homify 360°: Een boerderij in Uckermark | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

homify 360°: Een boerderij in Uckermark

Stoa. Stoa.
Rustieke huizen van Gabriele Riesner Architektin Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

De architect Gabriele Riesner is gespecialiseerd in hoogwaardige reconstructies van monumentale panden. Waarbij zij historisch verantwoorde en ecologische bouwmaterialen gebruikt. Voor haar werk heeft ze al diverse onderscheidingen gekregen. Vorig jaar won ze de 1e prijs voor haar typische regionale en landelijke architectuurprojecten. We gaan je in dit artikel kennis laten maken met het werk van Riesner, dat zeer bijzonder en esthetisch is. Als je de tour door het huis maakt, is het direct duidelijk waarom Riesner voor haar boerderij in het Duitse Uckermark een prijs kreeg. Laat je inspireren door het minutieuze vakwerk van Riesner!

Concept en eerste blik

Als je de boerderij in Uckermark ziet, dan lijkt het wel alsof je terug gaat in de tijd. Sterker nog, door het zorgvuldige werk van de experts lijkt het wel alsof de oude tijd daar nog aanwezig is. In de eerste fase van de restauratie en modernisering van de boerderij werden de buitenmuren van de boerderij volledig opgeknapt. De houten structuur en de compartimenten zijn in hun oude straat teruggebracht. Ook is het het pand op moderne wijze geïsoleerd, waardoor de oude boerderij ecobewust is geworden. De oostelijke muur werd afgebroken om het huis te voorzien van meer daglicht. Die muur werd vervangen door een glazen wand, geheel in overeenstemming met de hedendaagse trends. Tijdens de renovatie werd er zelfs als bouwmateriaal gebruik gemaakt van klei, waardoor het historische karakter van het gebouw versterkt werd.

Vakwerk

De leeftijd en geschiedenis van de boerderij  werd tijdens de renovatie zo veel mogelijk gerespecteerd. Sommige delen, zoals het oude hout, konden vanwege barsten en scheuren helaas niet bewaard blijven, maar zijn wel op historisch verantwoorde wijze gerenoveerd. Traditionele en ambachtelijke technieken zijn toegepast om de boerderij zijn oude charme terug te geven!

Close-up

De rustieke stenen basis is niet alleen als decoratie bedoeld, maar draagt ook bij aan de fundering van de boerderij, ook  helpt deze basis optrekkende vocht buiten de deur te houden. Deze stenen werden met grote zorg uitgekozen, zodat ze goed op elkaar zouden aansluiten. Dit is een zeer traditionele bouwstijl! Zowel esthetisch als praktisch zijn deze stenen een schitterende aanvulling op het huis.

Raam

De ramen hebben een sterke zeggingskracht en daarmee een invloed op de sfeer in de boerderij. De ramen werden gereconstrueerd op basis van oude foto's, waardoor het oude uiterlijk van het gebouw hersteld kon worden. We zien de authentieke ramen met hun traditionele kozijnen. Dit soort ramen verwacht je gewoon bij een oude boerderij in Uckermark!

Isolatie

De thermische isolatie van de boerderij werd geoptimaliseerd. Op de binnenwand werd een panlatconstructie aangebracht, waarbij een rietmat op de muur genageld werd, deze dient als ondergrond voor een gipslaag. Deze isolatietechniek is zeer traditioneel, ecologisch en hoogwaardig, ongeveer 12-13 cm dik. De kelder en het plafond werden geïsoleerd met cellulose vlokken. Dit laatste is gemaakt van gerecycled papier, waardoor ook hier het milieu ontzien wordt. Dus ook qua isolatie haakt deze boerderij in Uckermark aan op de traditie. Dat is toch een fijne gedachte als je hier gaat wonen!

Verwarming

De opdrachtgevers wilden een verwarmingstechniek die de eenvoud van het huis benadrukte, en waarbij er geen aanspraak gemaakt hoeft te worden op fossiele brandstoffen. Ze kozen uiteindelijk voor een moderne vloeroven, deze is zeer efficiënt en verwarmt de gehele noordelijke helft van het huis, waar de slaap-, logeer- en de badkamer zich bevinden. Met behulp van een innovatief systeem van buizen die door het hele huis lopen wordt de warmte volledig benut.

Bouwmaterialen

Tijdens de renovatie lag de nadruk op het gebruik van regionale middelen en het hergebruik van historische bouwmaterialen uit de regio. Dit betekende automatisch, dat de transportroutes, waarover de materialen vervoerd zouden worden, ingekort werden, waardoor het milieu ontzien werd. Ambachtelijke bedrijven uit Uckermark werden voor de renovatie van de boerderij in de arm genomen, waardoor de lokale economie gestimuleerd werd. Kortom, milieubewust renoveren en het stimuleren van de lokale economie gaan bij dit project hand in hand!

Tot zover de tour door de boerderij in Uckermark. Hopelijk ben je geïnspireerd en net zo enthousiast als wij. 

Heb je vragen of zoek je tips, neem dan eens een kijkje op ons forum!

Heb je een garage waar je eigenlijk niets mee doet? Waarom maak je er geen loft van! Hier lees je hoe jij dat voor elkaar kunt krijgen!

Waar staat jouw droomboerderij? Deel je droom op ons forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!