Winterklaar maken van je tuin | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Winterklaar maken van je tuin

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Klassieke tuinen van Baltera Arquitectura Klassiek
Loading admin actions …

Nu de dagen steeds een beetje korter worden en de zomerjas weer voor langere tijd de kast in kan, realiseren vele van ons dat lekker buiten in de tuin zitten er niet meer bij is. En dus gaan we in het weekend massaal de tuin in om het tuinmeubilair binnen te halen en de boel eens goed op te ruimen. Nu de winter voor de deur staat en ook de nachtvorst weer op de loer ligt, is het tijd om de tuin weer winterklaar te maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Kunnen alle planten gewoon buiten blijven of hebben sommige betere overlevingskansen als ze toch maar binnen worden gehaald? En hoe zit het met de vogeltjes die altijd zo gezellig door je tuin vliegen? Hebben deze beestjes tijdens de koude dagen niet wat extra voedsel nodig? Het zijn van die vragen die elk jaar tijdens het winterklaar maken van de tuin weer op een antwoord wachten.

In dit ideabook bieden we je een helpende hand. We geven je tips voor het winterklaar maken van je tuin. En we hopen dat we al je vragen daarmee kunnen beantwoorden.  

Je planten beschermen tegen sneeuw

Buitenplaats Vroeglust Landelijke tuinen van homify Landelijk
homify

Buitenplaats Vroeglust

homify

In de Nederlandse winter is sneeuwval niet gegarandeerd, maar het kan ook zeker niet worden uitgesloten. Het ene jaar hebben we meerdere dagen te maken met sneeuw en het andere jaar valt er geen enkel vlokje. Het is dus niet uit sluiten dat het tijdens de Nederlandse winter gaat sneeuwen, wat trouwens ook kan worden gezegd over de herfst en het voorjaar. Daarom is het bij het winterklaar maken van je tuin aan te raden om er altijd voor te zorgen dat de bloemen en planten in je tuin bestand zijn tegen sneeuw. Sommige bloemen en planten zullen hier absoluut niet tegen kunnen. Het is dus zaak om deze bij het winterklaar maken van je tuin een ander plekje te geven. Je zou een ruimte in je berging, schuur of garage kunnen inrichten, waar je deze planten opslaat. Hier blijven de temperaturen vaak net hoog genoeg om te overleven. Planten die winterse omstandigheden prima aankunnen laat je gewoon staan. En hoe weet je nou wat een plant kan hebben? Bij aanschaf van je planten krijg je er altijd een heel mooi kaartje bij waar dit op vermeld staat. Mocht je dit kaartje niet hebben gehad, dan kun je altijd nog een foto van je plant maken en deze laten zien bij een tuincentrum. Zij kunnen je dan vast vertellen of je plant sneeuwbestendig is of niet.  

Plaats je kwetsbare planten in de winter ergens anders

Als je in jouw tuin net zo'n mooie border hebt als op deze foto, dan wil je natuurlijk niet dat deze na de winter in zijn geheel moet worden vervangen omdat de planten de lage temperaturen niet hebben overleefd. Daarom is het aan te raden om de planten die niet winterbestendig zijn tijdelijk ergens anders te plaatsen. Je kunt ze in de berging, garage, schuur of op zolder neerzetten. De lege plekken in je border kun je dan weer opvullen met planten en bloemen die juist van de herfst tot het voorjaar bloeien. Zodra deze zijn uitgebloeid en er geen nachtvorst meer voorkomt, kun je de andere planten weer terugplaatsen. Door je tuin jaarlijks op deze manier winterklaar te maken, kun je jarenlang van al je planten genieten. 

Kies voor winterbestendige planten

Flora's Hof in Utrecht Klassieke tuinen van groenpartners Klassiek
groenpartners

Flora's Hof in Utrecht

groenpartners

Niet alle planten en bloemen zijn even goed bestand tegen de winter. Vooral vorst is een grote vijand. Om je tuin in de winter er toch een beetje leuk en gezellig uit te laten zien, kun je ervoor kiezen om winterbestendige planten en bloemen plaatsen. De viooltjes op deze foto kunnen verrassend goed tegen koude, winterse temperaturen en bloeien van de herfst tot het voorjaar. Ze zijn er in vele verschillende kleuren en kunnen in borders en plantenbakken worden geplaatst. Viooltjes kunnen in de zon en halfschaduw worden geplaatst en zijn makkelijk te onderhouden. Zo krijgt je tuin ook in de winter wat kleur! Voor meer winterbestendige planten kun je ook eens contact opnemen met een van deze tuinders.

In de winter je gazon onderhouden

In de winter is het onderhouden van je gazon een behoorlijke uitdaging. Als er sneeuw ligt kun je niet goed maaien, wat ook geldt voor een bevroren gazon. Hoe langer de sneeuw blijft liggen, hoe onzekerder je raakt over het voorbestaan van je gazon. Gelukkig zijn er een aantal goede tips om je gazon zo goed mogelijk de winter te doen doorstaan. Zo dien je net voor het begin van de winter het maaigoed en de bladeren van je gazon te verwijderen. Hierdoor voorkom je dat je gazon door de hoge vochtigheid gaat rotten. Zolang het gras groeit kun je gewoon blijven maaien, maar doe dit niet de dag voordat er nachtvorst is voorspeld. En ook na de eerste vorst kun je dit beter even niet meer doen. Tenslotte is het aan te raden om in de winter zo min mogelijk over je gazon te lopen, om beschadiging te voorkomen. 

Maak compost van je oude bloemen en planten

Bloementuin bij carre boerderij Landelijke tuinen van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Landelijk
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Bloementuin bij carre boerderij

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Bij het winterklaar maken van je tuin verwijder je vaak ook alle oude, uitgebloeide zomerbloemen en -planten. Van dit tuinafval kun je een composthoop maken. Dit is helemaal niet moeilijk en levert een aantal belangrijke voordelen op. Zo verklein je de hoeveelheid afval, doordat je niet weer een volle groene bak aan de straat zet. Daarnaast produceer je zo zelf je eigen plantenvoedsel, wat je dan mooi net voor de winter weer over je winterklare tuin kunt verspreiden. 

Geef de vogeltjes 's winters wat extra te eten

Douglas hout Scandinavische tuinen van NuBuiten.nl Scandinavisch
NuBuiten.nl

Douglas hout

NuBuiten.nl

De vogeltjes die altijd zo gezellig tjirpend door je tuin vliegen kunnen in de winter wel wat extra voedsel gebruiken. Deze tuinvogels, zoals ze ook weleens worden genoemd, zijn het eigenlijk ook gewend om 's winters wat extra's te krijgen. En het is toch ook hartstikke gezellig om wat vogels in je tuin te hebben. Ze vrolijken de sombere boel toch een beetje op. Als je de vogels wat lekkers te eten, water en beschutting biedt, zullen ze je tuin vanzelf vinden. De vogelhuisjes op deze foto zijn daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Het biedt de vogeltjes de nodige bescherming. Het eten kun je vaak onder het vogelhuisje hangen of er gewoon bovenop leggen. Haal wat lekkers bij een tuincentra en binnen no-time zullen vele tuinvogels je tuin opvrolijken.  

Wil je nog meer weten over vogelhuisjes? Lees dan ook dit ideabook eens. 

Ben jij ook van plan om je tuin winterklaar te maken? Laat het ons in een comment hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!