Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Interieurkunst | Hollands Welvaren met Van Dessel & Joosten

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In een interview met Jacky van Dessel en Brigitte Joosten hebben we een uniek kijkje achter de schermen kunnen nemen bij dit bijzondere kunstenaarsduo. Alle ins en outs van het proces, het werk, de ideeën en de details van hun uitzonderlijke interieurkunst willen we ook jullie niet onthouden – daarom geven wij jullie hier een uniek overzicht en inzicht in de drijfveer achter Van Dessel & Joosten, inclusief prachtige foto's natuurlijk! Ontdek hier “Hollands Welvaren” voor in huis.

Wandreliëf en Sunday Cup

Het duo Jacky van Dessel en Brigitte Joosten creëren, in hun gedeelde atelier in Eindhoven, kunstwerken die ons in onze vertrouwde huiskamer doen wanen maar in nieuwe en spannende vormen. Hoe zij dit doen? Zij maken producten die mensen graag om zich heen hebben: producten die met traditie en herinnering te maken hebben, maar in een moderne vertaling. Geïnspireerd op het Hollands bordje of tegeltje aan de muur, met een wijze spreuk of uitdrukking, hebben Van Dessel & Joosten een eigen interpretatie van deze aangename herinneringen gecreëerd: in de vorm van bijvoorbeeld het wandreliëf hier te zien, dat naar een poëtische tekst het interieur siert met wat op golven lijkt. In zand gemaakt, met de toepasselijke toevoeging van bladgoud op het laatste woord, “gelukkig,” ontstaat een harmonieus en compleet resultaat dat ouderwets siert maar ook modern prikkelt. De komische stapel kopjes op de tafel ernaast (de Sunday Cup) stamt overigens ook uit het atelier van dit kunstenaarsduo en fleurt de ruimte prachtig op met kleur, glans en patronen.

Jacky & Brigitte

atelier in Eindhoven: Kunst door Van Dessel en Joosten
Van Dessel en Joosten

atelier in Eindhoven

Van Dessel en Joosten

Dit kunstenaarsduo werkt inmiddels al vijftien jaar samen onder de naam Van Dessel & Joosten. Vanuit dit open en lichte pand in Eindhoven worden inspiratie, ideeën, kunstwerken en opdrachten gecreëerd die aan zowel privéwoningen als aan openbare ruimten Hollands Welvaren verlenen. Hierbij hebben Jacky & Brigitte één stelregel: inhoud bepaalt materiaal en vorm! In tegenstelling tot het zich laten leiden (en beperken) door een bepaald materiaal of een specifieke vorm, starten de beide kunstenaars samen vanuit een concept waarna het materiaal en de vorm vanuit experiment gekozen worden. Materiaalonderzoek is dan ook een belangrijk onderdeel van hun proces, want het juiste materiaal vinden bij een abstract idee is een stap die voorbereiding vergt. Dit zorgt uiteindelijk voor originele projecten met unieke materialen zoals zand, turfmolm, modder en meer ongebruikelijke combinaties voor hun driedimensionale kunst. Hoe dit werkt en hoe dit eruit ziet laten zij hieronder verder zien:

Jachttrofeeën I

hunting trophies 'Deerest': Kunst door Van Dessel en Joosten
Van Dessel en Joosten

hunting trophies 'Deerest'

Van Dessel en Joosten

Vanuit dezelfde vernieuwende kijk op traditie en herinnering zijn de series jachttrofeeën ontstaan. Geen dode gevolgen van een jachtpartij, maar levendige varianten op deze eeuwenoude decoratievorm: het idee was geboren, nu nog het materiaal… Na experimenteren en onderzoeken zijn uiteindelijk deze prachtige, toepasselijke materialen ontstaan: bosgrond voor de bokjes, turfmolm voor de herten en zeezand voor de vissen, alles duurzaam verhard volgens een geheim procedé Naast deze unieke materialen voor de traditionele vorm van deze kunstwerken zijn ook onverwachte kleuren gekozen: brique, paars en grijzig zijn een aantal van de meest opvallende tinten. Daarnaast maakt de keuze voor een niet in de natuur voorkomende egale kleur voor deze dieren ieder kunstwerk weer een voorbeeld van elegant design en stijlvolle vormgeving.

Jachttrofeeën II

hunting trophies fishes: Kunst door Van Dessel en Joosten
Van Dessel en Joosten

hunting trophies fishes

Van Dessel en Joosten

Eindelijk zijn we hier uitgekomen op het signatuur van Van Dessel & Joosten: de vissen. Kabeljauwen en karpers, hier te zien, zijn slechts 2 van de vissoorten die het duo in een mengsel van zand of schelpen met hars hebben vormgegeven met bijvoorbeeld flock of bladgoud als decoratie. Zo ontstond een grote variatie aan kleuren, texturen en effecten die hier op een prachtige manier gecombineerd zijn in de vorm van ongebruikelijke vistrofeeën.

Hollands Trots

hunting trophies fishes: Kunst door Van Dessel en Joosten
Van Dessel en Joosten

hunting trophies fishes

Van Dessel en Joosten

Ook de vissen zijn in een grote variatie aan kleuren en materialen vervaardigd. Hierdoor kan naar hartenlust gecombineerd kan worden met ieder interieur en smaak. Niet alleen vanwege het bijzondere en prachtige design kunnen deze vissen als “mascotte” van Van Dessel & Joosten beschouwd worden, ook hun designfilosofie wordt door deze kunstwerken belichaamd…

Aan het werk

atelier in Eindhoven: Kunst door Van Dessel en Joosten
Van Dessel en Joosten

atelier in Eindhoven

Van Dessel en Joosten

Jacky & Brigitte hebben hun ideeën over traditie, herinneringen en de belofte die Hollands Welvaren inhoudt tot grotere hoogten doorgevoerd. Met de aandacht voor Hollands Welvaren komt algauw onze zeewaardigheid en eeuwenoude expertise in de visserij naar de voorgrond, met de Hollandse Vloot daarin centraal. De vis – de kabelkauw, de zwaardvis, de karper en natuurlijk de Hollandse Nieuwe – staat hiervoor symbool. Traditie en herinnering krijgen zo een nieuwe vorm en houden een belofte in voor de toekomst.

Hier vinden we een snapshot van het proces dat het duo tot deze resultaten heeft gebracht. Hier vinden we een deel van het onderzoek achter de kunstwerken en herkennen we in de tekeningen onder andere de jachttrofeeën uit de foto's hierboven.

Bord XL

Herinneringen brengen ons ook weer terug bij het aloude keramiek als interieurdecoratie: al dan niet met een spreuk of wijsheid. In een verwijzing naar het waardevolle keramiek of de fruitschaal als traditionele decoratie in onze huizen onthullen Van Dessel en Joosten hier een eigentijdse kijk op dit object in de vorm van dit XL bord. Herkenbaar als bord, maar met eigenzinnige karakteristieken zoals de ongebruikelijke dikte en het gecraqueleerde materiaal, heeft het duo weer iets heel nieuws op tafel gezet.

Home

Dankzij de unieke aanpak van Van Dessel & Joosten – waar materiaal pas volgt na de ontwikkeling van de inhoud – ontstaan originele materiaalcombinaties en uitvoeringen zoals in deze afbeelding. Hier vinden we muurkunst dat brons, ledlicht en zand met roest combineert tot deze bijzondere uitnodiging. Buiten aan de muur, in de gang tegenover de ingang of boven de eettafel verwijst dit kunstwerk letterlijk naar de bekende Engelse uitspraak: “home is where the heart is.” De grillig gevormde ledlamp verbeeldt natuurlijk haardvuur: het traditionele centrum van ieder thuis, maar nu in niet-traditionele vorm.

Collage

company art project Utrecht: Kunst door Van Dessel en Joosten
Van Dessel en Joosten

company art project Utrecht

Van Dessel en Joosten

Als laatste werkstuk van het kunstenaarsduo uit Eindhoven laten we hier een grote opdracht zien voor de ontvangstruimte van een bedrijf in Utrecht. Deze twee verdiepingen hoge collage omvat veel van de typerende stijl van Van Dessel & Joosten. De unieke interpretatie van het bord, in meerdere kleuren en vormen, vindt hier een plek, evenals de bijzondere en bijzonder vormgegeven poëzie dat in veel van hun werk terug te vinden is. Tenslotte het hart: zowel in abstracte zilveren lijnen aangebracht als in de van zand vervaardigde modellen die ieder een bijzonder blauw licht uitstralen. De kenmerkende unieke materialen, technieken en combinaties van beide komen hier perfect tot hun recht en terecht: dit bedrijf specialiseert namelijk in zand, beton en grind, wat dit indrukwekkende kunstwerk een bijzonder toepasselijke context geeft.

Zelfs na dit uitgebreide overzicht van het kunstenaarswerk van Jacky van Dessel en Brigitte Joosten hebben we slechts een oppervlakkige indruk kunnen geven van de creativiteit van dit duo. Voor meer detailbeelden van deze werken evenals foto's van andere indrukwekkende stukken kun je bij de art objects op het profiel van Van Dessel & Joosten terecht. Voor meer kunst kun je ook verder kijken bij onze kunstproducten op homify en je laten inspireren voor kunst in jouw interieur.

Wat vind jij van de interieurkunst van Van Dessel & Joosten? Deel je mening en laat hieronder een bericht achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!