Boekenliefhebbers meld je! 6 stijlvolle boekenkasten voor in huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Boekenliefhebbers meld je! 6 stijlvolle boekenkasten voor in huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
van Goldstein & Co. Industrieel
Loading admin actions …

Na jaren van dalende verkoop schetste laatst een bijzonder nieuwsbericht onze verbazing: er zit weer een stijgende lijn in de boekverkoop. En dus is het weer de hoogste tijd om onze aandacht te richten op een bijzonder meubel dat enige tijd uit de gratie leek: de boekenkast. Samen met de boekverkoop zien we ook voor wat betreft de boekenkast een stijgende lijn. Prachtig want niet alleen is een boekenkast een prachtige manier om je intellectuele rijkdom tentoon te stellen, het is ook een decoratieve muurvuller voor wie minder belezen is. Helemaal geen boekenwurm en ook niet de intentie om je bij die intellectuele club te vervoegen? Doe zoals bij de Ikea en zet gewoonweg dummy's in je boekenkast.

In dit Ideabook bekijken we een zestal bijzondere boekenkasten om de inspiratie voor in eigen huis op te baseren. We bekijken een traditionele invulling maar zien ook meer moderne oplossingen voor de hedendaagse boekenwurm.

Groot

Moderne studeerkamer van homify Modern

In deze luxe werkruimte zien we hoe een mooi kleuraccent in de boekenkast de ruimte 'opbeurt'. Wat we zien is een bijzonder uitgebreide boekenkast. Door deze van wand tot wand te laten lopen geeft de boekenkast allereerst in praktische zin alle vrijheid. Door zowel open als gesloten vakken te gebruiken, kunnen ook losse paperassen netjes opgeborgen worden. Behalve de positieve praktische invulling geeft een boekenkast die van muur tot muur loopt ook op esthetisch gebied meer swung aan de ruimte. De lengte van de kamer wordt hiermee namelijk benadrukt. In deze ruimte is vervolgens ook slim de kleur vrij beperkt gehouden, hierdoor blijft het beeld rustig in plaats van, en die mogelijkheid ligt sterk op de loer met een kast van deze grootte, bijzonder rommelig.

Traditioneel

The Harry Potter staircase Moderne studeerkamer van Zodiac Design Modern
Zodiac Design

The Harry Potter staircase

Zodiac Design

Of je nu belezen bent of niet: iedereen kent Harry Potter. Deze boekenkast doet enorm denken aan het 'Hogwarts', of voor de Hollandse liefhebber: Zweinstein, waar we allemaal bekend mee zijn. We zien een donkere kast die tot de nok toe gevuld is met kleurrijke boeken. Interessanter dan de kast is nog het feit dat de trap die voor de boekenkast langsloopt extra stijl geeft aan de ruimte. Door boekenkast en trap samen te voegen ontstaat precies die traditionele look die zo goed past bij wat boeken ook uitstralen, een traditionele rust.

Industrieel

“Geen boekenkast te bekennen..”, hoor ik je denken. We geven je een beetje gelijk, maar laat ons uitleggen waarom deze industriële uitvoering van een “boekenkast” toch een plek verdient in dit Ideabook. Wat we in deze stijlvol industrieel ingerichte hoek namelijk zien is een stapel canvassen. Een bijzondere trend, zo'n stapel. Een trend die volledig past bij de moderne inrichtingstrend die we de laatste tijd volgen. Eerder was zo'n stapel namelijk al snel troep, nu zijn dit soort stapels, en ze kunnen natuurlijk ook van boeken zijn, een ideale manier om je rijkdommen semi-toevallig tentoon te spreiden. Volledig 'colour coordinated' is het stapelen van boeken een moderne manier om je laatste aanwinsten op een bijzondere manier in de kijker te spelen.

Kleurrijk

Wie zegt dat boeken saai zijn? In deze studeerkamer zien we dat het werken met een enkele sprekende accentkleur de hele ruimte een boost geeft. Geweldig mooi om te zien is hoe hier een ruimte die eigenlijk een vrij beperkte functie heeft, werken en of studeren, tot een speelse kamer word gemaakt. De boekenkasten in deze studeerkamer zijn trouwens ook niet eens alleen gevuld met boeken, iets dat ook eigenlijk helemaal geen must is in een moderne inrichting als deze. Wat we zien is hoe de lange boekenkast gebruikt wordt om nog meer sfeer en persoonlijkheid te brengen in de kamer. We zien verschillende beeldjes en decoraties die je meer vertellen over de gebruiker van deze ruimte. Wat ons ten  slotte opvalt is hoe deze boekenkast nergens ruimte biedt om boeken verticaal te plaatsen, ze liggen in deze kast stuk voor stuk horizontaal. Een moderne en kleurrijke invulling van een boekenkast dus.

Compact

Een bijzonder rustig ingerichte werkkamer met enkel en alleen de basale benodigdheden, we zien er hier een goed voorbeeld van. Zoals elke ruimte is ook de werkkamer een afspiegeling van je persoonlijke voorkeuren en wat we hier zien is een werkkamer van iemand die, in ieder geval op werkgebied, houdt van rust, reinheid en regelmaat. Zelfs de compacte boekenkasten, een koud kunstje voor elke zichzelf respecterende meubelmaker, onderstrepen dit gegeven. Deze boekenkasten doen precies wat ze moeten doen en zijn precies van het formaat dat ze moeten zijn. Klein, compact en ongetwijfeld gevuld met de meest passende literatuur voor deze harde werker.

Eclectisch

We eindigen dit Ideabook met een boekenkast in eclectische stijl. De titel 'eclectisch' mag gedragen worden door voorwerpen en interieurs waarin verschillende stijlen samengevoegd worden tot een passend geheel. In deze bijzondere kamer zien we dat knap gedaan door de sierlijsten in het plafond te combineren met een meer landelijke boekenkast. De boekenkast, een joekel van enorm formaat, is op zijn beurt weer afgestijld met moderne lampjes die ideaal zijn voor deze intellectuele sfeer.

Wat vind jij van de boekenkasten die je in dit ideabook terugziet? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!