De tuin gezellig maken

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De tuin gezellig maken

Sanne Sanne
Stijlvolle tuin Raamsdonksveer:  Tuin door De Rooy Hoveniers
Loading admin actions …

Met alleen een tafel, wat stoelen en een bankje ben je er nog niet. Maar hoe breng je gezelligheid in je tuin? Nadat je de tuin hebt ingedeeld, borders en terrassen hebt aangelegd heb je nog een heleboel spullen nodig. Deze tips helpen je de perfecte buitenruimte te creëren. Denk bijvoorbeeld aan doeltreffende verlichting, een goede barbecue of een ander soort buitenkeuken, zodat je lekker buiten kunt eten, versiering om het gezellig te maken, meubels – een lekkere bank of juist een grote tafel met stoelen, zodat je gezellig samen met vrienden of familie kunt eten – een terrasverwarmer… Er zijn heel veel mogelijkheden. Als je die optimaal benut kun je, ook in de herfst, genieten van een fantastische tuin.

Buitenvloeren

Tuin met karakter:  Tuin door De Rooy Hoveniers
De Rooy Hoveniers

Tuin met karakter

De Rooy Hoveniers

Je kunt de paden en terrassen van je tuin betegelen, de meest gebruikte vloerbedekking in de tuin. Steen kan echter kil ogen; het is ook daadwerkelijk kouder aan je voeten. Hout, daarentegen, heeft een wat gezelligere, warmere uitstraling, niet in de laatste plaats om de kleuren: tegels zijn vaak grijs, hout is vaak bruin. Hout is minder koud aan je voeten, maar als je op blote voeten loopt moet je wel oppassen voor splinters. Kies liefst hout dat is afgewerkt en niet splintert of werk het zelf af (schuren/beitsen/lakken). Kant-en-klare vlonders – van hout, maar ook van kunststof – zijn te koop bij bouwmarkten, maar je kunt ook zelf met houten planken aan de slag gaan en zo een mooie vloer leggen.

Houten vloeren hebben wel meer onderhoud nodig dan kunststof vloeren of tegels. Er zijn verschillende reinigings- en onderhoudsmiddelen te koop. Impregneer een nieuwe houten vloer liefst met olie. Die beschermt je terras tegen schimmels en heeft een waterafstotend effect. Deze behandeling kun je ongeveer jaarlijks herhalen. Als het hout vies is kun je er trouwens niet simpelweg een hogedrukreiniger op zetten, aangezien dit de vezels van het hout onherstelbaar kan beschadigen en ervoor kan zorgen dat de planken loskomen.

Verlichting

Licht kan heel veel doen voor een tuin. Als basis hebben de meeste mensen wel iets van verlichting, zoals windlichten, die een gezellig, warm licht verspreiden, of een lichtsnoer (prikkabel), dat een romantisch effect aan je tuin kan geven. Ook lampjes naast het tuinpad op zonne-energie zien we de laatste jaren steeds meer in de winkels liggen. Dit is natuurlijk goed voor het milieu en daarnaast is het ook nog eens zeer praktisch: je hoeft geen elektra aan te leggen in je tuin. 

Waar veel mensen niet aan denken is verdere sierverlichting. Licht bijvoorbeeld een hoge boom van onderen uit of plaats lampen tussen je planten. Zoals op bovenstaande foto te zien is geeft dit een heel mooi effect. De lichtjes naast het tuinpad schijnen vaak omhoog of opzij, maar het is ook mooi om het tuinpad te beschijnen en de lichtjes over de grond te laten schijnen. Met tuinverlichting kun je een heleboel doen, vaak meer dan je denkt.

Beschutting en verwarming

Je wilt graag lekker beschut kunnen zitten in je tuin. Denk daarom na over de indeling van je tuin. Je kunt verschillende zitjes maken, bijvoorbeeld een lekkere bank en een tafel met stoelen. Het is een goed idee die indeling te bevestigen met een afscheiding, zodat je niet één grote lap grond hebt met hier en daar wat zitplekken. Om het wat knusser knusser te maken kun je een afscheiding plaatsen, bijvoorbeeld een muurtje of een hek. Je kunt kiezen voor een laag muurtje of een muurtje met openingen, zodat je niet helemaal afgesloten bent van de rest van de tuin. Een natuurlijke beschutting is ook een optie: een buxushaag, bijvoorbeeld, is strak, maar kan ook speels zijn, afhankelijk van de snoekwijze. Daarnaast zijn er natuurlijk nog legio opties te verzinnen: bloemen, planten, grassen, een hekje, een laag bankje, een (verrijdbare) plantenbak…

Een lekker vuurtje zorgt voor gezelligheid en zorgt ervoor dat je ook nog buiten kunt zitten als het wat kouder wordt. Plaats een houtkachel, vuurschaal of vuurton voor warmte én licht. Denk wel aan je buren: kies voor compleet gedroogd (eiken)hout en plaats eventueel een schoorsteen op je houtkachel. Als je buren heel dichtbij zitten kun je kiezen voor een vuurpot die brandt op gel. Dit is minder vervuilend en geven minder overlast. Overigens is een terrasverwarmer ook een optie, al kost die wel veel energie en heb je dan stroom nodig op je terras. Je bent wel altijd verzekerd van een lekker verwarmd terras. Je kunt dan ook in de herfst nog prima buiten zitten!

Meubels

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid:  Terras door Dakterras.nl
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl

Denk goed na voordat je je tuinmeubels kiest. Wat wil je voor tuin, wat vind je belangrijk? Wil je gezellig borrelen met vriendinnen of wil je met het hele gezin lekker buiten kunnen eten? In het eerste geval zou ik kiezen voor een fijne bank met kussens en een klein tafeltje. In het tweede geval is een grote tuintafel met goede stoelen geschikter. Als je tuin groot genoeg is en je hebt ruimte voor twee terrassen: een combinatie van de verschillende opties is natuurlijk het fijnst. Dan kun je alle kanten op met je tuin.

Houd bij de inrichting van je tuin rekening met je stijl. Neem meer basic, standaard tuinmeubelen of maak van je tuinstoelen een eyecatcher: bekijk hier een serie bijzondere tuinmeubelen.

Buitenkeuken: barbecues

Als je buiten wilt eten – en wie wil dat nou niet – heb je een barbecue of een andere vorm van een buitenkeuken nodig. Barbecues zijn op het moment helemaal je van het. Iedere zelfbewuste man wil wel een avondje de barbecuespatel in handen hebben. Er zijn veel verschillende barbecues op de markt. Elektrisch of met briketten, met of zonder deksel. Lees je goed in voordat je overgaat tot aankoop.

En buiten koken is niet alleen voor in de zomer! Koop in plaats van de gebruikelijke worstjes en hamburgers een hele kip of spareribs bij de slager en laat die langzaam garen. Of doe het eens anders met kerst en gaar je kerstkalkoen op de barbecue! Daar hoef je niet de hele tijd bij te staan, dus dit kan ook prima als het kouder wordt.

Decoratie

Maak je tuin helemaal af door decoratie toe te voegen: kaarsen, een spiegel, bloemetjes op tafel, kussentjes… Voor meer warmte kun je ook denken aan plaids, die, naast dat ze daadwerkelijk warmte geven als je eronder zit, warm en zacht ogen.

Je kunt eventueel een thema kiezen. Geef je tuin bijvoorbeeld een nostalgisch tintje door emaille servies op tafel te zetten en een leuke, ouderwetse gieter op de kop te tikken bij de kringloopwinkel. Of kies eens voor een oosters thema met gekleurde, oosterse lantaarns en een boeddhabeeld.

Meer tuininspiratie? Bekijk hier het werk van verschillende hoveniers.

Tuin met karakter:  Tuin door De Rooy Hoveniers
De Rooy Hoveniers

Tuin met karakter

De Rooy Hoveniers
Welke goede tips om je tuin gezellig te maken heb jij?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!