Kleur in de woonkamer: zes tips voor meer leven in huis | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Kleur in de woonkamer: zes tips voor meer leven in huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
van JAB JOSEF ANSTOETZ KG
Loading admin actions …

Kleur in de woonkamer is tricky business, want hoe zorg je dat het gezellig, maar niet te druk wordt? Een warme aanblik met lekker veel kleur en een overdaad aan kleur waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet, liggen dicht bij elkaar. Met de tips uit dit Ideabook bieden we je handvatten om zelf voor interieurdesigner te spelen. Lees mee, pik eruit wat voor jou eigen huis werkt en beken kleur!

Kies je kleurenschema

Ookinhetpaars de webshop voor kleurrijke kussens en prachtige plaids Scandinavische woonkamers van Ookinhetpaars Scandinavisch
Ookinhetpaars

Ookinhetpaars de webshop voor kleurrijke kussens en prachtige plaids

Ookinhetpaars

Wanneer je er even een Google-zoektocht aan waagt, kom je op een breed scala aan kleurenschema's uit. Omdat het zelden verstandig is Google als leidraad te gebruiken, raden wij je aan het kleurenschema van je Google-keuze vooral in je rugzak te stoppen en vervolgens aan de slag te gaan met wat wel echt werkt: een mooi moodboard maken. Kies de kamers, kunstwerken of zelfs landschappen die bij jouw smaak aansluiten. Wat vaak blijkt is dat de kleuren die er in voorkomen vaak overeenkomen. Misschien kies je voor een verfijnd herfstlandschap, een azuurblauwe strandvakantie of een rotslandschap in de ondergaande zon. Volgende stap is de kleuren die je er het meest in aanspreken te distilleren. Beperk je tot een kleur of vier a vijf, en daar heb je het: je eigen op maat gemaakte kleurschema. (Bonus tip: ga voor wat kleurstaaltjes naar de dichtstbijzijnde verfboer!)

Kies een kleurrijk kleed

FritsJurgens taatsdeuren Industriële woonkamers van FritsJurgens BV Industrieel
FritsJurgens BV

FritsJurgens taatsdeuren

FritsJurgens BV

Op basis van het kleurschema dat je nu bepaalt hebt, kan je aan de slag. Bepaal allereerst een aantal grote aankopen waarin je je kleurschema door wilt voeren. Belangrijk hierbij is niet volledig los te gaan en je kleurschema in elk afzonderlijk element door te voeren, maar ook voor rust  te kiezen door een aantal neutrale stukken te kiezen. 

Maar wanneer je dan toch voor kleur kiest, kies dan goed. Maak een 'bold statement' in je kleurrijke stukken. Hier zien we dat slim gedaan door een kleurrijk kleed te plaatsen. De rest van de ruimte is vrij neutraal, het is echt puur het kleed dat de kleur in de ruimte brengt. Let ook even op de bijzondere stervorm die de ruimte bij elkaar brengt, door een lijnenspel te gebruiken in je kleurrijke kleed zet je als bonuspunt ook nog het perspectief in een ruimte naar je hand.

Ga voor kleur in de gordijnen

Een andere optie waarmee je een ruimte kleur kan geven zijn de gordijnen die je plaatst. Toegegeven, we zien steeds meer lange witte gordijnen in het moderne interieur terugkomen, maar daar zit ongetwijfeld ook een keerpunt aan te komen. Wees een trendsetter en breng eens een bezoekje aan de lapjesmarkt. Wij zelf staan daar keer op keer versteld van hoe stoffen met print steeds minder schreeuwerig worden. Kies voor gordijnen wel een print die zowel in open- als in gesloten staat een fijn motief hebben, textieldesigners zijn zich hier over het algemeen wel bewust van. Allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven voor de kleurige gordijnen is om ze heel erg goed te matchen met je kleurenschema. Neem desnoods een klein stukje stof mee naar huis om bij je moodboard te bekijken of het allemaal wel past. Gordijnen beslaan namelijk een gigantisch oppervlak in een ruimte, het maken van de juiste keuze is van groot belang!

Zoek naar kleur in je decoratie

Watervilla Minimalistische woonkamers van CioMé Minimalistisch
CioMé

Watervilla

CioMé

Behalve de grote elementen die de kleur in de woonkamer kunnen bepalen, is er ook altijd de mogelijkheid om kleinere decoratieve elementen te gebruiken om kleur in een interieur te brengen. Afhankelijk van je kleurschema is het een mooie tip om voor wat betreft je details voor de meer uitgesproken kleuren te gaan. Kies vervolgens niet voor een enkel decoratief accent maar ga voor meerdere elementen in (ongeveer) dezelfde kleur. Door deze details door de kamer te verspreiden, zorg je niet alleen voor meer leven in je interieur maar creëer je optisch ook meer diepte. 

In dit voorbeeld in de woonkamer is trouwens een andere optie ten volste benut, hier is namelijk uitgegaan van complementaire kleuren. Het diepe donkerblauw van de bank vindt zijn tegenhanger in het uitgesproken geel. Kies jij meer voor rood-tinten in de woonkamer, de complementaire keuze zou dan in de groen-tinten liggen.

Maak een statement op de muur

interieur- en kleuradvies Eclectische woonkamers van studio zipp Eclectisch
studio zipp

interieur- en kleuradvies

studio zipp

De dagen dat onze muren enkel een strak witte verflaag mochten dragen liggen ver achter ons. We zijn inmiddels gewend aan het gebruiken van statementkleuren op de muur. De keuze voor een knallend rood of een diep paars zal nog wat tijd kosten, al zien we donkere kleuren wel steeds vaker terug in de slaapkamer. In deze vintage woonkamer is gekozen voor een mooi lichtblauw. Gedurfd, want bij al dat blauw dringt zich al snel een smurfenbeeld aan ons geestesoog op. Door de styling van de ruimte echter, het consequent doorvoeren van het kleurenschema blijft deze ruimte mooi en licht. Qua kleurenschema zien we dat hier gekozen is voor een grijspalet dat aangevuld is met natuurlijke kleuren. Subtiel is ook hier, deze keer in het kunstwerk aan de muur, een complementaire tint verwerkt. Een mooi voorbeeld dus van onze eerste en belangrijkste tip: door het verven van een kopse muur in een statementkleur heb je direct een mooie basis van je gekozen kleurenpalet.

Zeg het met verlichting

Renovatie appartement te Amsterdam Rustieke woonkamers van Kodde Architecten bna Rustiek & Brocante
Kodde Architecten bna

Renovatie appartement te Amsterdam

Kodde Architecten bna

De laatste tip die we je mee kunnen geven voor meer kleur in huis is om met kleurrijke verlichting te werken. Deze tip is op twee manieren te interpreteren, en je bent natuurlijk volledig vrij om zelf jouw meest passende optie te kiezen. 

Allereerst kan je, zoals hier op de foto gebeurd is, kiezen voor een kleuraccent in je lamp. We borduren hiermee voort op de tip die we je in het kader hiervoor gaven, de interieurtip voor het gebruiken van kleurrijke accenten in de ruimte. Een lamp heeft daarbij nog als bijkomend voordeel dat hij extra zichtbaar is. In de foto die we hier zien is slim gebruikt gemaakt van een kleurrijke lamp om het anders wel erg bruine interieur een frisse laag te geven.

Behalve een kleurrijke lamp kan ook de verlichting zelf kleur hebben. LED-verlichting is hier een mooi voorbeeld van. De kleur van de LED-verlichting is aan te passen aan je eigen humeur of de kleur van je interieur. Een mooie ingreep wanneer je op zoek bent naar een statement, maar geen blijvende aanpassingen in je huis wilt doen.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!