8 tips om van je open haard een eyecatcher te maken

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

8 tips om van je open haard een eyecatcher te maken

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Slaapkamer door Deu i Deu,
Loading admin actions …

De temperatuur buiten gaat naar beneden, des te meer reden om binnen te genieten van een knus, warm en gezellig huis. Open haarden of kachels zijn toch wel hét toonbeeld van winterse gezelligheid en warmte. In dit Ideabook delen we een aantal tips om van je open haard een echte eyecatcher te maken. Een open haard kun je gebruiken als sfeervuur of als (bij)verwarming – of beide. Bedenk wat het doel is en hoe centraal je dit item in je woonruimte wilt hebben. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, ook voor sier open haarden die niet meer werken. 

Bekijk onderstaande tips en ideeën om van jouw open haard het stralende middelpunt van je woonruimte te maken. Kijk mee en laat je inspireren! 

Kleuraccenten

Tegenwoordig bestaan er veel mooie ontwerpen voor een open haard. Van traditionele designs tot ultra moderne varianten, ongeacht je persoonlijke smaak is er in iedere stijl wel iets te vinden. Is je huis al voorzien van een mooie haard, maar wil je deze graag naar eigen smaak aanpassen? Kies er dan voor om hem optimaal tot zijn recht te laten komen door het toevoegen van kleuraccenten. 

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de muur rondom de open haard een andere kleur te geven waardoor deze extra naar voren komt. Het kan ook zijn dat je open haard nog geplaatst gaat worden, je kunt dan ook kiezen voor een haard waarbij een combinatie van verschillende materialen juist zorgt voor contrast. Een voorbeeld van zo'n open haard zien we op bovenstaande foto. De open haard is afgemaakt door het toevoegen van sfeervolle accessoires zoals geurstokjes en kaarsjes. 

Spiegels

Op deze foto zien we een sfeervolle open haard die zich in de ruimte slaapkamer bevindt. De indeling van deze slaapkamer geeft een luxe en warme uitstraling. Om deze open haard tot een centraal element te maken, is gekozen voor het plaatsen van een grote, moderne spiegel op de schouw. Deze wordt bij de open haard betrokken waardoor het samen een prachtig geheel vormt. Veel meer heeft deze slaapkamer, qua sfeer en uitstraling, ook niet nodig. 

Is je ook opgevallen dat deze open haard niet aangestoken is met hout, maar dat er een aantal kaarsen in branden? Dit is een redelijk veilig en goed alternatief voor hout stoken. Op deze manier breng je toch licht en warmte in de schouw. Een ideale oplossing wanneer je te maken hebt met een open haard of schouw die niet (meer) werkt.  

Moderniseren

stadswoning met spicy details:  Woonkamer door choc studio interieur,
choc studio interieur

stadswoning met spicy details

choc studio interieur

Wanneer de gehele uitstraling van je interieur en inrichting modern is, kan het ook erg mooi om je open haard in deze stijl mee te nemen. Op bovenstaande foto zien we een woonkamer van een knusse stadswoning. Een op maat gemaakte kast zorgt ervoor dat de open haard moeiteloos opgaat in zijn omgeving. Op de schouw van deze open haard zijn stijlvolle, zwarte woon-accessoires geplaatst die dit plaatje helemaal afmaken. Er in deze woonkamer ook gedacht aan een opbergruimte voor het hout van de open haard, wat vind jij van deze opberg oplossing? Wij zijn helemaal fan van deze stijlvolle woonkamer met moderne open haard! 

homify biedt meer inspiratie, tips en ideeën voor het realiseren van de perfecte woning. Bekijk bijvoorbeeld ook eens dit Ideabook, die tips nog meer tips geeft voor het kiezen voor de juiste open haard voor jouw woonkamer. 

Vintage elementen

Spiegels:  Woonkamer door the robin,
the robin

Spiegels

the robin

Het voorbeeld van het toevoegen van een mooie spiegel bij je open haard zagen we al eerder in dit Ideabook. Een ander manier om van je open haard een echte eyecatcher te maken, is om hem te decoreren met opvallende, vintage elementen. Op deze foto zien we in het spiegelbeeld dat er in deze woonkamer gekozen is voor het toevoegen van super opvallende, vintage spiegels met een klassiek tintje. Opvallende spiegels als deze komen in verschillende kleuren zodat ze ook goed bij jouw woning zouden kunnen passen. 

Andere voorbeelden van vintage items zijn bijvoorbeeld, stolpen, beeldjes, oude fotolijsten of wellicht items van marmer. Je kunt met dit type decoratie alle kanten op! 

Verlichting rondom je open haard

Hoewel de open haard zelf natuurlijk telt als licht- en warmtebron, kun je je open haard ook prima decoreren met extra verlichting. Deze verlichting kun je plaatsen in de vorm van dimbare tafel-, vloer- en wandlampen maar denk ook eens aan mooie kaarsen op de schouw! Op bovenstaande foto zien we dat de indeling van deze woonkamer er al voor zorgt dat de open haard een centraal element is. Op de schouw is voldoende, sfeervolle decoratie geplaatst waaronder voornamelijk een aantal kaarsen in verschillende hoogtes. Vind je dit te veel van het goede? Je kunt er ook voor kiezen om de kaarsen of lampen alleen te gebruiken wanneer je de open haard niet gebruikt, en/of andersom. 

Minimalisme

 Woonkamer door byThom,

Op bovenstaande foto zien we een prachtig, sfeervol voorbeeld van een minimalistische open haard. Deze stijl kenmerkt zich met name door het gebruik van witte (of zwarte) kleuren, waarbij poespas weg is gelaten. Deze open haard komt goed tot zijn recht, en valt extra op, door het contrast met het ietwat traditionele interieur. Ook leuk: de houder voor het hout. Hout wordt vaak buiten opgeslagen, of ergens in huis onopvallend opgeborgen, maar deze minimalistische houder past perfect bij deze stijlvolle open haard. 

Meer foto's van minimalistische woonkamers vind je hier

Maximalisme

Waarin we op de voorgaande foto een redelijk minimalistische open haard lieten zien, delen we in dit voorbeeld een opvallende haard. Een opvallende open haard kun je realiseren door op verschillende manieren alle aandacht op dit element in je ruimte te richten, maar je kunt ook door middel van het kiezen van de juiste stijl zorgen dat het een eyecatcher an sich wordt. Op bovenstaande foto zien we dan ook een grote, hoge open haard met een klassieke, traditionele uitstraling. Prachtig! 

Symmetrie

 Woonkamer door Nash Baker Architects Ltd,
Nash Baker Architects Ltd

​Sitting room Bedford Gardens house.

Nash Baker Architects Ltd

We eindigen dit Ideabook met een strakke, moderne woonkamer. Qua symmetrie kun je aan een open haard zelf vrij weinig doen, des te meer kun je aan het interieur zelf doen – mocht een symmetrische look je aanspreken. Door de symmetrische inrichting van deze woonkamer wordt namelijk gezorgd dat de open haard een centraal middelpunt van de ruimte vormt. Beide kanten van de woonkamer zijn exact hetzelfde ingedeeld en gedecoreerd wat resulteert in een prachtige, rustgevende ruimte. 

Tot zover dit Ideabook vol inspiratie over open haarden. We hopen dat je genoeg ideeën hebt opgedaan om van jouw (toekomstige) open haard een echte eyecatcher te maken! Mocht je het toch lastig vinden en er zelf niet helemaal uit komen, dan is het inschakelen van een professional ook nog een optie. Deze kunnen je bijna altijd helpen om je dromen en wensen te realiseren. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!