Welkom thuis! Ideeën voor een prachtige entree | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Welkom thuis! Ideeën voor een prachtige entree

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Eclectische gangen, hallen & trappenhuizen van Pink Pug Design Interior Eclectisch
Loading admin actions …

Het belang van de hal wordt vaak onderschat en komt vaak als laatste aan bod bij de inrichting van onze huizen. Vaak zien we een overvolle en rommelige hal vol schoenen en jassen. We beseffen niet dat een hal verantwoordelijk is voor de eerste indruk die ons huis maakt op bezoekers. Daarom is het belangrijk dat deze een ruime indruk maakt, niet te vol is en wat uitnodigende elementen bevat. En ja, je kunt je hal ook stylen tot die prachtige designplek. Kijk mee voor wat inspirerende voorbeelden en tips.

De vloer en een bankje of tafel

Scandinavische gangen, hallen & trappenhuizen van homify Scandinavisch

De vloer is natuurlijk een belangrijke sfeermaker en nee, die hoeft niet hetzelfde te zijn als in je woonkamer. Bedenk dat de hal onderhevig is aan slijtage en er veel vuil naar binnenloopt. De hal wordt zeer intensief benut en moet dus zijn frisheid en glans behouden. Kies dus bij voorkeur voor een hard en slijtvast materiaal zoals bijvoorbeeld tegels, een gietvloer, beton, marmer of graniet. Bovendien ook makkelijk schoon te houden. Graniet en marmer vereisen wel regelmatig impregneren. Je kunt ook kiezen voor hout of laminaat maar dit is minder slijtvast dus investeer dan in een goede en grote droogloopmat. 

Een tafel of bankje in de hal is praktisch en uitnodigend. De tafel als plek voor je correspondentie en handschoenen en een bankje om even je schoenen aan te trekken. Zorg ook voor voldoende opslagruimte voor schoenen, sleutels en andere kleine voorwerpen.

Plaats er een spiegel

Een spiegel mag natuurlijk in geen enkele hal ontbreken. Om een laatste blik op je uiterlijk te werpen voordat je de deur uitgaat maar ook om meer helderheid en ruimte te creëren. Hoe groter, hoe beter! Overweeg eens een muurvullende spiegel. Zo kun je niet alleen jezelf bewonderen tot je schoenen aan toe maar dit geeft ook een extra ruimtelijk effect in je hal en weerspiegelt het daglicht.

Investeer in mooie sfeerverlichting

Chandelier SI-4 Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen van Intuerilight Minimalistisch
Intuerilight

Chandelier SI-4

Intuerilight

Vergeleken met de andere ruimtes in huis, hebben we in de hal meestal geen raam of zo klein dat we maar een kleine hoeveelheid daglicht binnenkrijgen. Omdat de hal wordt gebruikt op elk gewenst moment – of je nu vertrekt in de ochtend naar je werk of terugkeert in de avond van een concert – moeten we altijd voor voldoende licht zorgen. En nee, dit hoeft niet een saaie plafondlamp te zijn. Investeer juist hier eens in een aparte lamp die de overige inrichting extra naar voren haalt.

Doe eens wat anders met de muren

Bij het kiezen van de juiste kleur voor de muren in de gang, moeten we er rekening mee houden dat dit invloed op de totale ruimte zal hebben. Wanneer er veel ruimte en daglicht is dan kunnen we het ons niet veroorloven om geen variatie aan te brengen – van gedessineerd behang of bijvoorbeeld donkere kleuren en lichte kozijnen. Meestal is de hal echter niet zo royaal en ook vrij donker. Kies daarom heldere, ingetogen kleuren om de hal tot een uitnodigende ruimte te maken. En met slechts één contrasterend accent kun je de gehele hal al laten veranderen in een intrigerende ruimte. Verf bijvoorbeeld een muur met schoolbordverf of breng een trendy roze accent aan. Zo is de hal gelijk niet saai meer!

Smaakvolle decoratie

Elke ruimte en dus ook de hal, willen we graag esthetisch en gezellig maken. Natuurlijk is de keuze daarbij afhankelijk van de inrichting en stijl. Zo zal de industriële decoratie compleet anders zijn dan een klassieke decoratie. Vaak vergeten we de hal wanneer het gaat om decoratie maar juist deze plek is zo belangrijk - dit is waar we onze gasten verwelkomen. Plaats er verse bloemen of kleine decoratieve sculpturen en maak optimaal gebruik van de ruimte aan de muur door er foto's en schilderijen op te hangen. Als er echt geen ruimte voor enige decoratie is, kies dan voor een mooi klein designmeubel. We bevelen ook dit artikel aan: 10 supertips voor een uitnodigende hal.

Schoolbordverf in je gang? Een creatief en handig idee!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!