Vijver ideeën voor de tuin

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Als we denken aan een vijver in de tuin is het eerste dat misschien in ons opkomt een grillige zwarte vorm in de hoek van de tuin met waterlelies, een paar kikkers, misschien een bruggetje en wat goudvissen – deel van een rotstuintje, al dan niet met een watervalletje en half begroeid met woekerend gras. Hoewel dit heel idyllisch en landelijk kan zijn, is dit lang niet ieders droom voor een waterpartij in de tuin. Dat het ook heel anders kan willen we vandaag laten zien aan de hand van deze bijzondere vijver ideeën van onze tuinexperts. Kijk verder en geniet mee!

Duinvijver

Bijzondere materialen sluiten aan bij lichte atmosfeer aan de kust: moderne Tuin door Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap)
Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap)

Bijzondere materialen sluiten aan bij lichte atmosfeer aan de kust

Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap)

Voor ons eerste voorbeeld van een origineel vijverontwerp laten we gelijk de compleet tegenovergestelde vorm van de traditionele tuinvijver zien. Andrew van Egmond heeft hier namelijk in de duinen van Katwijk een compleet nieuwe interpretatie van de vijver ontwikkeld dat opvalt door zowel vorm en materiaal als kleur. Deze vijver is tenslotte rechthoekig in plaats van grillig gevormd, is daarnaast geïntegreerd als deel van het terras, bekleed met mozaïek en helderblauw van kleur. Niet alleen is hier een fascinerend resultaat ontstaan, ook betrekt het ontwerp de locatie bij het thema: onweerstaanbaar doet deze tuin in de duinen aan het strand en de zee denken dankzij de duinbegroeiing en het heldere blauw van de vijver. Passend, toepasselijk en modern zijn maar een paar woorden om deze prachtige tuin te beschrijven.

Stadsvijver

moderne Tuin door homify

Wat er gebeurt als je een vergelijkbaar ontwerp in een stadstuin uitvoert vinden we hier: spectaculair anders dus! Hoewel qua kleur en idee vergelijkbaar met de duinvariant hierboven, waarbij het heldere blauw direct associaties met de zee oproept, is dit resultaat dankzij de nieuwe context weer heel anders. Ondanks het kleine oppervlak van de stadstuin is hier een fantastisch multi-level project ontstaan dat met behulp van lijnen, materialen en verbindingselementen een prachtige eenheid vormt. De vijver staat hierbij centraal en trekt direct de aandacht door de verticale toevoeging in de houten wand dat voor neervallend en kabbelend water zorgt. Zo komt de natuur ook hier in de stad aangenaam dichtbij.

Wellnessvijver

Landschappelijke tuin met fontein van IJsselsteentjes: rustieke & brocante Tuin door Stam Hoveniers
Stam Hoveniers

Landschappelijke tuin met fontein van IJsselsteentjes

Stam Hoveniers

Voor een meer traditionele smaak kun je in deze tuin een prachtige ronde vijver met fontein vinden. Conventioneel qua ontwerp, maar modern qua uitvoering, is een eenvoudig ontwerp als dit algauw een stijlvolle toevoeging aan de tuin. Een fontein zorgt daarnaast natuurlijk voor idyllisch geklater dat voor een rustgevende en natuurlijke sfeer zorgt, zeker in een stadstuin waar veel achtergrondgeluiden te horen zijn. In deze wellness tuin, door Stam Hoveniers gecreëerd, is zo simpelweg met veel groen en deze vijver als centraal punt een sereen plekje gevormd waar je bij kunt komen van de drukte van alledag.

Zwemvijver

Een villatuin voor levensgenieters: modern Zwembad door Studio REDD exclusieve tuinen
Studio REDD exclusieve tuinen

Een villatuin voor levensgenieters

Studio REDD exclusieve tuinen

Natuurlijk kunnen we het niet over vijvers hebben zonder de zwemvijver te noemen: de natuurlijke variant op een zwembad waarin ook gezwommen kan worden. Niet alleen heeft het alle aangename en esthetische kwaliteiten van een vijver in de tuin, ook biedt het veel zomers plezier aan jong en oud.

Tuinvijver

Een villatuin voor levensgenieters: modern Zwembad door Studio REDD exclusieve tuinen
Studio REDD exclusieve tuinen

Een villatuin voor levensgenieters

Studio REDD exclusieve tuinen

Van de andere kant bezien vinden we het prachtige uitzicht over de vijver vanaf het terras, dat een natuurlijke en landelijke sfeer uitstraalt – en dat middenin bebouwd gebied. Studio Redd heeft hier met toepasselijke begroeiing en de vlonders die lijken te drijven, van deze tuin een prachtig wandelgebied gemaakt. Zo is deze tuin meer dan alleen een tuin, en lijkt het huis in de vrije Hollandse natuur te staan! En wat is er meer Hollands dan water…

De vijver is dus echt een must voor de levensgenieters. Heb je de ruimte? Kies dan gelijk voor een zwemvijver in jouw favoriete vorm en stijl. Maar een klein oppervlak rondom huis? Met een paar goedgekozen waterpartijen kun je ook in een stadstuin het landelijke genot van een vijver halen met de moderne vormgeving van nu.

Voor meer moderne tuininspiratiebronnen kun je verder lezen over houten terrassen, of nu het nog winter is ideeën opdoen voor een prachtige wintertuin bij huis.

Welke van deze verschillende vijvers laat jouw hart sneller kloppen? Deel je voorkeur bij de berichten hieronder.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!