Kleine keuken: 6 geweldige tips om ruimte te besparen

Press profile homify Press profile homify
Constructieve keuken, Studio Mieke Meijer Studio Mieke Meijer Industriële keukens
Loading admin actions …

De meesten zullen wegdromen bij een grote keuken met veel kasten en een groot werkblad. Een keuken met een kookeiland zou ook fantastisch zijn. Toch is zo’n grote keuken niet altijd mogelijk. Ook een kleine keuken kan aan alle wensen voldoen mits er goed met de ruimte wordt omgegaan. Vandaag gaan we kijken hoe ruimte bespaart kan worden in een kleine keuken. We nemen een aantal stappen door om tot de meest optimale keuken te komen. De basis is een goede indeling op de vierkante meters die beschikbaar zijn. Daarnaast komt de praktische waarde van een keukenlade echt tot zijn recht door ze goed te organiseren. Planken en keukenkasten zijn natuurlijk ook nodig voor de opbergruimte, maar we gaan ook laten zien hoe je kunt spelen met kasten en planken om je eigen unieke keuken te creëren.

Optimaliseer de indeling

In een kleine keuken moet de beschikbare ruimte zo praktisch mogelijk ingedeeld worden. Gebruik zowel de breedte als de hoogte van de keuken. Ook moet de indeling praktisch zijn: houdt rekening met een fatsoenlijke werkruimte om voedsel te bereiden of de afwas neer te zetten. Hoekkasten kunnen afgeschuind worden om zo nog wel kastruimte te creëren maar tegelijkertijd ook te zorgen voor voldoende doorloopruimte. Dit kan erg handig zijn als het uiteinde van de keuken zich bij een deur bevindt. De indeling is de basis van de keuken, dus kijk goed rond wat de opties zijn of vraag bijvoorbeeld hulp van de professionals op het gebied van keukenontwerp.

Organiseer de keukenlades

Een ladekast brengt zoveel meer ruimte en gemak mee in tegenstelling tot onderkasten met legplanken. Met een lade kun je makkelijker de volledige diepte van de kast gebruiken. Een hoge ladekast kan ook nog een binnenlade hebben voor bijvoorbeeld het bestek. Zo wordt ook optimaal gebruik gemaakt van de hoogte van de lade. Vooral als de keuken niet veel ruimte heeft voor kasten, dan zijn goed georganiseerde ladekasten essentieel om het meeste uit de keuken te halen. In het voorbeeld op de foto zien we een binnenlade voor bestek, maar ladekasten kunnen ook opbergrekken voor servies of pannen hebben. In een lade kunnen ook afvalbakken geplaatst worden.

Plaats planken

Planken zijn een ideale oplossing om op een decoratieve en relatief goedkope manier keukengerei op te kunnen bergen en bij de hand te kunnen houden. Gebruik de planken voor mooie voorraadpotten, kruidenpotjes of kookboeken. De planken kunnen goed in de keuken geïntegreerd worden door planken in dezelfde kleur te nemen als de keukenkasten of het werkblad. Of maak er een statement mee door de planken juist een contrasterende kleur te geven. Om de planken zo nuttig mogelijk te maken, kan er ook aan de onderkant en rails geplaatst worden om nog keukengerei aan op te hangen.

Keukenkasten

Keukenkasten in een kleine keuken zijn absoluut van toegevoegde waarde. Wandkastjes zijn tegenwoordig in verschillende hoogtes te krijgen, dus het kan soms goed zijn om ook gewoon de hoogte tot aan het plafond te gebruiken om ruimte te maken. Zoals we hier op de foto zien, kan ook speels een combinatie gemaakt worden van wandkasten en planken. Ook verschillende hoogtes wandkasten kunnen een leuk effect creëren in een kleine keuken. Om nog een andere draai te geven aan het ontwerp, kan het een idee zijn om de wandkasten een afwijkende kleur te geven dan de onderkasten. Een keuken kan op allerlei manieren gepersonaliseerd worden, ook als het een kleine keuken betreft.

Ingebouwde voorraadkast

Bespoke oak larder homify Landelijke keukens

Hoge kasten zijn ideaal! Het ziet er goed uit en is ook van ontzettend praktische waarde voor een keuken. Een mooi keukenfront komt goed tot zijn recht bij een grote kast en het ontwerp van de hele keuken loopt dan volledig door in alle kasten. En wat kan er veel in worden opgeborgen. Bij een hoge kast kan worden gekozen voor indeling met alleen legplanken. Of het onderste deel bestaat uit lades met de bovenkant van legplanken. Wat de indeling ook wordt, het zal een ideale voorraadkast zijn. Zoals het voorbeeld op de foto, kunnen soms zelf de deuren nog gebruikt worden als rekken. Een ander idee voor een hoge kast als er weinig ruimte is: denk dan aan een apothekerskast. Hierbij bestaat de kast uit verschillende rekken die volledig uitgetrokken kunnen worden. Net als bij lades kan dan de volledige diepte gebruikt worden. 

Voorraaddozen

Ambia-line ladeindeling Blum Moderne keukens IJzer / Staal

Om overzicht te houden in alle opbergruimte die met bovenstaande tips gecreëerd kan worden, kunnen voorraaddozen echt helpen om orde te houden. Voorraaddozen zijn in verschillende formaten te krijgen, denk aan doorzichtige dozen waarbij makkelijk te zien is wat er in zit. Glazen potten kunnen ook nog eens erg mooi zijn om naar te kijken. Verdelingsbakken zijn handig in lades om te voorkomen dat spullen door elkaar heen gaan liggen door het meermaals opentrekken en dichtduwen van lades. Mogelijkheden genoeg. Kijk om nog meer inspiratie op te doen ook eens bij de keukenprojecten op homify of in dit ideabook over handige opbergers in de keuken.

Optimaliseer de indeling

In een kleine keuken moet de beschikbare ruimte zo praktisch mogelijk ingedeeld worden. Gebruik zowel de breedte als de hoogte van de keuken. Ook moet de indeling praktisch zijn: houd rekening met een fatsoenlijke werkruimte om voedsel te bereiden of de afwas neer te zetten. Hoekkasten kunnen afgeschuind worden om zo nog wel kastruimte te creëren maar tegelijkertijd ook te zorgen voor voldoende doorloopruimte. Dit kan erg handig zijn als het uiteinde van de keuken zich bij een deur bevindt. De indeling is de basis van de keuken, dus kijk goed rond wat de opties zijn of vraag bijvoorbeeld hulp van de professionals op het gebied van keukenontwerp.

Wat is jouw beste tip om ruimte te besparen in de keuken? Laat een reactie achter in de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine