Voor en Na: prachtige vrijstaande woning in Veldhoven

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In het al sinds de Bronstijd bewoonde Veldhoven vinden we naast de beroemde grafheuvels en middeleeuwse kastelen ook architectuur van meer recente oorsprong. Dit artikel gaat over het historische resultaat van zulk een recent bouwwerk: de uitbreiding en update van een vrijstaande woning. De architectuur van dit huis, van oorsprong al een ontwerp uit de Moderne Tijd, voldeed desondanks niet meer aan de wensen van de bewoners en heeft met behulp van architectenbureau EIKplan BNA een grondige vernieuwing doorstaan dat dit huis nu ruimer, moderner en nieuwer dan ooit heeft gemaakt. Zo is dit waardige onderdeel van onze tijdlijn ontstaan dat onze eigentijdse architectuur met glans vertegenwoordigt.

Voor

oorspronkelijke voorgevel:   door EIKplan architecten BNA
EIKplan architecten BNA

oorspronkelijke voorgevel

EIKplan architecten BNA

Hier laten we zien hoe dit project er van oorsprong uitzag – een bungalow uit het eind van de vorige eeuw met karakteristieke vierkante vorm en zwaar overhangend entree. In het nieuwe ontwerp is de voorgevel vriendelijk, uitnodigend en licht vormgegeven dankzij het gebruik van frisse kleuren en eenvoudige lijnen. Vlak en lijn wisselen elkaar nu harmonisch af en de ouderwetse en druk aandoende steenoptiek is gereduceerd tot een prettig subtiele structuur.

Na

De voorgevel bepaalt de toon al direct : witte en grijze tinten wisselen elkaar af, harmonisch omkaderd door het bijpassende tuinontwerp. De blikvanger is hier het stalen profiel dat als poort boven de ingang fungeert en daarmee traditioneel en modern ontwerp verenigt en de ingang optisch benadrukt. De grote cijfers die het huisnummer aangeven zijn niet puur functioneel – qua stijl vormen deze objecten een elementair onderdeel van de decoratie van de gevel.

Achtergevel

De grootste transformatie wordt aan ons geopenbaard bij het zien van de achtergevel, waar de indrukwekkende structurele veranderingen zichtbaar worden. Het compleet vernieuwde dak, dat nu geïntegreerde zonnepanelen huist, opent de gehele achtergevel naar buiten en boven toe met behulp van twee grote dakkapellen die het huis zijn open en uitnodigende uitstraling geven. Waar voorheen een somber en gesloten vlak werd getoond vinden we hier een eenheid van huis en tuin die deze twee gebieden bijna naadloos met elkaar verbinden. Het overdekte terras zorgt voor beschutting terwijl de opengelegde architectuur de gehele open tuin bij het interieur betrekt. De geometrisch gevormde vijver met vissen vormt een decoratieve en elementaire aanvulling op de gehele achterzijde van dit huis terwijl de kleurige koeien rechts voor een vleugje humor en kunstige vrolijkheid zorgen. Het profiel-element van de ingang vinden we hier weer terug – deels als ondersteuning van de dakuitbreiding en deels als lijst voor het stilleven dat met een knipoog naar geschilderde landschappen de groene heg als achtergrond en de koeien als onderwerp in het oog plaatst.

Interieur

Via het terras zetten we voet in het interieur van deze vernieuwde woning waar we een frisse en open ruimte vinden die dankzij het verhoogde dak een zee van licht binnenlaat. Kunst, design en humor vinden we ook hier terug in de vorm van de muurdecoratie, het geïntegreerde beeldscherm en subtiele glazen schuifdeur en ten slotte de kleine porseleinen koeien op tafel. De keuze voor het warme hout van de tafel zorgt in dit moderne interieur voor een levendige en natuurlijke stijl, in prachtig contrast met het wit en grijs van de interne architectuur.

Keuken

Dezelfde open ruimte biedt ook plaats aan de keuken, waar we opnieuw de elegante combinatie van witte en grijze vlakken en lijnen ontdekken. De keuze voor symmetrisch geplaatste apparatuur op ooghoogte zorgt niet alleen voor een originele doorbreking van de witte wandkasten maar biedt ook een ruime hoeveelheid kookgemak. Het diepe, bijna zwarte grijs van het aanrecht, geeft samen met de lamp en de stoelen een sfeervol element aan deze lagere, meer huiselijk vormgegeven hoek. Zo is optisch een verdeling van de ruimte ontstaan die de natuurlijke verspreiding van licht niet tegenwerkt en de ruimte zijn unieke eenheid en karakter geeft. Ook hier weer het leitmotiv – nu in de vorm van wederom een kleurige koe op het keukeneiland en de vrolijke verzameling aan de wand.

Maatwerk

nieuwe interieur elementen:  Gang en hal door EIKplan architecten BNA
EIKplan architecten BNA

nieuwe interieur elementen

EIKplan architecten BNA

Ten slotte willen we nog even de aandacht vestigen op het maatwerk waaruit ook het interieur bestaat. EIKplan Architecten hebben de gehele woning onder handen genomen – van binnen tot buiten – en zo is een consistent en harmonisch product ontstaan dat meer is dan alleen een make-over. Deze kasten, samen met de trap achterin de hal, vormen een eenheid – zowel met elkaar als met de externe architectuur – en bepalen de sfeer zonder te overheersen. Het warme hout, de geïntegreerde verlichting en de eenvoudige vormgeving stralen een eenvoud en stijl uit die geloochend worden door de extravagante hoeveelheid opbergruimte die door het meubilair geboden wordt.

Zowel qua architectuur als interieur is hier een unieke eenheid in stijl, sfeer en karakter gecreëerd die zowel de architecten van EIKplan als de trotse bewoners eer aandoet. Dankzij een aantal elegante keuzes en structurele verbeteringen is nu uit de oorspronkelijke treurige woning een prachtig modern juweel tevoorschijn gesprongen dat de welverdiende hoofdrol van dit artikel heeft gekregen.

Voor een ander uniek architectonisch project op kleinere schaal kun je hier verder lezen over het tegelijk moderne en traditionele ontwerp van een Duits rieten huisje.

interieur leefkeuken: moderne Keuken door EIKplan architecten BNA
EIKplan architecten BNA

interieur leefkeuken

EIKplan architecten BNA
Hoe zou jij je huis wel willen vernieuwen? Deel je inspiratie met ons!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!