Bijzondere foto's van de Berlijnse U-Bahn | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Bijzondere foto's van de Berlijnse U-Bahn

Stoa. Stoa.
van Annika Feuss Fotografie
Loading admin actions …

Als je woont in Berlijn, dan zal je de volgende foto's onmiddellijk herkennen en zeker associëren met de geweldige sfeer in de stad. We gaan kijken in de ondergronds wereld van de U-Bahn. Het is de snelste verbinding van A naar B. Soms is het ook druk en stressvol, maar saai is het nooit. Mensen die in Berlijn wonen zijn natuurlijk helemaal gewend aan het leven met de U-Bahn, maar als toerist of nieuwe stedeling is het even wennen. Elke dag worden zo'n 1,3 miljoen mensen door Berlijn vervoerd via het metronetwerk. De Warschauer Straße en Zoologischer Garten kregen in 1902 de eerste metroverbinding, dat aantal is uitgegroeid tot een indrukwekkend getal van 173 stations.

Deze serie foto's is gecreëerd door de Duitse fotografe Annika Feuss, we zien de mooiste ondergrondse schatten van deze metropool. Als je er woont loop je vaak aan de bijzonderheden van de stad voorbij, maar wij staan er dus bij stil. De stations zijn een belangrijk deel van het Duitse erfgoed. Als je binnenkort weer eens in Berlijn bent, dan moet je echt eens stil staan bij de bijzondere architectuur. Meestal gaat Freuss ´s nachts op creatieve ontdekkingstocht en vindt dan de bijzondere schatten van de ondergrondse architectuur. Het voordeel is de rust die de nacht biedt, waardoor je als fotograaf in alle rust je kiekjes nemen kan. Laten we niet langer wachten en gewoon eens kijken naar de bijzondere foto´s.

De Opera

Het is moeilijk te geloven dat het ondergrondse station van de Duitse opera meer dan een eeuw gelden op 14/05/1906, geopend werd. In de lange tijd sinds de opening is er veel gebeurd: er kwam vier sporen, deze werden ontworpen door architect Alfred Grenander, daarnaast werden de muren versierd met kleine, grijze tegels. In de Tweede Wereldoorlog blijft het station wonderwel gespaard. In 1983 werd het openbaar vervoer in Berlijn gemoderniseerd en kreeg dit metrostation zijn huidige vorm. De voormalige grijze tegels werden verwijderd en vervangen door deze vrolijke geel en witte tegels. Ook kreeg het station een nieuw verlichtingssysteem. Na een brand tijdens de Love Parade, waarbij sommige mensen gewond raakten, leed het station grote schade. Maar gelukkig kon alles prachtig hersteld worden.

Westhaven: het station van de mensenrechten

Wachten op dit metrostation is een leerzame ervaring. Je kunt vele zaken op dit station zien, waaronder een tegel met citaten uit de verklaring van de rechten van de mens. In 1992 kreeg het metrostation de naam 'Western harbour'. Ook vinden we Duitse en Franse citaten uit het werk van de schrijver Heinrich Heine. Kortom, het is een bijzonder station met veel historische waarde.

Konstanzer Strasse

Het kleurenschema van de Konstanzer Strasse maak gebruik van twee kleuren uit het wapen van de gelijknamige stad Konstanze. De uitgebreide horizontale lijnen zijn bedoeld om de snelheid van de metro te symboliseren. Deze metro is ontworpen door de Duitse architect Rainer G. Rummler. Hij ontwierp overigens meerdere stations in Berlijn. De architect heeft oog voor het milieu en de stedelijke omgeving. In de jaren ´80 kwam er een afkeer van pompeuze ontwerpen en vooral de minimalistische ontwerpen deden het in de jaren goed. Dit metrostation is minimalistisch, waardoor het koel en modern aandoet. Zeer mooi!

Hansaplatz

De Hansaplatz ligt aan de U9 en is gelegen in de wijk Hansa. Het station werd geopend op 28 augustus 1961. Het ontwerp van de ondergrondse station komt van Werner Klenke en Bruno Grimmek. Het hele gebied is een beschermd monument. Begin 2014 werd er op de zuidelijke uitgang een plaquette geplaatst ter herinnering aan de deportatie van de joodse burgers. Voor de gevelbekleding werden kleine, vierkante zilver-grijze glinsterende glazen tegels gebruikt. De belettering werd in afzonderlijke letters op de tegels gemonteerd.

Osloer Straße

Het metrostation Osloer Straße is gelegen op het kruispunt van Osloer Straße, Tromsöer, Zweden en Heinz Galinski Straße. In de jaren 2003 en 2004 werd het metrostation gerenoveerd en kreeg het zijn huidige gezicht. De muur draagt de beeltenis van de Noorse vlag. De voormalige zilver metalen platen werden ingeruild voor de donkerblauwe kunststof platen die de vlag mede vormgeven. De vloer is gevormd uit granieten tegels en is voorzien van een blinden en slechtzienden strook. De renovatie heeft prachtig uitgepakt: nu is het station klaar voor de 21ste eeuw. Dit schitterende U-Bahnstation is vandaag de dag het eindpunt van lijn 9. Als je in Berlijn bent, kijk dan tijdens het wachten in de metro goed om je heen, je zult daar onder de grond bijzondere zaken zien, veel meer nog dan wij je in dit artikel zouden kunnen vertellen. 

Ben je opzoek naar luxe wijzen om je woning in te richten? Bekijk dan eens de top 5 van de beste design ideeën! 

Voor tips en goede advies van experts, raadpleeg je ons handige forum!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!