Welk type verlichting kies ik voor mijn woonkamer?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Welk type verlichting kies ik voor mijn woonkamer?

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Garage Loft:  Woonkamer door BRICKS Studio
Loading admin actions …

Verlichting kan misschien wel gezien worden als de ultieme sfeermaker en bepaald voor een groot deel hoe we een ruimte ervaren. Naast sfeer en uitstraling heeft verlichting natuurlijk ook een functionele functie in het interieur. Om je inrichting zo goed en flexibel mogelijk te verlichten kun je gebruik maken van verschillende verlichtingsbronnen en mogelijkheden. Wanneer je eenmaal hebt gekozen voor de perfecte combinatie van verlichting zal de betreffende (woon)kamer optimaal in balans zijn. 

In dit Ideabook delen we de verschillende mogelijkheden tot verlichting voor je woonkamer door middel van een aantal sfeervolle voorbeelden. Kies je bijvoorbeeld voor plafond-, vloer- of tafelverlichting? En ga je daarbij voor directe of indirecte verlichting? 

Kijk en lees mee en laat je inspireren! 

Vloerverlichting en staande lampen voor in de woonkamer

Vloerverlichting, met name staande lampen, zijn uitermate geschikt voor de slaap- en woonkamer. Vloerverlichting doet het namelijk goed als sfeermaker maar is daarnaast ook erg praktisch. Een staande lamp is ideaal om een bepaald hoekje in je woonkamer sfeervol te maken. Op deze foto zien we een staande lamp, uitgevoerd in een moderne, minimalistische stijl. Door de lichte lampenkap geeft deze lamp een mooi, fris licht. Wanneer je kiest voor vloerverlichting met een donkere, of niet doorschijnende kap geeft dit automatisch een meer dimmend effect. Wil je meer licht? Dan kun je ook kiezen voor een staande lamp met een extra leeslampje dat een feller licht geeft. 

In dit Ideabook vind je meer ideeën voor verlichting in je woonkamer en de keuken. 

De mogelijkheden van plafondverlichting in je woonkamer

Garage Loft:  Woonkamer door BRICKS Studio
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

We gaan over naar een prachtig loft in Amsterdam. Het gehele project is gerealiseerd door het team van experts achter BRICKS Studio. Helemaal passend binnen de stijl is in deze woonkamer gekozen voor industriële plafondverlichting. De slim geplaatste (en wellicht verschuifbare) spots schijnen op verschillende plekken op de opvallende muur. Doordat deze plafondverlichting slechts kleine delen van de woonkamer verlicht, is daarnaast ook nog gekozen voor een aantal mooie tafellampen. 

Plafondverlichting bestaat er in eindeloos veel opties en mogelijkheden, meer inspiratie op het gebied van sfeervolle woonkamers vind je hier!

Tafelverlichting

stadswoning met spicy details:  Woonkamer door choc studio interieur
choc studio interieur

stadswoning met spicy details

choc studio interieur

Op de voorgaande foto zagen we al enkele voorbeelden van stijlvolle tafellampen. Tafelverlichting wordt veelal gebruikt om plafond- of wandverlichting te ondersteunen. Verlichting als tafel- en vloerlampen worden over het algemeen niet als hoofdverlichting gebruikt maar brengen wel erg veel sfeer dus laat ze zeker niet weg! Op deze foto zien we een prachtige woonkamer waarbij op maat gemaakte kastjes verbonden zijn met de centrale open haard. In de hoek zien we een sfeervolle tafellamp die een zacht, warm licht uitstraalt. 

Onder tafelverlichting verstaan we zowel sfeervolle lampen als bureaulampen. 

Directe verlichting voor je woonkamer

Heijmans ONE:  Woonkamer door MoodBuilders
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Bij directe verlichting schijnen de lampen rechtstreeks op het te verlichten oppervlak, zonder enige filtering. Directe verlichting wordt vaak gebruikt om kunstwerken, meubels of bepaalde delen van de woonkamer uit te lichten en kan ook wel 'algemene' verlichting genoemd worden. Vaak wordt hierbij dan wel gekozen voor verlichting met een bredere stralingshoek, denk bijvoorbeeld aan ingebouwde spotverlichting. 

Directe verlichting kan gekozen worden als hoofdverlichting. Let hierbij wel op dat directe verlichting niet gelijkmatig verdeeld wordt over de hele woonkamer, het plaatsen van meerdere bronnen van verlichting is dus wel noodzakelijk. Het grote voordeel hiervan is dat de verlichting intenser en sfeervoller zal zijn en dat de kamer daarbij goed uitgelicht zal zijn.  

Indirecte verlichting in je woonkamer

Naast directe verlichting kun je natuurlijk ook kiezen voor indirecte verlichting. Bij indirecte verlichting wordt de directe omgeving gebruikt om de woonkamer te verlichten. Dit gebeurd veelal aan de hand van het plafond, de muren of andere vlakke oppervlakken. In principe kan indirecte verlichting prima dienen als hoofdverlichting voor je woonkamer, want dit type verlichting zorgt voor een open uitstraling. Wanneer je kiest voor indirecte verlichting als hoofdverlichting voor je woonkamer, let er dan wel op dat de vlakken waar het licht op schijnt een hoge reflectiefactor hebben. Te denken valt hierbij aan tegels, lichte kleuren en effen oppervlakken. 

Op bovenstaande foto zien we een woonkamer waarbij gekozen is voor een combinatie van directe en indirecte verlichting, wat heel goed mogelijk is! Logischerwijs bedien je deze twee verlichtingstypen afzonderlijk van elkaar. 

Hoeveel verlichting kies ik voor in mijn woonkamer?

stadswoning met spicy details:  Woonkamer door choc studio interieur
choc studio interieur

stadswoning met spicy details

choc studio interieur

Verlichting voor je woonkamer is misschien wel de meest belangrijke verlichting in je hele woning, simpelweg omdat je je woonkamer vaak het meest gebruikt. Bij het kiezen van de hoeveelheid verlichting in je woonkamer spelen je persoonlijke wensen en behoeften een grote rol. Kijk goed naar de ruimte die je tot je beschikking hebt en denk daarbij ook aan wat voor functies de verschillende delen van je woonkamer vervullen. Zo kun je je voorstellen dat de verlichting in de zithoek een andere functie heeft dan de hoek waar je graag leest of werkt. 

Verder is het ook belangrijk om, waar nodig, te kiezen voor verlichting die je op elk moment en in elke situatie naar wens kan aanpassen. Over het algemeen kun je 5 à 10 lichtbronnen per woonruimte prima aanhouden. 

Alternatieve mogelijkheden voor verlichting van je woonkamer

Festival Fever:  Woonkamer door Saffrane
Saffrane

Festival Fever

Saffrane

Een woonkamer kun je helemaal afmaken door het plaatsen van sfeerverlichting in de vorm van kaarsen of theelichtjes. Er bestaan verschillende alternatieve mogelijkheden voor sfeerverlichting in de woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan LED-verlichting rondom je televisie of een open haard. 

Op bovenstaande foto zien we een combinatie van verschillende soorten kaarsen op een bijzettafeltje in de woonkamer. Deze sfeerverlichting komt goed tot zijn recht door het warme licht, de verschillende hoogtes en diverse structuren en patronen. Toch is er voor gezorgd dat deze verlichting een erg sfeervol en mooi samenhangend geheel vormt. Ben jij een fan van sfeerlichting in je woonkamer? 

Tenslotte…

 Woonkamer door homify

We sluiten dit Ideabook af met bovenstaande foto van een ietwat industriële muurlamp. Dit type verlichting zien we steeds vaker terug, en is goed toe te passen in bijna iedere inrichting. Deze lamp is gemaakt van staal en hout en biedt bovendien mogelijkheid tot het opbergen van boeken. 

We hopen je met dit Ideabook voldoende geinspireerd te hebben op het gebied van verlichting voor je woonkamer. Laat je het kiezen en plaatsen van de juiste verlichting liever over aan een expert? Dan is het inschakelen van een professional ook een optie! Je vindt ze heel gemakkelijk, hier bij homify. 

Hoe ziet de verlichting in jouw woonkamer eruit? Heb je nog meer tips of ideeën voor het optimaal verlichten van je woonruimte? Deel je mening en l...
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!