5 ideeën voor een afscheiding tussen de keuken en de woonkamer | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

5 ideeën voor een afscheiding tussen de keuken en de woonkamer

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne woonkamers van Studio Massimo Rinaldo architetto Modern
Loading admin actions …

In moderne woningen maken de meeste keukens onderdeel uit van de rest van het huis, en dan met name van de woon- en eetkamers. Er is een tijd geweest dat de keuken zich altijd in de gang bevond, en dus niet zichtbaar was vanuit de rest van huis. Die tijd lijkt intussen achter ons te liggen. Hoewel een open keuken zeer functioneel en gezellig kan zijn, brengt het ook een aantal nadelen met zich mee. Denk maar eens aan de geurtjes van het koken die sneller in de woonkamer blijven hangen. 

In dit Ideabook hebben we vijf ideeën voor je op een rijtje gezet om je open keuken van de rest van je huis af te scheiden. Lees snel verder om te zien hoe je dit thuis kunt realiseren!

1. Een bar om aan te dineren

Als je keuken halfopen is, zoals op de foto hierboven, kun je het verder afscheiden van de rest van de ruimte door er een muurtje voor te bouwen. Aangezien je een standaard muurtje wellicht een beetje saai vindt, kun je ook kiezen voor een bar. Hier kun je wat hoge stoelen bij plaatsen, zodat je er ook aan kunt dineren of ’s ochtends gezellig kunt ontbijten.

Zorg er bij de keuze voor een bar wel voor dat de rest van je inrichting erbij past. De keuken is vanuit de woonkamer nog wel zichtbaar, dus dan is het wel mooi als deze goed matcht bij de rest van de meubels die je in huis hebt.

2. De keuken in een nis van de ruimte

Als we niet zo’n groot huis hebben, is de ruimte voor de open keuken natuurlijk ook beperkt. Om het dan toch nog een beetje af te scheiden van de eet- en woonruimte kun je het in een nis plaatsen, zoals op de foto hierboven te zien is. Zo maak je ook meteen optimaal gebruik van een ruimte die anders wellicht moeilijk op te vullen is.

De eettafel staat net achter de keuken, waardoor je niet ver hoeft te lopen naar de plek waar je gaat eten. Door de wand achter de eettafel net een ander kleurtje te geven dan de rest van de wand, krijg je ook bij het eetgedeelte weer het idee dat het een aparte ruimte is.

3. Variatie in de hoogte van het plafond

Soms kan zelfs het spelen met de hoogte van het plafond een goede oplossing zijn om de keuken visueel van de rest van het huis af te scheiden. Met verlichting en hoge kastjes lijkt de open keuken op de foto hierboven toch op zichzelf te staan, waardoor het niet tot de rest van het huis lijkt te behoren.

Op de foto hierboven is goed zichtbaar dat het plafond boven de woonkamer net iets hoger is dan het plafond in de rest van de ruimte. Door de rand van het verhoogde plafond te verlichten lijkt het bijna alsof er een muur rondom de woonkamer staat, waardoor je het idee krijgt dat het een aparte ruimte is.

4. Een glazen wand

Een glazen paneel in industriële stijl is niet alleen zeer modieus, maar ook een goede manier om de keuken af te scheiden van de rest van het huis. De ruimtes worden er duidelijk door verdeeld, maar het is nog wel mogelijk om vanuit de keuken met iemand in de woonkamer te praten.

De wanden van glas zijn zeer multifunctioneel, aangezien ze licht doorlaten én privacy bieden, aspecten die van groot belang zijn voor de keuken. Zo wordt de keuken een soort glazen kubus in de ruimte, waar je heerlijke maaltijden kunt bereiden.

5. Meubilair om de ruimte op te delen

Moderne keukens van Bodà Modern

Niet alleen met wanden, van glas of een ander materiaal, kun je een ruimte opdelen. Je kunt hiervoor ook gebruikmaken van meubels. Kijk maar eens naar de foto hierboven. Hier worden keukenkastjes met inbouwapparatuur gebruikt om de keuken en eetkamer van de woonkamer af te scheiden.

Moderne woonkamers van Bodà Modern

Als je meubels gebruikt om een ruimte in tweeën op te delen, is het handig als je deze meubels ook kunt gebruiken. Aan de ene kant van het meubels vonden we keukenkastjes met inbouwapparatuur. Het zou natuurlijk handig zijn als de kant van het meubel bij de woonkamer ook wat kastruimte biedt.

Wil je meer weten over keukens? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om je open keuken van de rest van je huis af te scheiden? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!