Schilderkunst voor thuis door Kathalijne Hes | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Schilderkunst voor thuis door Kathalijne Hes

Stoa. Stoa.
schilderijen van Kathalijne Hes Landelijk
Loading admin actions …

Vandaag gaan we Kathalijne Hes aan je voorstellen. Deze kunstenares is een zuiderling in hart en nieren. Na een aantal jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt te hebben, besloot ze toch weer terug te keren naar het zuiden, waar het bourgondische leven zoveel te bieden heeft. Haar naamsbekendheid heeft zij voornamelijk in Breda verworven, de stad waar ze op 1 februari 2014 een atelier geopend heeft, namelijk pop-up-atelier Hes-Art. Dat atelier ga je straks nog zien! Haar werk is filmisch, persoonlijk en expressief. In de werken die we vandaag aan je laten zien komen twee prachtige onderwerpen naar voren: de uil en de mens. De kleurrijke werken zorgen direct voor een schitterende sfeer in je interieur. Naast het feit dat ze erg mooi zijn, hebben ze ook een symbolische en verhalende laag, waardoor je er naar blijft kijken! Laten we naar het zuiden van ons land afzakken, om op visite te gaan bij deze bijzondere Nederlandse kunstenares. Kijk met ons mee!

Het atelier

atelier van Kathalijne Hes Industrieel

We bevinden ons in hier in het atelier. Je voelt direct de artistieke sfeer in de lucht hangen. Dit is de plek waar de inspiratie op je neerdaalt, en waar je als kunstenaar de creatieve vruchten kunt plukken. Een atelier dat ruim en rijk aan licht is, schept de juiste creatieve sfeer om in te werken. Een kunstenaar heeft een vrijplaats nodig om tot authentieke werken te kunnen komen, en wat we hier zien is zo'n vrijplaats. Of moeten we het eerder een broedplaats noemen, waar de kunstwerken geconcipieerd worden en tot wasdom komen? In deze kunsttempel wordt als het ware de geest in het kunstwerk geblazen, zodat de voorstelling zijn expressieve schoonheid krijgt. Hes citeert de Joods-Amerikaanse schrijver Saul Bellow die stelt: Kunst streeft naar vorm en hoopt op schoonheid. Laten we eens kijken welke sfeer de werken van Hes oproepen.

Geijkte blik

Naiveling 150x150cm van Kathalijne Hes Landelijk
Kathalijne Hes

Naiveling 150x150cm

Kathalijne Hes

De uil wordt in de Griekse mythologie gezien als de personificatie van de wijsheid en is de trouwe kompaan van de godin Athene: de godin van de wijsheid, kunst, vindingrijkheid en weefkunst. De uil kijkt met zijn scherpe geijkte blik door de sluier van alledag heen, die als een vlies over de dingen in de wereld hangt, en ziet hoe de dingen echt zijn, hij ziet de waarheid of de realiteit. De waarheid en de schoonheid zijn volgens de Griekse filosoof Plato onlosmakelijk deel van het ultieme goede, waaruit alle andere goedheid en waarheid van afgeleid is. Dit schilderij vangt de scherpe blik van de uil en brengt de persoonlijkheid van het dier naar voren. Het werk heeft welhaast een spirituele lading.

Onschuld

Onschuld 100x120cm van Kathalijne Hes Landelijk
Kathalijne Hes

Onschuld 100x120cm

Kathalijne Hes

Dit werk heet onschuld en laat een uilskuiken zien. Het ietwat onbeholpen beest ziet er schattig uit, en door het gebruik van warme kleuren wordt de aandoenlijkheid van het dier versterkt. Het werk heeft duidelijk een geheel andere sfeer dan het vorige, want dat was koeler van kleur, had meer aardetinten en dat dier had een temperamentvolle uitdrukking. Dit kuiken is niet temperamentvol, maar de setting waarin het zich bevindt wel, waardoor er een bijzonder contrast ontstaat, tussen de pure onschuld en de warme expressieve kleuren. Het werk is zo gemaakt, dat je het gevoel krijgt het dier te willen beschermen. Wellicht gaat dit schitterende werk over de liefde en het verlangen naar de vertederende onschuld.

Filmisch

nachtvlinder 100x190cm van Kathalijne Hes Klassiek
Kathalijne Hes

nachtvlinder 100x190cm

Kathalijne Hes

Een sierlijke beweging in een verstilde tijd. De vrouw rijst op uit het water (of lost er juist in op) en vangt het zonlicht in haar haren. Het werk zoekt de vorm en suggereert de schoonheid. De zwarte achtergrond brengt de kleuren sterk naar voren, terwijl de kleurklanken in elkaar overlopen, van rood naar paars en omgekeerd. De vrouwelijke vorm is gevat in verf en verleidt het canvas tot een samenzijn in eeuwigheid. Of misschien voor enige tijd, want de gracieuze schoonheid zou weg kunnen vliegen als de uilen van Athene.

Symbolisch

carnaval 150x100cm van Kathalijne Hes Klassiek
Kathalijne Hes

carnaval 150x100cm

Kathalijne Hes

De neuzen dezelfde kant op. In sommige contexten is dat soms handig, maar een kunstenaar zoekt iets anders. Veel mensen durven niet buiten de lijntjes te denken of te kijken. Dit is wel iets wat kunstenaars vaak doen, waar ze zogezegd voor leven. Het alledaagse wordt vaak in een artistieke context geplaatst, waardoor het van een andere kant wordt belicht, en dit kan resulteren in een bepaalde verdieping. Een andere manier van kijken (of iets van een andere kant bekijken) ligt aan de basis van de kunst. De figuur op dit symbolische schilderij kijkt ons aan, en dat is positief, want als iedereen dezelfde kant op kijkt heb je geen oog meer voor het bijzondere, voor hetgene dat niet in het schema van de collectiviteit past, dan heb je eigenlijk oogkleppen op. De kunstenaar leert ons om onbevangen naar de wereld te kijken en in elke situatie open te staan voor nieuwe ideeën.

Advocaat

portret van Kathalijne Hes Landelijk

In het werk van Hes herkennen we een onderzoekende blik, de kritische distantie, maar ook de durf om te vliegen in de creativiteit, die via vorm tot schoonheid leidt. Wat is een kunstenaar? Misschien een wijze ziener, een gevleugelde heraut van het unieke, advocaat van het waardevolle, ontsluiter van de veelzijdige essentie van de realiteit en de schepper van schoonheid en waarheid. De schilderijen van Hes zijn persoonlijk, intens en krachtig. Haar voorstellingen slaan hun vleugels uit in je verbeelding.

Tot zover de werken van Kathalijne Hes. We hopen dat je net zo enthousiast bent als wij! 

Voor vragen en advies raadpleeg ons forum!

Voor vintage en modern design lees je dit artikel!

Heb jij Nederlandse schilderkunst in huis hangen? Laat een reactie achter bij de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!