Top 5 van de week: landelijk wonen | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Top 5 van de week: landelijk wonen

Laura ter Meer Laura ter Meer
Villa Borkeld Landelijke slaapkamers van reitsema & partners architecten bna Landelijk
Loading admin actions …

De top 5 van de week staat weer klaar. Deze week wordt duidelijk hoe goed landelijk wonen in de smaak valt. We hebben het zowel over landelijk wonen in de letterlijke zin: wonen in een rustige, landelijke omgeving, als in de figuurlijke zin: wonen in een huis dat in een landelijke stijl is ingericht. 

Niet alleen het begrip 'landelijk wonen' kan heel breed opgevat worden, ook de stijl zelf is erg divers. Een landelijke inrichting kan een klassieke insteek hebben, terwijl anderen weer gaan voor een modern landelijk interieur. Hoe landelijk in het huis wordt ingevuld ligt dus helemaal aan jezelf! In dit overzicht bespreken we kort een aantal variaties op landelijk wonen.

1. Klassieke landelijke inrichting

We beginnen met het meest voor de hand liggend voorbeeld van een landelijke inrichting: klassiek landelijk. Op deze foto wordt een kookeiland afgebeeld, want die mag natuurlijk niet ontbreken in een klassieke landelijke inrichting. De sierlijke massief grenen kasten, de grijze kleur van de tegels, deuren en het keukenblad en de gebroken witte muren zijn een schoolvoorbeeld van landelijk wonen. De kozijnen met uitzicht op een landelijke omgeving maken dit plaatje helemaal af. 

2. De cottage stijl

Huts Landelijke slaapkamers van Plankbridge Landelijk

De cottage landelijke stijl mag dan misschien een van de oudste interieurstijlen zijn, hij is nog altijd bijzonder populair. De stijl kenmerkt zich door een combinatie van lichte kleuren, comfortabele materialen en zachte stoffen. Beige- en pasteltinten, aarde- en zandkleuren en gebroken wittinten worden vaak toegepast in de cottage stijl. De neutrale kleuren van de slaapkamer op deze foto worden aangevuld met cottage items: een zachte, pastelkleurige fleecedeken, houten meubels, vloer en wanden, en een emaillen wasbak. 

Deze stijl is trouwens ook goed in huis te verwerken als je niet over een goedgevulde portefeuille beschikt: meubels in de cottage stijl kun je voor een prikkie tweedehands op het internet vinden. Sta je niet sterk genoeg in je schoenen en kun je wel wat hulp gebruiken? Overweeg dan eens om een interieurarchitect aan te nemen, hij of zij weet wel raad met de cottage stijl! 

3. Landelijk brocante

Interieur Landelijke slaapkamers van Njummel Landelijk
Njummel

Interieur

Njummel

Ook de brocante en landelijke stijl hebben veel overeenkomsten en kunnen dus mooi gecombineerd worden. Beide stijlen hechten waarde aan sfeer, of dat nu de woon-, slaapkamer of keuken is. Als de twee stijlen samenkomen ziet dat er veelal zoals bovenstaande foto uit: een romantisch ingerichte ruimte met veel wit en rustieke meubels. Voeg er vooral een vleugje pastel aan toe, zoals lavendel, en je brocante kamer is een feit. 

Dat in landelijk wonen alleen wit tegenkomt is overigens een veelvoorkomende missopvatting – kijk maar eens naar de eerste foto van deze reeks -, alhoewel dit wel de meestgebruikte kleur is in een brocante inrichting. 

4. Landelijk modern

Dat de op het eerste oog lijkende tegenovergestelde stijlen modern en landelijk prachtig te combineren zijn, laat deze foto zien. Voor een modern en landelijk interieur wordt er gekozen voor wit- en aardetinten. De meubels en decoratie kunnen meer aan de ene of aan de andere kant van het spectrum liggen. Om een landelijke moderne stijl te beschermen moeten de accenten en contrasten niet te ver van elkaar verwijderd zijn, want anders gaan we snel over op de eclectische stijl, een stijl waar de meest uiteenlopende stijlen – van klassiek tot modern tot Aziatisch – door elkaar gebruikt worden. Bij een eclectische stijl komt het geheel bewust een beetje rommelig over, terwijl dit bij de landelijke moderne stijl absoluut niet de bedoeling is. 

De combinatie van de strakke lijnen op bovenstaande foto en de warme materialen zorgen voor een fris en gezellig gevoel. De moderne accenten zien we vooral terug in het glaswerk en het nachtkastje, de moderne accenten in het houtgebruik, de stoel en het bed. Hier kan natuurlijk ook het een en ander aan veranderd worden, indien je meer de landelijke dan wel de moderne richting op wilt. Een moderne designerstoel had hier bijvoorbeeld niet verkeerd gestaan!

5. Landelijke stijl verwerkt in kinderkamer

Klassieke kinderkamers van homify Klassiek

De landelijk stijl mag dan wel een plezier zijn voor menig volwassene, ook kinderen zijn fan van deze stijl! Geen enkel kind wil immers slapen in een, wellicht prachtig, doch oncomfortabel modern bed. Op deze foto zien we een bed dat vast wél lekker ligt en er ook nog eens gezellig uitziet. Want vergis je niet, ook het aanzicht van een kamer kan een kind beïnvloeden; zij hebben wel degelijk voorkeuren, ook al zijn ze nog zo jong. 

Tot slot: landelijke omgeving

Achtergevel nieuw met avondverlichting van OTTENVANECK architecten & vormgevers
OTTENVANECK architecten & vormgevers

Achtergevel nieuw met avondverlichting

OTTENVANECK architecten & vormgevers

Misschien niet het beste voorbeeld uit deze reeks, maar ook erg geliefd deze week is deze moderne villa. Zoals in de introductie al aangegeven, kan er met landelijk wonen ook het wonen in een landelijke omgeving bedoeld worden. Deze moderne villa, eerst nog een gedateerde bakstenen woning, staat midden in de natuur, en met zo'n achtertuin is landelijk leven niet ver van de bewoners verwijderd. 

Ook zo'n fan van landelijk wonen? Laat je tips voor een landelijke inrichting dan hier achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!