens IJzer / Staal

Heb je last van slipgevaar in de keuken? Dit klinkt misschien raar, maar het is een veelvoorkomend probleem. Wanneer je een keukenla met veel kracht sluit of opent, kunnen pannen, potten en flessen verschuiven. Je kunt dit voorkomen door een anti-slipmat in de lade neer te leggen. Zo blijven al je spullen netjes op zijn plaatst en kunnen er geen ongelukjes gebeuren. Met handige bestekbakken kan je je bestek indelen. Zo kan je alles makkelijk vinden, zonder eerst te moeten graaien naar een mes of lepel.

Onder de spoelbak gebeurt er vaak weinig. Je kunt hier wat schoonmaakspullen in moffelen, maar je kunt hier ook laden installeren die speciaal zijn aangepast. Hier kan je netjes alles opbergen en ben je niet snel meer je spullen kwijt. 

Verlichting

Koken is een leuke bezigheid. Soms kan het rustgevend zijn en soms kan het wat stress met zich meebrengen. Hoe de dag er ook voor je uitziet, koken moet toch gebeuren. Gelukkig bestaat er tegenwoordig heel wat mooie sfeerverlichting, waardoor de keuken er ook gezellig uit kan zien. Verlichting moet niet alleen sfeer bieden, maar ook genoeg licht kunnen bieden. Wanneer je bijvoorbeeld een komkommer aan het snijden bent en in pannen aan het roeren bent, is het van belang dat je goed kan zien wat je doet. Goede ledverlichting is dan geen overbodige luxe. Je kunt licht plaatsen boven het aanrecht, maar ook onder je keukenkastjes. Ook kan je kiezen voor inbouwspots. Laat je van tevoren informeren welke verlichting geschikt is voor jouw keuken.  

Vloeren

Wil je graag een mooie, bijzondere of juist praktische vloer in je keuken? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het onderhoud van een keukenvloer is erg belangrijk. Er kunnen namelijk regelmatig etensresten op de grond vallen. Het is dan erg praktisch als de vloer snel schoongemaakt kan worden. Ook de poreusheid is iets wat je in acht moet nemen. Een vloer die niet snel vlekken doorlaat is een verstandige keuze voor in de keuken. Laat je informeren door tegelleggers hoe krasgevoelig je vloer is. Met dit in gedachte, kiezen veel mensen voor een harde keukenvloer, zoals natuursteen. Ook materialen als laminaat, parket en steentapijt zijn populaire opties. Een keramische keukenvloer is slijtvast en bestand tegen chemische producten. Wanneer je op je budget wil letten, kan een laminaatvloer een goede keuze zijn. Laminaat is bovendien erg hygiënisch en vochtbestendig. 

Apparaten

Een keuken anno nu beschikt over menig apparatuur. Men spreekt regelmatig over de vijf standaard apparaten. Hiermee worden de afzuigkap, koelkast, oven, vaatwasser en kookplaat bedoeld. Toch komen er tegenwoordig steeds meer apparaten bij. Wat dacht je van een ingebouwd espressoapparaat? Wanneer je niet goed weet welke apparaten je aan moet schaffen, is het van belang om niet de keuzes te baseren op het merk. Ieder product is verschillend, waardoor keukenapparaten van een en hetzelfde merk niet altijd betekent dat dit ook een goede keuze is. Bekijk ook altijd de garantie van het product. Sommige apparaten hebben vijf jaar garantie, wat misschien nog wel eens van pas kan komen! Overweeg ook de kanalen. Misschien heb je een mooi apparaat in de winkel gezien, maar met goed zoeken op internet kan je een koopje op de kop tikken! 

Accessoires

Met de juiste accessoires en decoratie kan je je kleine keuken opfleuren. Wat dacht je van deze grappige beeldjes? Wanneer je dit te druk vindt, kan je ervoor kiezen om het bij een aantal simpele basiselementen te laten. Een leuk plantje, mooi keukengerei of mooie wijnflessen kunnen de keuken persoonlijk en sfeervol maken. Zo kan jij van je kleine keuken een sfeervol en functioneel paradijs maken! 

Beginnen je handen al te jeuken en kan je niet wachten om aan de slag te gaan met jouw keuken? Wij wensen je veel klusplezier! 

Wat is jouw truc om je keuken functioneel in te richten? Laat hieronder een reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine