Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

homify 360°: de Tricotage in Veenendaal

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Vandaag onder de aandacht in deze homify 360° is een bijzonder bouwwerk: niet een enkel residentieel, commercieel of cultureel project maar een combinatie van alle drie in één architectonisch drieluik. De naam “Tricotage” is het Franse woord voor “breiwerk” en is een toepasselijke verwijzing naar deze geïntegreerde constructie in het hart van Veenendaal: zowel architectonisch als thematisch. Een cultureel centrum, een winkelgebied en woonruimte vinden hier samen een thuis in deze grootse constructie.

Breiwerk

Op een van de vier hoeken van de grote constructie, die een open hof insluit, vinden we deze spitse, ronde gevel van waaruit we aan beide kanten de gevarieerde architectuur kunnen zien uitstrekken. In de veelzijdige meervoud aan designs, die samen een prachtig geheel vormen, vinden we een muziekschool, een volksuniversiteit, een bioscoop, restaurants, winkels, appartementen op de bovenverdiepingen en om het af te maken een parkeergarage.

Foyer

In het “Spectrum” – het culturele centrum in de Tricotage dat de muziekschool, de volksuniversiteit en de bioscoop huisvest – vinden we deze publieke foyer die de Tricotage eer aandoet. Op deze creatieve ruimte raakt men nooit uitgekeken doordat het oog getrokken wordt door een spel van vormen, kleuren, licht en materiaal dat je uitnodigt mee te doen met alle culturele mogelijkheden die hier geboden worden.

Theater

In deze prachtige zaal vinden we een voortzetting van het ontwerp in de foyer, maar nu in de vorm van een besloten ruimte dat de belofte doet van creatieve voorstellingen, fascinerende lezingen en spectaculaire shows. Hier komen de culturele uitspattingen van de muziekschool, de volksuniversiteit en nog veel meer tot voltooiing in een warme en uitnodigende sfeer.

Dans

In deze balletzaal vinden we beweging, potentie en licht: een perfecte plek voor balletlessen en andere activiteiten. Deze ruimte is namelijk in opzet multifunctioneel terwijl de ronde, open gevel met de hoge ramen de blikvanger vormt van de Tricotage – hier komt expressie perfect tot uiting.

Functie

Onder de Tricotage, en onder zeeniveau, vinden we deze parkeergarage met drie niveaus. Het oog van de architecten is ook aan dit ondergrondse gewelf niet zomaar voorbijgegaan en heeft ook dit gebied als een aantrekkelijk geheel uitgevoerd. Met haar lichte kleur, duidelijke aanwijzingen en uitnodigende doorgangen is hier parkeren een plezier voor winkeliers, bewoners en voor een dagje of avondje uit bijvoorbeeld.

Idylle

Tot slot vinden we, ingesloten door de gehele constructie van Tricotage, deze geheime idylle: de hoftuin. Twee van deze tuinen bieden de bewoners van Tricotage een intiem intern gebied dat een sereen contrast vormt met het dynamische karakter van het gebouw.

Het architectenbureau LEVS uit Amsterdam heeft hier in Veenendaal een spectaculair resultaat geleverd dat nu sinds 2013 het stedelijke landschap bepaalt. Het team heeft met oog voor de omgeving, de functie en de combinatie hiervan een evenzo multifunctioneel project gecreëerd – passend bij de ambitie van LEVS architecten.

Meer ambitieuze en multifunctionele architectuur vind je ook in Schotland, bij de Advocates Close in Edinburgh: lees hier verder.

Wat vind jij van deze multifunctionele integratie en haar uitwerking? Deel je mening bij de berichten hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!