Wees niet bang voor wit in het interieur! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Wees niet bang voor wit in het interieur!

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
van homify Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Witte meubels zijn een hit en zodoende wijden we er met liefde een heel Ideabook aan. Waar wit eerder werd gezien als de meest besmettelijke tint en daarmee alleen te plaatsen was in de meest luxe huishoudens, is wit nu doorgedrongen tot elke ruimte van elk huis. We zien witte meubels, maar ook geheel witte vloeren en zelfs de witte muur is aan het opkomen. Ongezellig, horen we dan de ware Nederlander in ons zeggen. Of juist ruimte voor experiment, zeggen interieurontwerpers als antwoord. In dit Ideabook bekijken we ideeën voor een wit interieur.

Witte muren

Een ruimte inrichten begint met uitgaan van de elementen die al aanwezig zijn. In het meest neutrale geval zijn dat de muren, de vloeren en de lijnen van een huis. In het voorbeeld waar we dit Ideabook over witte interieurs mee starten, zien we dat daar nog een extra element aan toegevoegd kan worden: de originele houten balken. In deze woonkamer is er knap ruimte gemaakt voor deze balken door de rest van de muren volledig te witten. Hierdoor wordt ons oog direct naar het prachtige hout getrokken. Aangevuld met niet alleen witte muren, maar ook de strak witte vloer en de neutrale elementen ontstaat een prachtig licht geheel. Uit deze foto kunnen we afleiden dat witte muren in een wit interieur helemaal niet saai hoeven te zijn, zorg er dan natuurlijk wel voor dat er een of enkele elementen die zijn in kleur of concept invulling aan het witte interieur geven.

Witte vloer

Van de witte muren en de witte vloer hierboven gaan we naar deze hypermoderne en strakke invulling van een wit interieur. Ook in dit huis zijn alle muren, inclusief plafond en vloer in strak wit uitgevoerd. Interessant om te zien is hoe dit direct onze aandacht naar buiten leidt. Onze hersenen zijn nou eenmaal altijd op zoek naar kleur en verandering, en zodoende is een wit interieur inclusief witte vloer voor ons wel heel rustig, maar ook een vrijbrief om op zoek te gaan naar afwijkende elementen. In deze witte woonkamer is dat uitgangspunt slim ingezet. De focus ligt hier namelijk qua rust wel bij het witte interieur, maar de eye-catcher ligt buiten. Door de wanden dan ook volledig van glas te vervaardigen krijgt onze onderzoeksdrift alle ruimte.

Witte meubels

De twee voorbeelden hierboven bestonden uit een bijna volledig wit interieur. Niet voor iedereen weggelegd, denken wij. Nog buiten het feit dat het wel erg kaal kan ogen, vooral wanneer je niet de beschikking hebt over een eigen interieurarchitect die exact de juiste accenten weet te leggen, zijn witte interieurs wel erg besmettelijk. Wat dan nog overblijft om toch wit in het interieur te brengen? Witte meubels kunnen een uitkomst bieden. Een enkel wit meubelstuk brengt al rust in een woonkamer.

In dit voorbeeld zien we een remake van de klassieke Eames schommelstoel. Het witte kunststof zitelement wordt ondersteund door een ijzeren frame met weer daaronder houten schommelelementen. Met een wit meubelstuk als deze, vooral een designstuk wordt er diepte gebracht in een wit interieur. Het is daarbij dus niet eens  een must de rest van het interieur ook in het wit uit te voeren, een enkel sprekend meubelstuk kan al voldoende zijn!

Witte verlichting

Woonkamer Scandinavische woonkamers van Evelyne Ontwerp Scandinavisch

Van de meubels, de muren en de vloer komen we nu uit bij de kleinere elementen die een witte woonkamer tot een perfect fijne plek maken. In deze foto richten we ons op de witte verlichting die we in de hoek zien staan. Dit soort lampen, afkomstig uit de rij industriële objecten die sinds enige tijd onze woonkamer verzoeken te vullen, zijn fijne sfeermakers. In een witte kleur zijn de functionele lampen een neutraal element dat eigenlijk vooral vanwege zijn grootte een eye-catcher te noemen is. In deze lamp zien we goed terug hoe een wit interieur ook 'gewoon' neutraal mag zijn. De witte elementen in deze kamer zijn net als bij het eerste voorbeeld dat we in dit Ideabook over witte interieurs bezochten, dienend aan de sfeer. Door ook voor neutrale grijstinten en sprekend blauw te kiezen ontstaat een rustig en huiselijk beeld.

Witte accessoires

van homify Rustiek & Brocante

Na de witte verlichting die we hierboven zagen, richten we onze blik in dit een-na-laatste voorbeeld van witte interieurs op een nog kleiner element: de witte accessoires. In deze witte slaapkamer zien we een aantal mooie voorbeelden die het sneeuwwitte beeld extra kracht bijzetten. Kleine elementen zoals de fotolijst, de (overigens enorm praktische) 'bar' over het bed, en de gordijnen zijn allen licht waardoor ze deze ruimte bijna een doorschijnende aanblik geven. Bijzonder is hoe we ook in deze slaapkamer weer zien hoe bijzonder de vriendschap tussen daglicht en de kleur 'wit' is. Het rustgevende effect wordt enkel versterkt door de enige afwijkende kleur die we in deze ruimte kunnen ontdekken: de accentkleur van de ingelijste poster. Hieronder gaan we dieper in op het gebruik van dit soort accenten in het witte interieur.

Accentkleuren in een wit interieur

We eindigen dit Ideabook met een ode aan de accentkleur. Wit is namelijk op zichzelf niet eens een kleur, het is de volledige afwezigheid ervan. Het is dan ook aan te raden om een wit interieur niet alleen in wit op te zetten, zoals we al zeiden gaan onze hersenen dan op zoek naar afleiding.. en eigenlijk is het ook gewoon belachelijk saai. Het toevoegen van een accentkleur in witte interieurs biedt uitkomt. In dit voorbeeld is er gekozen voor een behoorlijke stap: een knallend geel als accent. Het is opvallend hoe de gele accenten, vooral in combinatie met het grijsblauwe van de gordijnen, toch niet schreeuwerig worden. Ook hier kunnen we een mooie les uit trekken: wanneer je kiest voor een accentkleur, kijk dan ook even welke kleur de complementaire is. Door het werken met een tegenovergestelde kleur, breng je je witte interieur weer volledig in balans.

Wat vind jij van een wit interieur? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!