16 creatieve ideeën voor een nis in de muur!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
La casa di Valentina, Modularis Progettazione e Arredo Modularis Progettazione e Arredo Moderne gangen, hallen & trappenhuizen
Loading admin actions …

Een nis in je muur: gaten in de muren? Is dat een goed idee? En waar plaats je deze dan in huis? Misschien is het voor het eerst dat je hoort van deze decoratieve trend. We zien ze in de badkamer en in de woonkamer als boekenkast of om mooie kunstobjecten te etaleren. Maar er zijn nog veel meer manieren om een nis in de muur op fenomenale wijze in te zetten als unieke decoratie voor in je huis. Ze hebben vele voordelen en zien er prachtig uit!

En, zoals ze zeggen, er is niets beter dan het goede voorbeeld geven, dus daarom laten we je 16 voorbeelden zien waarmee je ziet hoe nissen dat sprankje vernieuwing en originaliteit toe voegen aan je huis. Kijk mee en laat je inspireren…

Als originele scheidingswand

Allereerst is het belangrijk om één ding te onderscheiden: er zijn verschillende soorten muren in een huis. De muren die verantwoordelijk zijn voor het markeren van de structuur en daarom het interieur van een huis bepalen en andere muren die de functie hebben om ruimtes te verdelen in kamers, gangen of een andere interne omgeving.

Hier zien we muren gebruikt als scheidingswand en waarin diverse nissen zijn gecreëerd. Mooi om een kunstvoorwerp in te plaatsen of om te gebruiken als boekenkast.

In je televisiemeubel

Wanneer je liever geen planken langs de muur plaatst dan is het maken van gaten in het oppervlak een manier om ruimte te maken voor de materialen die je er wilt plaatsen zonder dat deze uitsteken of meer ruimte innemen dan nodig is.

Hout en andere materialen

Het maken van een gat in een muur kan het begin zijn voor een breder gebruik van meer en andere materialen. Hier zien we een prachtige nis waarbij gebruik is gemaakt van hout, kleur en verlichting die tevens de ingang naar de woonkamer markeert.

Met licht en deels verborgen

Verlichting is een ideale manier om de schaduw in dieper gelegen delen zoals een nis te elimineren. Het plaatsen van de juiste verlichting in de nis zorgt ervoor dat deze licht is en opvalt als decoratie-element. Ook prachtig hier is de ruwe baksteen muur achter de nis.

Overal mogelijk?

Wanneer we het hebben over nissen in de muur dan zijn deze in principe overal mogelijk mits niet te groot. Bij een dragende muur zal het wel lastiger zijn ze aan te brengen. Wanneer je ze zoals hier onder een vensterbank plaatst dan vallen ze uit het zicht en zijn ze minder nuttig als decoratie.

Subtiele decoratie

Hier nog een zeer decoratief voorbeeld. Zelfs een zeer smalle strip kan al heel decoratief zijn zeker wanneer deze onderdeel vormt van het gebruikte kleurenpalet en de decoratie in de ruimte ondersteunt. In dit geval wordt deze hal warmer en verlevendigd door de nis.

Om daglicht binnen te brengen

De tendens is om vooral functionele nissen te maken. Het meest populaire idee van deze tijd is om niet alleen maar een gedeeltelijk gat te maken, maar om de muur volledig te doorboren en een raam te plaatsen om zo natuurlijk licht naar binnen te laten stromen en het interieur te verlichten.

Nissen met warmte

En uiteraard kun je er ook een open sfeerhaard in plaatsen. Heerlijk warm in je gang. Het enige dat je nodig hebt is een flink gat in de muur en een sfeerhaard. Een nieuwe look en prachtige decoratie voor een ruimte! Wil je meer lezen over decoratie? Lees dan ook dit artikel: 7 tips voor smaakvolle en minimalistische decoratie.

Een grote opening

Je kunt er ook voor kiezen om een grote open nis te maken tussen twee ruimtes om zo te zorgen voor doorstroming van licht en om ruimtes met elkaar te verbinden.

Als meubel

Casa Cocotera, TAFF TAFF Moderne gangen, hallen & trappenhuizen

De variaties in nissen is zo majestueus dat je er zelfs speciale meubels voor kunt creëren, in dit geval in de hal met schoenenkast en spiegel. Een prachtig voorbeeld en bovendien praktisch!

Als ruimte voor kunst

Je kunt ook een nis in de muur maken om dat unieke kunstobject te etaleren. Een mooi sculptuur of schilderij zijn goede opties voor een dergelijke nis.

Voor een ruimtelijk effect

We gaan verder met de voordelen. Deze keer een meesterlijk ontwerp. In plaats van de nis als plank, zien we de nis hier als opening naar de trap waardoor een idee van open ruimte worden gecreëerd zonder negatieve invloed op de ruimte in kwestie.

Hoezo valse muren

Kun je ook een nis aanbrengen in een scheidingswand? Jazeker, maar het kan zijn dat deze muur dunner is of minder draagkracht heeft en dat de items die worden geplaatst in de gaten niet te zwaar mogen zijn.

Zonder beperkingen

Zoals gezegd er is geen enkele beperking, je kunt elke soort en vorm nis maken die past bij jouw behoeften en smaak, maar vergeet niet, zoals we in het vorige item noemden om de draagkracht van de muur te (laten) meten. Hier zien we een wel heel creatieve nis die tegelijkertijd trap en boekenkast is.

Cluster niches

Wanneer je alle voordelen en decoratieve schoonheid van de nis hebt gezien dan zul je het er niet bij slechts een willen laten maar zul je elke ruimte willen voorzien van een nis. Hun aanwezigheid zorgt voor orde, schoonheid, en organisatie.

De beste plek

Wow, het heeft dus echt allerlei voordelen om een nis op te nemen in je huis, dus ga aan de slag met alle inspiratie van de bovenstaande voorbeelden. Het gaat er alleen nog om te bepalen wat de beste plek is voor een doorslaand succes van de nis in jouw huis. Hier zien we een fraai voorbeeld van een nis in een trappenhuis.

Afsluitend

Je hebt nu al veel gezien en gelezen over wat een nis is en hoe je verschillende types nissen kunt gebruiken. Afhankelijk van de maat zijn er veel inspirerende doeleinden mogelijk. Je kunt een nis gebruiken om de buitenmuur te decoreren of een muur opvullen. Een nis kan ook in de woonkamer een extraatje vormen. Bijvoorbeeld zoals in deze foto waar de nis is gebruikt voor een inbouw bank.

Je kunt een nis ook gebruiken om bepaalde (decente) kleuraccenten te zetten. Vraag hiervoor bijvoorbeeld een interieurarchitect. Wil je hier meer over weten, lees dan dit ideabook.

Heb jij al een nis toegevoegd in je huis? En zo ja, waar?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!