10 ideeën om je tuin te verfraaien onder 30 euro

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
homify Scandinavische tuinen
Loading admin actions …

Is het tijd om je tuin een opfrisbeurt te geven, maar weet je niet waar je moet beginnen of waarin je moet investeren? Het goede nieuws is dat er verschillende trucs zijn om je tuin een speciale stijl te geven zonder dat je daar veel geld aan hoeft uit te geven! Je hebt alleen een beetje creativiteit nodig.

Van simpele details, zoals ornamenten of wat mooie grote plantenbakken en potten of een nieuwe indeling of border in je tuin. Dit kan allemaal grote invloed hebben op hoe je tuin eruit ziet.

In dit artikel geven wij je een selectie van de beste tips allemaal onder de 30 euro (met een beetje creatief shoppen).

Een sfeervolle plek om te dineren

Er is niets beter dan elkaar in de tuin te ontmoeten voor koffie of gewoon een gezellig samenzijn. Het maken van een outdoor eetplek is niet moeilijk, maar het is een kwestie van goed nadenken wat je echt wilt hebben en de begroting vaststellen. Kies eens voor wat anders dan anders en voeg een paar kleine bomen toe aan je terras. Er bestaan klein blijvende boomsoorten en ze zorgen voor veel sfeer in je tuin. Bij de vuilstort of op internet kun je gratis betontegels vinden die je kunt omdraaien en combineren met andere stenen. Ook tuinmeubilair kun je online vinden of bij de recycle en met een nieuw verfje ziet het er weer prima uit.

Accenten met grind of kiezels

Een extra border zoals deze kan net die extra touch en speelse accent toevoegen aan je tuin. Maak eens een andere vorm en gebruik een rand met grote witte kiezels. Mix de planten erin in verschillende groentinten. Hier is gekozen voor kleine coniferen en een lage haag. Goedkope planten vind je in de discounthoek van je tuincentrum en soms kun je ze gratis uitscheppen bij je buren of via tweedehands sites vinden.

Recycle pallets

Pallets zijn een onuitputtelijke bron voor meubels in alle soorten en maten, van banken tot accessoires. Op deze foto kun je zien hoe ze als plantenbak zijn gemaakt. Deze kleine bakjes zijn heel handig wanneer je niet veel ruimte of budget hebt. Terwijl ze hier in hun oorspronkelijke kleur zijn gelaten kun je ze ook in vrolijke kleuren schilderen.

Een stenen cactustuin

Wanneer je graag een andere tuin wilt inrichten maar niet het benodigde budget hebt dan kun je het beste een droge tuin of border inrichten met cactussen en vetplanten. Zo'n droge tuin heeft weinig onderhoud nodig en bespaart tijd en geld.

Het inrichten van je tuin met stenen, zand en hout geeft meestal een minimalistische look. Het is geschikt voor veranda's maar ook als border maar ook binnen in je huis ziet het er geweldig uit. Zoals je op de foto ziet, is het niet nodig om het overal te plaatsen je kunt een bepaald deel kiezen waar je ze plaatst.

Een fraaie tuinbank

Soms heb je een mooie tuin, maar je wilt liever niet dat meubels de prachtige natuurlijkheid van je tuin verstoren. In dit geval is het een prima idee om een bank rondom een boom te plaatsen, hetzij op het terras of in het midden van de binnenplaats, zoals op deze foto. Het kan wat lastig zijn om te installeren, maar is veel minder duur dan andere alternatieven. 

Een relax en recreatiezone

Een goede manier om je tuin te revitaliseren en een beter en een mooier zicht op je tuin te creëren is het inrichten van een relax- of recreatiezone. In tegenstelling tot andere opties zijn dit ruimtes waar je helemaal tot rust komt en die bovendien superleuk zijn voor de kinderen om te spelen. Er zijn veel mogelijkheden zowel tweedehands als zelfmaak voor (zit)hangmatten en tenten voor de kinderen die je tuin een sensationele uitstraling geven. Lees ook dit artikel: 8 briljante ideeen om waarde toe te voegen aan je tuin.

Bloempotten

De meest eenvoudige manier om een nieuwe sfeer in je tuin te creëren is door middel van wat grote potten en plantenbakken. En nee, niet met een Begonia of Hortensia maar kies eens voor wat anders. Hier zien we hoe je een prachtige hoek en afscheiding kunt maken met potten met bamboe. Ideaal in een pot want bamboe woekert vaak enorm. Er zijn vele soorten bloempotten, van de klassiekers tot een avant-garde ook. Je kunt een meer homogene ruimte maken door potten van hetzelfde type te kiezen of speel met het combineren van kleuren en vormen.

Knusse sfeerverlichting

Tropische tuin, Koert Gardening Koert Gardening Tropische tuinen Licht,Kaars,Interieur ontwerp,Verlichting,architectuur,Kandelaar,Plant,drinkgerei,Servies,Bloempot
Koert Gardening

Tropische tuin

Koert Gardening

Elke keer noemen we weer verlichting. Want ja, we zien zo weinig tuinen met mooie sfeerverlichting. Verlichting is een geheim dat weinigen gebruiken wanneer het een binnenplaats betreft. Je hoeft niet veel geld te besteden aan verlichting, maar het gaat erom om die verlichting te kiezen die de juiste sfeer brengt op je terras. Ze zijn er in hangvarianten maar ook voor op tafel wat er super schattig uitziet. Niet alleen licht, maar ook decoratie, en dat is wat je wilt, nietwaar?

Een kiezelterras

Wanneer je hebt gemerkt dat er veel onkruid groeit in je tuin dan weet je ook dat dit er onverzorgd uitziet. Stenen en grind werken echt goed om je tuin er anders en beter uit te laten zien. Deze materialen voorkomen dat er onkruid groeit en houden deze plek dus schoon en netjes. In dit voorbeeld kun je zien hoe je tuin eruit zou zien met een speciaal ingerichte ruimte met verschillende soorten grind en planten.

Een mini vijver

Dit is een van de meest eenvoudige en goedkoop te implementeren opties omdat het een klein ornament betreft die voor een grote verandering in je tuin zal zorgen. Je moet kiezen voor de vijver die het best de stijl en plaats vertegenwoordigt van je tuin en op een strategisch punt dat de aandacht te trekt. Een tip die veel tuinarchitecten geven wanneer het gaat om verlevendigen van je tuin. Kies vooral ook voor een mooie en originele vijver!

Kweek je eigen aardbeien!

raised beds border edging Quercus UK Ltd Minimalistische tuinen
Quercus UK Ltd

raised beds border edging

Quercus UK Ltd

Tuinen zijn ideaal voor het aanbrengen van opvallende esthetische elementen zoals een aanvulling met rijke en verse groenten en fruit. Het ontwerp is afhankelijk van je smaak en de materialen die je beschikbaar hebt. Wilgentakken of ander flexibel houtmateriaal vormt een ideale basis voor vlechtwerk. Je maakt er mooie schuttingen of plantenbakken mee. Plaats er wat aardbeienplanten is en je bent verzekerd van een gezonde en fruitrijke zomer

Wel eens gedacht aan een relaxzone in je tuin?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!