De verlichte gids over buitenverlichting | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De verlichte gids over buitenverlichting

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne tuinen van Volker Michael Photography Modern
Loading admin actions …

Buitenverlichting is een vak apart en zodoende kost het nog best wat moeite om de perfecte buitenverlichting in, of eigenlijk uit, huis te halen. In dit Ideabook bekijken we verschillende soorten buitenverlichting. We zien hoe de plaatsing, maar ook het design ervan verschil uit kan maken. Omdat we het ook steeds meer van belang vinden dat onze producten duurzaam zijn, bekijken we ook het duurzaamheidsaspect van de buitenverlichting. Welke soorten zijn er eigenlijk? Ons doel is dat we na het lezen van dit Ideabook de vraag: 'hoe kan ik het beste mijn buitenruimte verlichten?' beantwoord hebben.

Stijl & design

Het eerste aspect van de buitenverlichting bekijken we met een voorbeeld van deze uitgestrekte bestrate binnentuin. Vanuit het kader van stijl en design zien we hier wat een op zichzelf vrij minimale ingreep met de sfeer kan doen. De buitenverlichting die we zien is vooral geplaatst  op de grond, wat zorgt voor mooie en sfeervolle schaduwen. Doordat de verlichting verschillende delen van de tuin mooi uitlicht blijft ook in het donker het perspectief bestaan. Interessant is ook hoe hier gekozen is voor een warme tint van verlichting. Buitenverlichting kan ook mat of flets licht geven, maar daarover later meer.

Plaatsing van de verlichting

Behalve de stijl en het design van de verlichting die moet aansluiten bij de rest van de buitenruimte, is ook de plaatsing van de buitenverlichting van belang.In deze foto zien we een aantal sprekende en bijzonder voorbeelden van de plaatsing van de verlichting. Bovenin de nok van de verbouwde boerderij zien we aan de buitenzijde een soort kroonluchter hangen. Wij waren zelf nog niet bekend met het concept, maar het sfeerbeeld liegt er niet om. Door buitenverlichting zo hoog te hangen, en niet, zoals we dat eigenlijk gewend zijn, op de grond te plaatsen, wordt het beeld veel uitbundiger. Behalve de kroonluchter in de nok zien we ook nog een aantal kleine lichtbronnen langs de muur. Ook deze lijken een speels effect te geven. Door de slimme spiegeling in de ruiten erboven wordt het beeld nog interessanter.

Wattage van de buitenverlichting

Al in de eerste foto hadden we het over het soort licht dat de buitenverlichting geeft. Behalve aan plaatsing zoals we hierboven zagen, is de werking van het licht te danken aan het wattage. Een hoger wattage geeft een meer functioneel licht, bijvoorbeeld zeer geschikt voor motionsensor lampen. Een spotje dat aangaat wanneer er beweging plaatsvindt is ideaal voor het uitlichten van ongenode gasten. Voor een goed sfeerbeeld daarentegen is een lager wattage aan te raden. Een warmere lamp die een gedeelte van de tuin sierlijk uitlicht in warme tonen draagt bij aan de sfeer in de tuin. In het laatste voorbeeld van dit Ideabook over buitenverlichting gaan we nog wat dieper in op een bijzonder soort buitenlamp: de LED buitenverlichting.

Bewegingssensoren?

Hierboven hadden we het al over de verschillende mogelijkheden in wattage en hoe een functionele buitenlamp, zoals bijvoorbeeld met bewegingssensoren, een harder licht af mag geven. We zouden geen goede raadgevers zijn wanneer we te strikt zouden zijn in onze overtuigingen, en zodoende bekijken we met enthousiasme een voorbeeld waarin functionele buitenverlichting toch echt hand  in hand gaat met warme lichttonen.

Of er bewegingssensoren in deze functionele verlichting verwerkt is, kunnen we natuurlijk niet van de foto aflezen. Wat we wel weten is hoe belangrijk bewegingssensoren in zo'n soort verlichting kunnen zijn. Door de sensoren zijn de lampen namelijk zo afgesteld dat de buitenverlichting pas gaat branden wanneer er beweging gedetecteerd word. Een afschrikeffect is het gevolg, en natuurlijk is het slechts kortstondig branden van de lamp belangrijk voor het duurzaamheidsaspect ervan. Op de duurzaamheid van de buitenverlichting komen we aan het einde van dit Ideabook nog even terug.

Weersbestendig

Dat buitenverlichting tegen alle weertypen moet kunnen lijkt voor zich te spreken. Echter, ook hierin zijn er vele mogelijkheden om die weersbestendigheid vorm te geven. In dit voorbeeld zien we hoe de gehele lamp voorzien kan zijn van een kunststof laag. Door deze beschermende factor zijn de kwetsbare onderdelen van de buitenverlichting volledig afgesloten. Let er wel altijd op dat bij het aanleggen ook snoeren en stekkers netjes weggewerkt kunnen worden. Door de snoeren netjes in te graven zijn ze beschermd tegen ongedierte of ongelukjes tijdens onderhoud. De stekkers zijn lastiger te beschermen maar draag er in ieder geval zorg voor dat de buitenstekkerdozen goed afgedekt zijn. Op die manier gaat de buitenverlichting een stuk langer mee.

Duurzaamheid

Zwevende vijver met LED verlichting Moderne tuinen van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Modern
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Zwevende vijver met LED verlichting

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

De laatste factor waar we in dit Ideabook over tuinverlichting aan raken, is de duurzaamheid ervan. Waar buitenverlichting eerder, eigenlijk net als binnenverlichting, afhankelijk was van gloeilampen en spotjes, zien we nu steeds meer LED-verlichting op de markt komen. Door ook op het gebied van buitenverlichting van LED-verlichting gebruik te maken, zien we dezelfde voordelen naar voren komen. Voordelen van led-buitenverlichting zijn onder andere een (tot wel zeven keer lager) stroomverbruik, een extreem veel langere levensduur en een licht dat in vele tinten in te stellen is. Deze elementen maken LED ideaal om ook als buitenverlichting te gebruiken. Een mooi voorbeeld van de kleurrijke mogelijkheden van LED-buitenverlichting zien we in dit voorbeeld terug. 

Wat vind jij nou echt mooie buitenverlichting? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!