homify 360°: Nul energie-woning in Grinzing

Stoa. Stoa.
Google+
Loading admin actions …

Het architectenbureau Abendroth Architects is gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van energie-efficiënte gebouwen. Waaronder laag-energie-, passieve, nul-energie- en energie-pluswoningen. In het kielzog van de stijgende energiekosten is deze specialisatie een slimme zet en dient een zeer nobel doel. Het bureau moest een nieuw gebouw voor een gezin realiseren. Dit nieuwe huis moet de plek worden waarin de verschillende wensen van de bewoners tot uiting kwamen. Het complex bestaat uit twee onafhankelijke delen. De moeder van de eigenares van het gebouw bewoont het drempelvrije appartement, dat in verbinding staat met het huis van van haar dochter. Zo hebben beide bewoners privé-vertrekken, maar leven ze ook in een bepaalde verbondenheid met elkaar. Laten we dit mooie concept eens onder de loep nemen!

Aanzicht

De steile noordelijke helling vereiste een specifieke aanpak. Ondanks de lastige positie van het huis,  wordt het zonlicht toch goed benut, waardoor er een heldere sfeer hangt in het interieur. Het huis licht lager dan de weg, met als gevolg dat voorgangers naar binnen zouden kunnen kijken, om dit te voorkomen werd er met een muur een binnenplaats gecreëerd, waar toch zonlicht binnen kan vallen. Het huis lijkt aan de buitenkant een fort, maar schijn bedriegt, want binnen vinden we een bijzonder open architectuur.

Tekening

  door Abendroth Architekten
Abendroth Architekten

Sonneneinstrahlung – Sommer

Abendroth Architekten

Om je een inzicht te geven in het werk van het architectenbureau, hebben we deze bouwtekening van het huis voor je opgevraagd. Hierop kun je goed zien hoe de ontwerper er voor gezorgd heeft dat het natuurlijke licht het huis kan binnenstromen, en dus profiteert de bewoner nu van de best mogelijke helderheid en warmte, maar ook van de privacy die ontstaat door de de witte buitenmuur.

Technische details

De bodem is slecht, daarom was er een paalfundering nodig. Een funderingspaal zorgt voor een diepe fundering. Deze methode wordt gebruikt om de belasting van het gebouw direct in de aarde weg te leiden. Omdat in het huis een hoge energie-efficiëntie te bereiken, werd een isolatielaag gelegd op de bodemplaat. De buitenmuren hebben stalen voeten die eveneens geïsoleerd zijn. Bovendien werden de ramen geïsoleerd met driedubbel glas. Alleen oriëntatie naar het noorden valt buiten de ideale standaard van het passiefhuis, want die vereist een oriëntatie op het zuiden. Verder stemt het huis overeen met de eisen van een passief huis. Een hoogwaardig ventilatiesysteem zorgt automatisch voor frisse lucht in alle kamers. De verwarming werkt op een zoutwater- geothermische warmtepomp, die wordt gevoed door een diep boorgat. 

Vorm

Als een klein fort ligt het appartementencomplex op een lager niveau dan de straat. De voorgevel werd voorzien van een helder wit pleisterwerk en is echt tijdloos. Aan de nieuwsgierigheid van de voorbijgangers wordt door het ontwerp geen gehoor gegeven. Het interieur is veelvormig, waardoor er vele creatieve mogelijkheden zijn met betrekking tot de inrichting van de woning. Ondanks zijn gesloten karakter, dat de privacy van de bewoners waarborgt, is het toch een woning die gezellig oogt en waarin een heldere open sfeer hangt.

Interieur

Het interieur blijft trouw aan dat van de buitenkant, want ongecompliceerde en geometrische vormen domineren de ruimte. We bevinden ons hier in de ruime woonkamer die een vloeiend karakter en een connectie heeft met de verschillende woongebieden. Het kleurenschema wordt gekenmerkt door rood-grijs dat prijkt op de sierbetonnen oppervlakken, dit alles gaat gepaard met zachte kleurschakeringen die een rustgevende sfeer oproepen. De eigenaren van het gebouw wilden een onderhoudsvriendelijke en duurzame vloer, daarom werd deze schitterende vloer aangelegd. Het rood-bruine glinsterende linoleum van de vloer past precies in deze setting.

Sierbeton

Het sierbeton thema is in het hele gebouw aanwezig. De wanden, plafonds, trappen en leuningen zijn allemaal gemaakt van geprefabriceerde onderdelen en hebben een glad oppervlak. Gewoon schitterend. Ook de keerwanden van de buitenzijde, de oprit en andere elementen van het buitenste gebied zijn vervaardigd in beton. Dit materiaal lijkt steeds populairder te worden, vermoedelijk omdat het zo eenvoudig voor verschillende toepassingen te gebruiken is. Ook de stevigheid van het materiaal speelt bij de groeiende populariteit een rol. 

Tot zover onze tour door deze nul-energiewoning. We zijn blij dat deze innovatieve architectuur volop in ontwikkeling is, waardoor we in de toekomst kunnen stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. We hopen dat je het interessant vond. Veel creatief plezier bij het inrichten van je woning. 

Trek in een puur Hollands huis? Lees dan even dit artikel!

Op ons sociale forum kun je leuke gesprekken voeren!

Heb jij al plannen voor een nul-energie- of passiefhuis? Doe je plannen uit de doeken op ons sociale forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!