Je huis voorbereiden op de winter | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je huis voorbereiden op de winter

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Brouwhuis Scandinavische huizen van Bedaux de Brouwer Architecten Scandinavisch
Loading admin actions …

Voor sommige van ons lijkt het alsof de herfst misschien pas net is begonnen en de zomer nog niet zo heel ver achter ons ligt, maar toch moeten we onder ogen zien dat de winter alweer bijna voor de deur staat. De lage temperaturen en de kans op sneeuw vragen een aantal aanpassingen aan je huis, die je maar beter op tijd kunt hebben gemaakt. Zo wil je voorkomen dat je in de winter opeens in de kou zit. Ook zijn er klusjes in huis die je net voor de winter beter nog even kunt aanpakken, omdat er anders onnodig problemen kunnen ontstaan. Je kunt dan denken aan het schoonmaken van je open haard. Er zijn ook klusjes die je kunt doen om je leven in de winter net iets makkelijker te maken, zoals het uitzoeken van je kledingkast. Het is wel zo makkelijk als je winterkleding meteen voor het grijpen ligt. En er zijn ook dingen die de winter juist leuk maken, zoals je lekkere warme winterdekbed. 

In dit Ideabook geven we je 7 tips om je huis voor te bereiden op de winter. Er zitten tips tussen om je huis warm te houden en tips waarmee je vooral jezelf warm kunt houden. We geven tips over het isoleren van je huis en het goed onderhouden van je open haard. Je wilt midden in de winter tenslotte niet in de kou zitten. Ook het winterdekbed en het winterse textiel komt aan bod. Het laatste draagt vooral bij aan de warme sfeer in huis. We gaan in op het schoon houden van je huis, aangezien de winter toch de periode is dat er veel met natte schoenen door het huis wordt gelopen. Tenslotte geven we je ook wat tips over het opruimen van je kledingkast en het onderhouden van de buitenkant van je huis. Genoeg om te lezen dus!

Je huis goed isoleren

Een goed geïsoleerd huis biedt vele voordelen, die de eventuele investering zeker waard zijn. Vooral 's winters kun je hier erg van profiteren. Uiteraard heeft het een positieve invloed op je stookkosten. Hoe meer warmte er via de ramen en kieren in je huis naar buiten gaat, hoe harder de verwarming aan moet om het binnen een beetje warm te houden. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een slechts geïsoleerd huis krijgt tegenwoordig dan ook een heel laag energielabel. En mocht je jouw huis ooit willen verkopen, dan is een hoog energielabel een heel goed selling point.  


Heb je advies nodig over het isoleren van je huis? Wellicht kan een van deze aannemers je helpen!

Je open haard goed onderhouden

Vanaf ergens halverwege het voorjaar tot in de herfst wordt de open haard in huis waarschijnlijk niet gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je de open haard 's winters weer zonder problemen kunt aansteken, is het verstandig om deze goed te onderhouden. Nadat je de open haard voor het laatst hebt gebruikt, is het daarom aan te raden om deze even goed schoon te maken. Er is 's winters niets lekkerder dan de warmte van een open haard. En dan zou het toch zonde zijn als dat niet kan, omdat je de open haard niet hebt schoongemaakt. Ben je de open haard na het laatste gebruik toch vergeten schoon te maken? Doe dat nu dan alsnog! 

Je wintertextiel uit de kast halen

In de wintermaanden heb je behoefte aan ander textiel dan in de zomer. Het begrip textiel kun je hier heel breed opvatten. In je keuken staat textiel met een warmer winterthema gewoon een stuk gezelliger. In je badkamer kun je 's winters kiezen voor grotere handdoeken, omdat het nou eenmaal wat kouder is als je onder de douche vandaan stapt. Ook een warmere ochtendjas in de wintermaanden is geen overbodige luxe. En dat geldt natuurlijk ook voor het textiel dat we dragen. In de winter willen we toch ook allemaal lekkere dikke sokken aan? 

Je huis opgeruimd houden

In de winter vliegen de winterjassen, dikke vesten en gevoerde laarzen je om de oren. Iedereen komt bepakt en bezakt naar binnen, maar vergeet dat er waarschijnlijk net is schoongemaakt. Vooral 's winters is de kans groot dat de schoenen aan de onderkant vochtig zijn. En mocht het gaan sneeuwen, dan zal de onderkant van de schoenen zelfs helemaal doorweekt zijn. En wat dacht je van het bijtende strooizout dat onder de schoenzolen blijft zitten? Op deze foto zie je een prachtig meubel dat hier uitkomst kan bieden. Hier kunnen de jassen, tassen en schoenen netjes worden opgeruimd. Zodat niemand meer een excuus heeft om met z'n natte schoenen door de woonkamer te lopen. 

Je winterdekbed en dekbedovertrek op bed doen

Garage Loft Industriële slaapkamers van BRICKS Studio Industrieel
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Niet iedereen is fan van winterse temperaturen, maar er kan toch niemand zijn die geen fan is van een warm winterdekbed? De winter is dé periode waarin je weer lekker helemaal kunt wegkruipen onder je dikke dekbed. En in het weekend kun je als het 's ochtends nog donker is lekker lang blijven liggen, zonder je daar schuldig over te hoeven voelen. Een donker dekbedovertrek past goed bij de winterse sfeer. Vergeet je dekbed niet op tijd te verwisselen, want voor je het weet lig je 's nachts wakker van de kou. En daar wordt helemaal niemand vrolijk van.  

Je kledingkast opruimen

Een uitpuilende kledingkast zal voor velen van ons ongetwijfeld heel herkenbaar zijn. We denken altijd dat we niet genoeg hebben om aan te trekken, maar ondertussen kunnen de kastdeuren bijna niet meer dicht. Iedereen droomt waarschijnlijk van een opgeruimde kast zoals op deze foto. Dit vraagt misschien een dagje opruimen, maar is zeker wel haalbaar. Je zomerkleding zul je voorlopig niet meer dragen, en dus kun je die prima ergens anders dan in je kast opslaan. Koop een paar opbergbakken en berg daar al je zomerkleding netjes in op. Deze bakken kun je dan onder je bed of op zolder plaatsen. In je kledingkast is er dan opeens veel plek vrij voor je winterkleding, waardoor alles veel overzichtelijker wordt. 

De buitenkant van je huis goed onderhouden

Je huis heeft natuurlijk ook nog een buitenkant. En het kan geen kwaad om deze ook voor het begin van de winter goed te onderhouden. Denk dan aan het schoonmaken van de dakgoot en regenpijp, aangezien deze het in de winter toch veel zwaarder te verduren krijgen. Zeker als er in de herfst allemaal bladeren in zijn gevallen. Hang buiten ook nog wat verlichting op, en sluit hier eventueel een bewegingssensor of tijdschakelaar op aan. Als je 's avonds in het donker de tuin in komt, is het wel zo fijn als er een lichtje gaat branden. 

Voor meer inspiratie over tuinverlichting, kun je dit Ideabook eens lezen! 

Ben jij ook van plan om je huis voor te bereiden op de winter? Laat het ons in een comment hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!