7 tips voor een opgeruimd huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 tips voor een opgeruimd huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
H' House Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Wiel Arets Architects Modern
Loading admin actions …

Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest. Zeggen ze. In dit Ideabook geven we zeven tips voor een opgeruimd huis in een handomdraai. 'Ze' kunnen namelijk zeggen wat ze willen, maar opruimen is eigenlijk helemaal niet zo leuk. Met de tips die wij je geven heb je makkelijker een opgeruimd huis dan je dacht, met deze tips hou je de mogelijkheid dat er überhaupt troep ontstaat al minimaal. Lees mee en doe ideeën op voor betere en slimmere opbergruimte, optisch opgeruimde kamers en andere slimme 'tricks'.

Hou het minima(a)l(istisch)

Hoe minder spullen, hoe minder troep. Een waarheid als een koe wanneer het aankomt op een opgeruimd huis. Want wat een vaste plek heeft in een uitgebalanceerd interieur kan nooit ruis geven in de inrichting. In deze foto zien we mooi terug hoe in elk huis een balans gecreerd kan worden. We zien in dit interieur namelijk enkel en alleen functionele spullen, een belangrijk tip voor een opgeruimd huis. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de mensen die hier wonen geen 'losse spullen'  hebben, maar wel dat ze een interieurdesigner hebben die raad weet met dat soort losse flarden. Alles in een huis moet een plek hebben is eigenlijk de tip voor minder troep in huis, en door het minimalistisch te houden, of ons te richten op een minimale inrichting blijft het beeld helder en ruisvrij.

Voeg groen toe

Lifestyle foto Terloops Industriële woonkamers van Wisse Trooster - qoowl Industrieel
Wisse Trooster – qoowl

Lifestyle foto Terloops

Wisse Trooster - qoowl

Een bijzondere tweede tip: voeg groen toe aan je ruimte voor een opgeruimde look. Groen is, samen met wit, de kleur die ons brein het meest tot rust brengt. Door groene elementen toe te voegen aan een ruimte ontstaat op die manier een rustig beeld. Natuurlijk is het vervolgens ook zaak om de woonkamer niet volledig vol te stampen met een overdaad aan spullen, maar met een beetje een minimalistische inslag en een halve groene vinger komen we al een heel eind. In deze foto zien we een mooi voorbeeld van deze tip voor een opgeruimd huis: de inrichting is minimaal en door groen toe te voegen ontstaat een extra rustig en compleet beeld.

Kies het juiste licht

Woonschip Panta Rhei Moderne woonkamers van Roel Bosch architecten Modern
Roel Bosch architecten

Woonschip Panta Rhei

Roel Bosch architecten

Behalve groen als tip voor een opgeruimd huis hebben we nog een volgende die niet direct in je hoofd op zou komen: kies voor het juiste licht. Een opgeruimd en fijn huis bestaat bij de gratie van goede belichting. Eigenlijk berust deze tip voor een opgeruimd huis op het principe dat interieur puur decor is. Benader het zodoende dan ook alsof je een theaterdecor inricht. Door de plekken die je wel wilt laten zien mooi uit te lichten en de stukken die niet ter zake doen donker te houden, bepaal je je eigen evenwicht. Als tip voor een opgeruimd huis kunnen we deze belichtingstip vertalen als: waar troep is, is het donker, waar het opgeruimd is, breng je licht. Simpel maar doeltreffend.

Zorg voor voldoende bergruimte

NX902 Polariswit mat glas Moderne keukens van Eiland de Wild Keukens Modern
Eiland de Wild Keukens

NX902 Polariswit mat glas

Eiland de Wild Keukens

De volgende tip voor een opgeruimd huis is misschien een inkoppertje, maar wel een die echt te vaak over het hoofd gezien wordt: zorg voor voldoende bergruimte in huis. Hierboven tipten we je al over het belang van vaste plekken voor vaste spullen. Bergruimte is hiervoor essentieel. Of je nu kiest voor open kasten om je schoonheden in tentoon te stellen of dichte kasten om je troep in weg te werken: voldoende bergruimte is de tip voor een opgeruimd huis.

In deze keuken zien we mooi hoe bergruimte niet altijd in de vorm van een weggewerkte gangkast hoeft te komen. Deze open berging in de keuken biedt alle ruimte aan etenswaren en is bovendien een mooie eye-catcher. Ook op zoek naar een dergelijke kast? Ga eens in gesprek met een goede meubelmaker, zij kunnen onze tip voor een opgeruimd huis omtoveren in een prachtig op maat gemaakte kast.

Berg speelgoed op in manden en kratten

Van de misschien wel meest belangrijke tip voor een opgeruimd huis van hierboven, zoomen we nu weer in naar een kleine ingreep. Want waar gespeeld wordt zien we troep verschijnen, het is een stelregel zo waar als de aarde die om de zon draait. Deze tip voor een opgeruimd huis gaat in op het opbergen van speelgoed, want hoe doe je dat nu met het mooiste resultaat? Wij zeggen: berg speelgoed op in manden of kratten. Niet alleen zijn manden en kratten enorm trendy tegenwoordig – ze zijn inmiddels in alle soorten en maten verkrijgbaar-, ze zijn ook makkelijk te verplaatsen en af te sluiten. En voor troep geldt: wat je niet ziet, is er niet.

Deze foto onderstreept onze tip voor een opgeruimd huis perfect: we zien een hippe rolkrat die tot de nok toe gevuld is met speelgoed. Heerlijk handig, zo'n krat, we rollen 'm namelijk zo naar de plek des onheils en hij is er net zo makkelijk weer vandaan. Weggeschoven achter de bank of onder een bed ziet niemand er meer wat van.

Schaf een schoenenrek aan

Full House Renovation with Crittall Extension, London Moderne kleedkamers van HollandGreen Modern
HollandGreen

Full House Renovation with Crittall Extension, London

HollandGreen

Een andere tip voor het heel specifiek opruimen van het huis is het aanschaffen van een schoenenrek. Deze tip voor een opgeruimd huis zal vooral herkenbaar en toepasbaar zijn voor de dames onder ons. Waar mannen hun schoenen nog makkelijk onder in de kast kwijt kunnen, hebben wij toch wel de behoefte (of is het eigenlijk bittere noodzaak?) om onze schoenen in een kast kwijt te kunnen. Door een schoenenrek aan te schaffen krijgen de schoenen niet alleen een vaste plek, les 1 voor een opgeruimd huis, we krijgen ook het overzicht terug. In deze foto zien we dat uitgangspunt perfect onderstreept met een jaloersmakende schoenenkast. 

Slimme opbergvondsten

De laatste tip voor een opgeruimd huis is het vinden van slimme opbergmogelijkheden. Dit kunnen nieuwe opbergmeubels zijn, maar ook loze plekken in huis waar best een opbergruimte in gecreëerd kan worden. Vaak zien we dat onder de trap nog veel loze ruimte over is, bergruimte onder de trap is dan een goede oplossing. Behalve bergruimte onder de trap als tip voor een opgeruimd huis, is het toevoegen van extra opbergmeubels ook een goede zet. Inmiddels zijn er zoveel bijzonder mooie kasten op de markt dat deze tip voor een opgeruimd huis slechts een tripje naar onze favoriete interieurwinkel zou kosten.

In deze laatste foto zien we deze tip voor een opgeruimd huis geïllustreerd. De laatste treden van de trap zijn hier op zo'n manier vormgegeven dat er bergruimte ontstaat. Een elegante oplossing voor een dringend probleem.

Wat is jouw tip voor een opgeruimd huis? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!