Voor & Na: Garage verbouwd tot Exclusieve Loft

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Vandaag in ons Voor & Na project is de gerenoveerde ruimte niet de traditionele verbouwing van een woning of appartement, maar een garage – verbouwd tot luxueus loft appartement. Kijk verder en je zult versteld staan van de transformatie die deze voormalige timmerwerkplaats aan de Van Hasseltstraat in Arnhem heeft ondergaan. De oorspronkelijke constructie staat in een laat negentiende-eeuwse stadswijk en dit is goed zichtbaar door het sobere baksteen en het robuuste beton. Nu is de gehele modekwartier waarin de garage ligt opgewaardeerd en is van deze slechts 30 meter diepe constructie een begeerlijke woning met hal, keuken, woonkamer, terras, atelier, 3 slaapkamers en een badkamer ontstaan. Lees verder en laat je verrassen door het resultaat!

De oude garage voor de verbouwing…

Garage voor de transformatie:   door Studio OxL
Studio OxL

Garage voor de transformatie

Studio OxL

Studio OxL uit Rotterdam, die dit project in 2013 afleverde, is een bureau dat op zowel lokaal als internationaal niveau werkt en dat openlijk streeft naar een hoge mate van duurzaamheid op een hoog technisch niveau. Een belangrijk element van deze verbouwing was dan ook het energiezuinig maken van de woning door middel van extra isolatie, energiezuinige vloerverwarming en HR++ glas. Meer zichtbaar is natuurlijk de transformatie van het interieur dat, zoals we hier zien, veel werk nodig had om bewoonbaar gemaakt te worden. Donker, vervallen en zonder noodzakelijke aansluitingen wacht deze garage op een grondige make-over.

… en erna!

Loft na verbouwing:   door Studio OxL
Studio OxL

Loft na verbouwing

Studio OxL

Na het zien van de oorspronkelijke toestand vertoont dit aanzicht een complete en indrukwekkende ommekeer. Alleen na een tweede, grondige blik valt de oorspronkelijke constructie te herkennen in deze spectaculaire, moderne ruimte. Door het open vloerplan is een ruimtelijk geheel ontstaan dat niet alleen een moderne, lichte woonkamer bevat maar ook ruimte voor een auto! Meer hierover vind je hieronder…

De binnenhof

Loft na verbouwing:   door Studio OxL
Studio OxL

Loft na verbouwing

Studio OxL

Om de woonkamer beter bewoonbaar te maken is deze binnenhof ontworpen die als een lantaarn in de ruimte functioneert: natuurlijk licht komt hier binnen en wordt door de ruimte verspreid. De binnenplaats verdeelt daarnaast het appartement in twee gebieden: een openbare ruimte en een privégebied. Het eerste bevat de woonkamer en keuken, het laatste het atelier, de slaapkamers en de badkamer.

Duurzaamheid

Loft na verbouwing:   door Studio OxL
Studio OxL

Loft na verbouwing

Studio OxL

De oorspronkelijke constructie van betonnen kolommen en dragers is bewust behouden gebleven om hun industriële stijl in het interieur te integreren. Ook de garagedeur, die een ingang biedt voor de auto, behoudt de oorspronkelijke stijl, maar in een nieuwe vorm. Naast het behoud van deze karakteristieke elementen is er ook hoogwaardige, eigentijdse technologie toegevoegd die energiebesparing en duurzaamheid waarborgen. De glazen deuren bijvoorbeeld, die toegang geven tot de binnenhof, bieden niet alleen natuurlijk licht maar ook goede isolatie.

Het pronkstuk

Loft na verbouwing:   door Studio OxL
Studio OxL

Loft na verbouwing

Studio OxL

Zoals we al hebben kunnen zien is een belangrijk aspect van deze loft dat de auto er een bijna centrale plaats in heeft. Het parkeerprobleem voor deze elektrische auto en de vraag naar woongemak zijn hier gecombineerd tot een uniek idee: het parkeren van de auto in de woonkamer. Dit is dan ook een auto waar mee gepronkt mag worden natuurlijk – en voor glamoureuze decoratie is zo gelijk gezorgd.

Een overzicht

Plattegrond:   door Studio OxL
Studio OxL

Plattegrond

Studio OxL

Op deze plattegrond vinden we tenslotte een overzicht van de kamers en kunnen we goed zien hoe bijzonder er met de gebrekkige ruimte is omgegaan. De patio is zo geplaatst dat er een perfecte hoeveelheid licht in het atelier kan stralen terwijl tegelijk de woonkamer in het zonnetje staat. Door achterin de slaapkamers en de badkamer te bouwen is een afgesloten privéruimte ontstaan dat niet door het sociale en actieve leven in de woonruimte en atelier gestoord wordt. Zo is van deze lange en diepe ruimte een prachtige eenheid ontstaan dat optimaal gebruik maakt van de bijzondere eigenschappen van de oorspronkelijke constructie. Voordelige elementen zijn behouden, terwijl de nadelen van een garagewoning op een unieke wijze als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Hoe onverwacht ook, de auto in huis halen is een fantastisch idee – zeker als het een model is om onbeschaamd trots op te zijn. Het is dan ook niet verrassend dat er wereldwijd meer voorbeelden te vinden zijn van deze ruimtelijke strategie. In het drukke en volle Hong Kong vinden we dan ook een exclusief townhouse, met als pronkstuk: de ferrari in huis.

Wat vind jij van het idee de auto in huis te parkeren? Deel je mening bij de berichten hieronder.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!