6 manieren om de luchtvochtigheid in huis te verlagen | homify

6 manieren om de luchtvochtigheid in huis te verlagen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Artica by CSS Moderne slaapkamers
Loading admin actions …

Als we een nieuw huis kopen of huren dromen we er allemaal van dat we terechtkomen in een oase van rust en comfort, waar we tot rust kunnen komen en kunnen genieten van het gezinsleven. Een oase die naar onze smaak is ingericht, geen gebreken vertoont en geen negatieve invloed heeft op onze gezondheid.

Maar wat als ons huis niet helemaal overeen komt met het huis van onze dromen? En wat als er iets mis gaat? Dan moeten we er allemaal aan doen om de problemen die dit veroorzaken op te lossen.

Een veelvoorkomend probleem dat het woongenot nogal kan verstoren is een te hoge luchtvochtigheid, iets wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Idealiter is de relatieve luchtvochtigheid in huis tussen 40 tot 55%, maar verschillende factoren kunnen ervoor zorgen

In dit Ideabook vertellen we je hoe je de luchtvochtigheid in je huis kunt verlagen. Lees snel verder om weer in een gezonde leefomgeving te kunnen wonen!

Gebruik het juiste isolatiemateriaal

External Thermal Insulation (ETICS) RenoBuild Algarve Mediterrane huizen
RenoBuild Algarve

External Thermal Insulation (ETICS)

RenoBuild Algarve

Iets dat goed helpt bij het beheersen van vocht in huis is isolatie. Het is essentieel om het vocht van buiten ook echt buiten te houden. Ook moet het voorkomen dat droge warme lucht van de verwarming of koele lucht van de airconditioning verloren gaat.

Nieuwbouwhuizen zijn tegenwoordig al erg goed geïsoleerd, maar mocht je in een oud huis wonen dan is het raadzaam om eens na te lopen hoe het met de isolatie gesteld is. Er zijn tal van materialen te koop waarmee je er alsnog voor kunt zorgen dat je huis goed geïsoleerd is.

Goed ventileren

Goed ventileren is een buitengewoon belangrijke stap om het overtollige vocht uit je huis te verdrijven. Natuurlijke ventilatie vindt plaats via deuren en ramen, maar ook schoorstenen en ventilatieopeningen. Je kunt ook ventileren door ventilatoren of airconditioning.

In ruimtes waar de vochtigheid hoger is, zoals de badkamer en keuken, is ventileren een bijzondere effectieve manier om vocht te verwijderen, vooral als er geen ramen zijn.

Plaats planten in je huis

Planten zijn mooie accessoires, die we allemaal graag in huis hebben. Het zijn ook handige hulpmiddelen om overtollig vocht uit huis te verwijderen. Planten kunnen een belangrijke rol spelen bij het op peil houden van de luchtvochtigheid in huis. Niet elke plant draagt hier positief aan bij, en dus moet je eerst even goed kijken welke planten je in huis moet halen.

Hang een hygrometer op

Hygrometers kun je op elke plaats in je woning ophangen en geven inzicht in de luchtvochtigheid in huis. Zo weet je altijd hoe het daarmee gesteld is, en of de luchtvochtigheid zich binnen tussen de aanbevolen 40 tot 55% zit. Als dit niet het geval is kun je meteen de nodige stappen ondernemen.

Kies voor airconditioning

Airconditioning kun je niet alleen gebruiken om je huis te koelen, maar regelt ook de luchtvochtigheid in huis. Er zijn vandaag de dag zijn tal van airconditioners waarmee je een ruimte ook kunt verwarmen en de luchtvochtigheid op peil kunt brengen. De hele klimaatbeheersing in huis kun je daarom met slechts een enkel apparaat regelen.

Kies voor natuurlijke oplossingen

Natuurlijke oplossingen zijn het beste en meest effectief als het gaat om het verminderen van de luchtvochtigheid in huis. Dan moet je denken aan open ramen, waardoor niet alleen de luchtvochtigheid in balans blijft, maar ook veel frisse lucht binnenkomt.  

Wil je meer weten over het verlagen van de luchtvochtigheid in je huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Vermijd deze 6 dingen als je een sfeervolle woning wilt!
Arrow navigation 3b3136b1
Wat is jouw tip om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!