8 Tips om prachtige meubels van pallets te maken

Laura ter Meer Laura ter Meer
Mesas con palets, URBAN FURNITURE URBAN FURNITURE Industriële woonkamers
Loading admin actions …

De pallet, een houten of kunststof plateau waarop goederen kunnen worden opgeslagen en vervoerd, is nog altijd een populair meubelstuk. Gelukkig maar want je hoeft er niet diep voor in de buidel te tasten, soms vind je ze zelfs gratis. Bovendien heb je er weinig voor nodig: een zaag, schroeven en een beetje verf en lak volstaan meestal al. Een beetje creativiteit en je hebt zo de mooiste meubels ontworpen. Bouwtekeningen zijn meestal overbodig; een foto van een pallet meubelstuk is voldoende. 

Op het internet, zoals op Marktplaats, kun je eenvoudig een pallet vinden. Ook kun je ze vaak vinden bij bouwplaatsen of sommige tuincentra. Let er wel even op dat de pallets niet aan het rotten of beschadigd zijn. Kies een stevige Europallet uit en geen gebruikte displaypallet, die zijn veelal bedoeld voor eenmalig gebruik en dus niet geschikt voor het maken van meubels.  

Is klussen of DIY (do-it-yourself) er bij jou echter niet met de paplepel ingegooid? Geen zorgen: wij geven hier de 8 beste tips om tot de prachtigste meubels van pallets te komen en stellen je voor aan een aantal professionals, indien je een pallet meubelstuk maken écht niet zitten ziet.  

Kijk je mee?

Pallet bed

homify Industriële slaapkamers

Het pallet bed is misschien wel het populairste pallet meubelstuk! Hij is eenvoudig zelf te maken met een paar schroeven en spijkers. De Europese afmeting van de pallet, ook wel de Europallet genoemd, is 80x120cm. Plaats twee pallets naast elkaar – stapel eventueel met nog meer pallets – en gebruik verbindingsplaatjes om de pallets aan elkaar te verbinden, zodat ze tijdens het slapen niet steeds uit elkaar schuiven. 

Je kunt vervolgens nog de pallets in de verf zetten, maar wij vinden eigenlijk de natuurlijke kleur van de pallet al zo mooi! Zo ook het pallet bed op deze foto, waarvan de kleur goed past bij het industriële interieur. Het pallet meubelstuk past trouwens sowieso goed bij een industriële inrichting, zo illustreert ook ons volgende voorbeeld. 

Pallet bank

homify Industriële woonkamers

Hier wordt wederom het pallet meubelstuk in een industriële inrichting vertoont. Wat gaan deze twee toch goed samen! Waar het pallet bed nog een beetje studentikoos kan overkomen, laat deze foto zien dat een pallet meubelstuk ook hartstikke volwassen en zelfs chic kan zijn. 


Zit ook jij te denken aan een pallet bank in huis, maar wil je wel dat de bank elegant en kostbaar oogt? Dan plaats je leren of stoffen kussens van mooie kwaliteit op de bank, zoals op deze foto te zien is. Ga voor het Chesterfield patroon – een ruitenpatroon in de leuning en zitting van de bank met op elke hoek van de ruit een knoop – voor een echt luxueus gevoel.

Pallet salontafel

Ook de salontafel is eenvoudig te maken van pallets. Wieltjes eronder vestigen en klaar is kees. Wat vooral handig is aan de pallet salontafel zijn de onderste houten gedeeltes die je gebruiken kunt als opbergruimte, bijvoorbeeld om boeken, de afstandsbediening of waxinelichtjes op te bewaren. Decoreer de salontafel met een aantal woonaccessoires en het plaatje is af! Ben jij van plan om de pallet salontafel in een industriële inrichting te plaatsen? Ga dan bijvoorbeeld voor gistflessen of een letter van staaldraad. Ook leuk: een vintage wereldbol.

Pallet stoel

De pallet stoel: vanwege zijn vormen een ietwat ingewikkelder meubelstuk om te creëren. Wel uitdagend voor de creatievelingen onder ons, maar voor iedereen met twee linkerhanden ook gewoon te leren middels een workshop. Funky furniture uit Nijmegen geeft leerzame workshops. Bovendien maken en verhuren ze ook bijzondere meubels van pallets en sloophout. 

Pallet tv-meubel

Niet alleen in een industriële inrichting doet het pallet meubelstuk het goed, ook in een landelijke woonkamer zoals deze misstaat hij niet! Een tv-meubel is eenvoudiger te maken dan de stoel die we zojuist zagen, maar iets ingewikkelder dan het bed. Schroef de pallets aan elkaar en de wielen er tot slot onder. Zoek op het internet naar een bouwtekening indien je er niet uitkomt.

Pallet terras

Omdat pallets wel tegen eens stootje kunnen, is het buitenterras misschien wel het meest praktische pallet meubelstuk! Leg er een buitenmatras en kussens op, die je later op de dag weer van de bank verwijderd. Erg mooi is dit voorbeeld met blauwe accenten die erg goed combineren met de azuurblauwe zee. Nu beschikt niet iedereen over de luxe van een woning aan het strand, maar we kunnen hier zeker een les uithalen: ga voor groene terrasaccessoires voor in de tuin, of ga voor grijze balkonaccessoires voor op een stedelijk dakterras.

Pallet bureau

Pallets doen het ook erg goed als bureau. Dit exemplaar met glazen blad is er een om uit een ringetje te halen. Als het je te veel gedoe lijkt om met glazen planken in de weer te gaan, kun je zo'n bureau gelukkig ook gewoon kopen. Bij Meubelen van pallets maken ze meubels op maat: een loungebank of een tweezitter, met of zonder armleuning, rechte of schuine achterzijde, voor ieder wat wils. Ze kunnen trouwens ook losse pallets leveren met een bouwtekening, indien je het toch liever zelf proberen wilt!

Pallet wandopberger

Palettenmöbel - Regal - No.-06 "Natur", starg starg Rustieke woonkamers Wandplanken

Tot slot is er nog de pallet wandkast. De pallet leent zich uitstekend voor een wandkast of, eenvoudiger, een wandplank. De pallet zaag je doormidden en je gebruikt de smallere stukken als wandplanken. Handig om in op te bergen of het huis mee te decoreren. Plaats er een aantal mooie kaarsen en glazen op: niet alleen praktisch, ook erg decoratief! 

Ook leuk als je aanstonds de smaak te pakken hebt: meubels gemaakt van oude boeken.

Durf jij het aan? Ga je een pallet meubelstuk in elkaar zetten of neem je toch liever een professional in handen? Laat het ons in een reactie hiero...

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine