Creëer in zeven stappen de perfecte thuiswerkplek

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Creëer in zeven stappen de perfecte thuiswerkplek

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Studeerkamer/kantoor door Egue y Seta,
Loading admin actions …

We komen het steeds vaker tegen; flexibel werken vanuit je eigen thuiswerkplek. Een rustige, opgeruimde thuiswerkplek is essentieel om productief en ongestoord te kunnen werken. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimde bovenkamer begint bij een opgeruimde omgeving. Maar hoe ziet een geschikte thuiswerkplek er dan uit? Wat heb je nodig en waar begin je? Ook niet geheel onbelangrijk: hoe bewaak je thuis de grens tussen werk en privé?  

In dit Ideabook laten we in zeven stappen zien hoe je jouw ideale thuiswerkplek creëert. Een perfecte thuiswerkplek zorgt tenslotte ook voor een hogere motivatie om te presteren. Kijk mee en laat je inspireren! 

1. Welke ruimte kies je voor je thuiswerkplek?

Je thuiswerkplek begint met het afscheiden, afbakenen of kiezen van een gedeelte in huis die voor jou geschikt is om te werken. Natuurlijk is dit ook deels afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Op bovenstaande foto zie je dat er thuiswerkplekken gecreëerd zijn in de eetkamer. Dit geeft vrij weinig afleiding, en de bureaus bevatten enkel de hoognodige elementen. Met een afzonderlijke thuiswerkplek zorg je ervoor dat werk en privé gescheiden zijn, en werk je weer effectiever. 

Een thuiswerkplek in een afgesloten ruimte

Op deze foto zien we een thuiswerkplek in een afgesloten ruimte. Het grote voordeel van een afgesloten thuiswerkplek is dat je tussendoor minder tot niet wordt afgeleid, en dat je aan het einde van de werkdag (net als op kantoor) de deur achter je dicht kunt trekken. 

Tip: geef bij je gezin en/of partner aan dat je thuis aanwezig bent, maar dat je ook echt aan het werk bent wanneer je je aan je thuiswerkplek bevindt.

2. Het kiezen van een bureau voor je thuiswerkplek

Omdat je thuis werkt, is het echt niet nodig om een designbureau aan te schaffen (kan natuurlijk altijd!). Een simpel bureau voor je thuiswerkplek kan namelijk al prima zijn. Ook een tip: zoek online eens naar tweedehands bedrijfsmeubilair, zo kun je voor een goede prijs toch een degelijk bureau op de kop tikken. Op bovenstaande foto zien we een moderne thuiswerkplek waarbij gekozen is voor een klein bureau. Vanwege de ruimte is er hier gekozen voor een mooie vloerlamp als bureaulamp. Erg mooi! Bedenk van tevoren goed hoeveel werkruimte je denkt nodig te hebben. 

De ruimte op bovenstaand voorbeeld is gerealiseerd door de professionals van Juma Architects uit België. Wanneer je er in je eentje niet helemaal uit komt er geen tijd voor hebt of input van buitenaf prefereert, dan is het inschakelen van een expert een goede optie. Je vind professionals op het gebied van interieur inrichting heel gemakkelijk, klik hier

3. Investeer in een goede bureaustoel voor je thuiswerkplek

 Studeerkamer/kantoor door 3,
3
3

Waar besparen op een bureau voor je thuiswerkplek altijd kan, moet je absoluut niet willen besparen bij de keuze voor een goede bureaustoel! Wanneer je werkt vanaf je thuiswerkplek is een ergonomische werkhouding zeer belangrijk. Wanneer je veel uren doorbrengt aan je werkplek kan een verkeerde houding namelijk tot vervelende klachten leiden. Kies voor je thuiswerkplek daarom voor een verstelbare stoel zodat je houding optimaal is. 

Een kruk voor je thuiswerkplek?

QUEENS:  Studeerkamer/kantoor door Binnenvorm,

Wanneer je minder tijd aan je thuiswerkplek doorbrengt, omdat je een deel van de dag misschien de deur uit bent, kan een kruk ook volstaan. Op bovenstaande foto zien we een sfeervolle thuiswerkplek als onderdeel van een slaapkamer. Deze computer wordt daarnaast ook gebruikt door kinderen, die vaak met z'n tweeën achter de computer kruipen, en de brede kruk is daar prima geschikt voor! Boven de thuiswerkplek is genoeg opbergruimte gecreerd zodat de ruimte rondom het werkblad rustig en opgeruimd blijft. 

Afgesloten kasten zorgen voor netheid, maar er zijn meer dingen die je kan doen om een opgeruimde thuiswerkplek te creëren. Meer ideeën vind je in dit Ideabook.  

4. Verlichting voor je thuiswerkplek

 Studeerkamer/kantoor door Korbo,
Korbo

Inspiration

Korbo

Vanzelfsprekend is het verlichten van je thuiswerkplek erg belangrijk. Plaats bij je thuiswerkplek een (bureau)lamp die zowel in de vroege ochtend, bewolkte dagen als avonduren genoeg licht geeft. Belangrijk is om rekening te houden met genoeg contrast tussen je beeldscherm en de omgeving. Wanneer je thuiswerkplek niet genoeg ruimte biedt voor een bureau- of tafellamp, kies dan voor geschikte vloer- of plafondverlichting. Meerdere verlichtingsmogelijkheden zijn altijd goed. 

5. Opbergruimte rondom je thuiswerkplek

Eén van de belangrijkste dingen die nog wel eens vergeten wordt is het creëren van genoeg opbergruimte rondom je thuiswerkplek. Op bovenstaande foto zien we een kleine, sfeervolle thuiswerkplek waarbij genoeg opbergruimte rondom het bureau gerealiseerd is. Kies voor een boekenkast, ladekast of dressoir. Wanneer je kiest voor een afgesloten opbergmogelijkheid kun je alles uit het zicht opbergen, voor wanneer je niet aan het werk bent. Op die manier houd je je thuiswerkplek opgeruimd en overzichtelijk. 

6. De kleur van je thuiswerkplek

 Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten:  Studeerkamer/kantoor door Nimeto Utrecht,
Nimeto Utrecht

Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten

Nimeto Utrecht

Hoewel het voor de hand ligt om te kiezen voor een lichte, frisse kleur voor je thuiswerkplek, kan een werkruimte met donkere kleuren ook prima voor je werken. Op bovenstaande foto zien we een voorbeeld van een werkplek met donkere wanden, ontworpen door studenten van Nimeto in Utrecht. Bij een donkere thuiswerkplek kun je altijd kiezen voor het ophangen van lichte decoratie, maar probeer niet te veel te overdrijven, want dan kun je snel de focus op je werk verliezen. 

7. Je thuiswerkplek afmaken door het toevoegen van accessoires en decoratie

Last but not least; het afmaken van je werkplek door het toevoegen van nuttige accessoires en leuke decoratieve elementen. Op bovenstaande foto zien we bijvoorbeeld een thuiswerkplek waarbij gekozen is voor een boekenplank. Deze plank bevat naast boeken ook artwork en decoratie. Ook op het bureau zelf vind je interieuraccessoires. Ideaal voor het opvullen van de ietwat 'kale' plekken. Deze foto maakt duidelijk dat accessoires niet meteen voor 'rommel' hoeft te zorgen. Hoe zou jij je thuiswerkplek het liefst decoreren?

Nuttige accessoires voor je thuiswerkplek

Tenslotte nog een handige accessoire voor je thuiswerkplek: een echte multitasker. Wanneer je thuiswerkplek of bureau weinig ruimte biedt aan rommeltjes, kun je er ook voor kiezen om een bord als deze aan de muur te bevestigen. Ideaal voor het opbergen van visitekaartjes, memo's, sleutels en zelfs je telefoon!  Dit bord is gemakkelijk zelf te maken, en kan naar eigen ontwerp worden uitgevoerd. Alternatieven voor dit bord kunnen zijn: een prikbord, whiteboard of een magneetbord. 

Tot zover dit Ideabook vol tips voor het creëren van je eigen, perfecte thuiswerkplek. We hopen je geïnspireerd te hebben! Mocht je op zoek zijn naar nog meer inspiratie en ideeën, neem dan een kijkje tussen deze foto's! 

Wat vind jij van de inspiratie in dit Ideabook? Deel je mening en laat het ons weten in de comments hieronder! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!