Voor & Na: De renovatie van een bungalow

Stoa. Stoa.
Google+
Loading admin actions …

Aan de rand van Recklinghausen, met en uitzicht op de velden, ligt een modern gebouw dat helemaal up-to-date is qua energiebesparing en thermische isolatie. Het is moeilijk voor te stellen dat dit een bungalow is uit de jaren '60. Dankzij het deskundige advies van Puschmann architecten is de bungalow gerenoveerd, waardoor deze weer zo goed als nieuw is. Het vrijstaande huis heeft nu zelfs het Energy Efficiency Home 85 label, wat helemaal past in de duurzaamheidstrends van de nieuwe architectuur. Ben je al benieuwd hoe de situatie was en hoe deze geworden is? Kijk dan snel met ons mee naar de prachtige bungalow in Recklinghausen.

Voorkant

  door puschmann architektur
puschmann architektur

Straßenseite im Umbau

puschmann architektur

Hier zien we de conditie van de bungalow toen men aan de renovatie begon. Het gebouw werd in 1962 opgeleverd en was hard toe aan een renovatie. Onze experts begonnen met veel enthousiasme aan de verbouwing die zeker zijn vruchten afgeworpen heeft. Er zijn veel dingen van vroeger uit het pand verwijderd, zoveel zelfs dat eigenlijk alleen het dak en de dragende muren authentiek zijn. De plattegrond van het gebouw bleef vrijwel ongewijzigd, de gevel werd volledig herzien. De venstereopeneingen werden groter gemaakt om zo meer zonlicht het interieur binnen te laten.

Resultaat

En zo ziet het gebouw er na de renovatie uit. De hele gevel werd geïsoleerd met mineraalwol en daarna gepleisterd. Deze methode is goedkoper dan de isolatie met houtvezelplaat. Bovendien is deze isolatie voldoende om aan de eisen van de moderne architectuur te voldoen. Deze ecologische methode is innovatief en zorgt voor een laag energieverbruik, zowel in de productie als in de toepassing. De bungalow heeft een aantal uiterlijke veranderingen doorgemaakt, zo zien we de interessante combinatie van witte gips oppervlakken en heldere rode planken. De grijze basis brengt het rood op een expressieve manier naar voren. De grindstrip voor het huis geeft er een bijzondere sfeer aan en vraagt minder onderhoud dan een tuin met planten.

Voor

  door puschmann architektur
puschmann architektur

vorher – Gartenansicht

puschmann architektur

De sfeer van de ouderwetse bungalow was gedateerd en levenloos. Dit is goed te zien hier aan de achterkant van het huis. Door de donkere dakbedekking, de bruine luiken en grijze tegels zag de bungalow er nogal sleets uit. Gelukkig kwamen onze experts in actie om hier eens een frisse wind te laten waaien!

Na

De achterkant van de bungalow straalt door de nieuwe kleuren. Wat een leven! De oude tegels werden vervangen door een terrasvloer en de douglasplanken zorgen nu voor een moderne sfeer in de tuin. Het hout van de douglasspar zal met de tijd een mooie grijze patina krijgen en past daarom perfect bij de bungalow. De rode gevelplaten vormen een indrukwekkende blikvanger die zeer modern aandoet. De ramen werden volledig vernieuwd en uitgerust met een drievoudige beglazing, waardoor ze bijzonder isolerend zijn. De oude jaloezieën, waaronder de rolluiken, werden verwijderd en vervangen door een modern type.

Oude sfeer

  door puschmann architektur
puschmann architektur

alter Eingangsflur

puschmann architektur

Het lichte houten plafond van deze entree  herinnert ons aan de bungalows die typisch zijn voor de jaren '60. De houten deuren zijn alles behalve modern. De trap leidt naar de kelder. Oude gebouwen zijn mooi, maar soms heb je er als eigenaar genoeg van, dan wil je een stap naar de toekomst zetten, met een fris en modern interieur in het heden.

Woonkamer

Het kleurenpalet van de nieuwe gevel wordt voortgezet in het interieur van de woonkamer. Op het witte oppervlak zie je de rode accenten heel mooi naar voren komen. In de minimalistische entree herinnert alleen de vloer ons nog aan de oude staat van de bungalow. De houten panelen van het plafond werden vervangen door een nogal ongebruikelijke variant. Ziet er wel supermooi uit! Door alle veranderingen is zelfs de akoestiek van de ruimte veranderd, die was hol, maar nu klinkt deze gedempt, waardoor de woonkamer huiselijker geworden is.

Oude badkamer

De oude bungalow had een echte jaren '60 badkamer, we zien deze hier op de foto. Precies wat bij die periode past. De muren en het bad zijn uitgerust met donkerbruine tegels en de schoonheid van het sanitair laat wat te wensen over. Er moest wat gebeuren om deze badkamer weer up-to-date te krijgen.

Nieuw

Na de renovatie van de badkamer is deze licht en zuiver van toon. De grote tegels geven de ruimte een moderne look, ze maken hem ook minder druk. De royale spiegel maakt dat de badkamer groter lijkt. Alle sanitaire voorzieningen werden vervangen. De vierkante wastafel en de gelijkvloerse douche geven de ruimte een hedendaagse look. Een dergelijke moderne douche heeft ook het voordeel dat er geen opstakels zijn bij het schoonmaken!

Een nieuw bad

De eigenaren wilden een tweede badkamer. Waarom ook niet! De lichtgroene kleur en het hoogwaardige sanitair zorgen ervoor dat dit een badkamer van deze eeuw werd. Energiebesparing was ook een belangrijk punt in het renovatieplan. Deze badkamer wordt verwarmt met aardwarmte, waardoor het een super duurzame faciliteit is. Het is een huiselijke badkamer waarin je graag verblijft. Wil je na een dag werken even lekker tot jezelf komen? Geen probleem: ga lekker in bad liggen, dan doet het warme water de rest!

Tot zover de renovatie van de bungalow in Recklinghausen. We hopen dat je het interessant en inspirerend vond! We houden je op de hoogte van nieuwe voor & na renovaties, dus blijf ons volgen! 

Wil je tips voor een verbouwing, inrichting of renovatie? Bezoek dan ons forum!

Zoek je een design lampenkap met een verhaal? Lees dan dit artikel over bijzondere lampenkappen!

Waar staat jouw droombungalow? Deel je droom op ons forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!