Meer opbergruimte in de kinderkamer: inspirerende tips en ideeën

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Kleurrijke Asie, Aileen Martinia interior design - Amsterdam Aileen Martinia interior design - Amsterdam Aziatische kinderkamers
Loading admin actions …

Het spreekt voor zich dat kinderen de schattigste aardbewoners ooit zijn, daar hoeven we niemand van te overtuigen. Als het op praktische zaken aankomt echter, zijn er nog wat haken en ogen. Het spoor van troep dat die kleine donderstenen achterlaten bijvoorbeeld en die je bij tijd en wijle tot waanzin kan drijven. Om dat probleem op te lossen, zitten er eigenlijk maar drie dingen op: herhalen, belonen en er natuurlijk voor zorgen dat er voldoende opbergruimte is in de kinderkamer. In dit Ideabook tackelen we dat laatste punt, hoe creëer ik meer opbergruimte in de kinderkamer? We bespreken een aantal tips om de nieuwe opbergtactiek op te baseren en belichten daarnaast nog enkele opbergmogelijkheden in de kinderkamer. Doe inspiratie met ons op om ook in jouw kinderkamer meer opbergruimte te creëren.

Ken je kind

De kamer van een kleine prinses dient anders ingericht te worden dan de kamer van een kleine wereldreizigster of een stoere piraat. Dat de voorkeuren van je kinderen aan deze inrichting ten grondslag liggen spreekt natuurlijk voor zich. Maar wist je dat hetzelfde ook geldt voor de keuze aan opbergmeubels en opbergruimte? Deze moeten natuurlijk ook direct aansluiten bij de voorkeuren van de kleine kamerbewoner. Het beste gaan we dus eerst op zoek naar het juiste uitgangspunt. Soorten opbergruimte zijn er namelijk te over. Wanneer je kiest voor een bepaald soort opbergruimte, ga dan een aantal factoren na: vorm, is als eerste van belang. Kies een vorm die bij de kinderkamer en inrichting past: planken, dozen of kasten? Kleur is natuurlijk ook enorm belangrijk. De kleur van de opbergruimte dient naadloos aan te sluiten bij het kleurenpalet van de kinderkamer om op die manier een mooi beeld neer te zetten. Ten slotte kijken we naar de grote van de opbergruimte. Is er veel speelgoed dat tegen een stootje kan en dus in een krat of doos 'gegooid' kan worden of zijn er vooral bijzondere spullen die een eigen kleine opbergruimte verdienen. Door met het kind in kwestie in gesprek te gaan, worden de meest passende opbergruimte gecreerd.

Kies je opbergruimte

Op deze foto zien we onze bovenstaande manier om de beste opbergruimte in de kinderkamer te creëren mooi onderstreept. We leiden het eigenlijk al direct af aan de woordslinger boven het kastje: hier woont een kleine diva. Door uit te gaan van de wensen van deze kleine dame zien we dat het kleurgebruik precies past bij een klein prinsesje. Het is schattig meisjesachtig met een vintage twist, en dat geldt ook voor de opbergruimte in de kinderkamer. We zien hier twee soorten opbergruimtes op elkaar. Het lila kastje in de zoete kinderkamer is ideaal voor groter speelgoed. Een kastje als deze is een ideaal uitgangspunt om meer opbergruimte in de kinderkamer te creëren. Omdat dit soort vintage opbergruimte in elke kleur over te schilderen is, is het aan te passen aan de wensen van je kind en de inrichting van de kinderkamer. Het is het kleinere doosje waar ons oog vervolgens op valt. Kleine extra opbergunits zijn belangrijke sfeermakers, ook in de kinderkamer. Deze kleine opbergruimte is perfect te gebruiken om kleine schatten en bijzondere vondsten in op te bergen.

Opbergdozen

Pokój dziecięcy kontra funkcjonalność, MONOstudio MONOstudio Moderne kinderkamers

In deze kinderkamer zien we een veelvoud aan manieren om extra opbergruimte te creeren. We zien tegen de achterste wand een prachtig mooie kast die vormgegeven is in de vorm van een huisje, ongetwijfeld gemaakt door een knappe timmerman. Met een kast in een bijzondere vorm creer je niet alleen meer opbergruimte, maar vooral ook meer sfeer. Een goed voorbeeld van de eerste tip die we gaven: ken je kind. Behalve de opberger in bijzondere vorm zien we in deze kinderkamer ook een andere specifieke vorm van het creeren van opbergruimte in de kinderkamer: de opbergdoos. In deze groene jongenskamer zien we een bijzondere doos staan naast het dressoir. Een opbergkist is ideaal voor het opbergen van speelgoed. Gewoonweg omdat opbergdozen geen planken hebben en je er zodoende al je speelgoed, met alle respect, gewoon in kan kieperen. Een ideale opbergmogelijkheid dus voor de kinderkamer.

Planken in de kinderkamer

Wanneer er specifieke accessoires zijn om in de kinderkamer uit te stallen, zijn planken een perfecte manier om meer opbergruimte te creëren in de kinderkamer. In deze kamer zien we hoe verschillende superhelden een bijzondere plek hebben verworven op de planken. Interessant te zien is hoe in deze stoere kamer de kleuren de echte 'superheroes' zijn. Door te bouwen op een enigszins neutrale basis, het behang met steenstructuur en daar knallende kleuren aan toe te voegen ontstaat een heel stoer geheel. In combinatie met de superhelden die een eigen plek en de extra functie van eye-catcher hebben gekregen, is deze kamer een zeer gestylde versie van een jongenskamer. Wanneer de jongen in kwestie wat ouder is en misschien wel afziet van een kast vol superhelden, kan de plank als extra opbergruimte gebruikt worden voor andere accessoires.

Kasten in de kinderkamer

Naast opbergdozen en planken zijn kasten natuurlijk een prachtige manier om meer opbergruimte te maken in de kinderkamer. Omdat er zo ongelofelijk veel kasten op de markt zijn, gelden voor het uitzoeken van de perfecte kast voor in de kinderkamer eigenlijk dezelfde tips als die we hierboven beschreven. Ga daarbij dus allereerst uit van de smaak en stijl van de kinderkamer op zich. Kasten zijn er in klein en groot en ook verschillen de opbergruimtes van kleur en vorm. In deze kamer zien we neutrale kasten met verschillende soorten vakken. Doordat deze kast in de kinderkamer is voorzien van zowel open als dichte kastjes heeft de bewoner van de kinderkamer de keuze om dingen verschillend op te ruimen. Wij raden aan om de open kasten te gebruiken voor de kleurrijke spullen die als eye-catcher mogen dienen. De dichte kastjes in de kast in de kinderkamer zijn ideaal voor het verbergen van kinderspullen. Ten slotte valt ons in deze ruimte nog de bijzondere krat op wieltjes op. Een ideale verplaatsbare manier om extra opbergruimte te creeren!

Kleurrijke opbergruimte

homify Klassieke kinderkamers

We sluiten dit Ideabook over manieren om extra opbergruimte te creeren in de kinderkamer af met deze stoere jongenskamer. Het is de blauwe muur die ons in eerste instantie opvalt, eigenlijk een heel volwassen kleur voor een kinderkamer. De ruimte van deze kinderkamer is het volgende aspect van de ruimte waar ons oog op valt, wij zijn jaloers om een kinderkamer zo groot als deze te zien! Toch gaat het ons in deze kinderkamer niet om kleur, noch om ruimtelijke werking. We richten ons daarom nu op het knalblauwe dressoir dat doubleert als commode. Hoewel deze kinderkamer niet opvallend veel kleur bezit, is de combinatie met de blauwe muur en het blauwe dressoir wel een sprekende. Hierin zien we hoe opbergruimte ook als kleurrijke factor gebruikt kan worden. Door de opbergmeubels een kleurtje mee te geven kunnen ze, precies zoals in de woonkamer bijvoorbeeld, gebruikt worden als eye-catcher. In deze kinderkamer is er op die manier niet alleen slim extra opbergruimte gecreerd, tegelijkertijd is er ook sfeer en kleur gebracht in de kamer van deze kleine ukkepuk.

Hoe creeër jij meer ruimte in de kinderkamer? Laat een comment achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine