Voor & Na: Een Stadswoning in Keulen

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In dit nieuwe Voor & Na ideabook willen we je een complex verbouwingsproject van een Duitse stadswoning in Keulen laten zien. Het project is door het Duitse architectenbureau Beissel Schmidt Architekten uitgevoerd en ging om de complete verbouwing van alle etages. De zolder werd afgebroken en tot een volwaardige verdieping omgevormd terwijl een nieuwe interne trap de begane grond met de eerste verdieping van het huis verbindt. De tweede verdieping is een aparte wooneenheid geworden terwijl de derde verdieping samen met de nieuwe zolderverdieping een maisonette vormt met terras. Kijk verder en ontdek de fascinerende beelden van dit project!

De voorgevel voor de verbouwing…

  door beissel schmidt architekten
beissel schmidt architekten

straßenfassade _ ost _ bestand

beissel schmidt architekten

Hier zien we een typische scene dat in iedere Duitse stad terug te vinden is. De gevel is in de loop van de jaren zwaar verwaarloosd en maakt een vervallen en trieste indruk. Daarnaast zorgen de verschillende dakkapellen voor een ongestructureerd geheel.

… en erna:

  door beissel schmidt architekten
beissel schmidt architekten

straßenfassade _ ost _ nach umbau + ausbau + sanierung

beissel schmidt architekten

Na de verbouwing heeft de gevel een fundamenteel nieuwe uitstraling. De grootste structurele verandering vinden we op de zolderverdieping, waar de daklijn nu prachtig in de lijn van de straat past en een mooi geordend geheel vormt. Alle ramen zijn vervangen terwijl rechts van de erker de twee ramen nu samengetrokken een open eenheid vormen. De erker met balkon is volledig behouden gebleven en bepaald nog steeds het specifieke karakter van de woning.

De achtergevel voor de verbouwing…

  door beissel schmidt architekten
beissel schmidt architekten

hoffassade _ nord _ bestand

beissel schmidt architekten

De grote ingreep die deze verbouwing deed bij het bestaande gebouw wordt echt goed duidelijk bij het zien van de zwaar verwaarloosde achtergevel. De gevelbekleding aan deze schaduwkant maken een groezelige, mossige indruk terwijl de bovenste verdieping rommelig aandoet. Een eigentijdse herstructurering was hier hard nodig.

… en erna:

  door beissel schmidt architekten
beissel schmidt architekten

hoffassade _ nord _ nach umbau + ausbau + sanierung

beissel schmidt architekten

Het uiteindelijke resultaat is bijna onherkenbaar: de achtergevel glanst nu in een heel nieuw licht terwijl de constructie bijna geen overeenkomsten meer met het originele pand vertoont. De nieuw ontstane openingen en terrassen wekken een frisse en levendige indruk en bieden vele nieuwe woonmogelijkheden aan de bewoners aan. De oude gevelbekleding is verwijderd en in plaats daarvan is voor deze prachtige egale afwerking gekozen.

Het trappenhuis

 Gang en hal door beissel schmidt architekten
beissel schmidt architekten

treppenhaus _ 3. obergeschoß

beissel schmidt architekten

Binnen vinden we een compleet vernieuwd en prachtig modern resultaat met behoud van een aantal oude elementen zoals de traptreden in deze afbeelding. De bijzondere moderne sfeer in dit trappenhuis wordt veroorzaakt door de meerdere verdiepingen bestrijkende grijze wand en de toevoeging van tegelijk functionele en decoratieve stalen elementen.

De keuken

Veel wit met houten details vormt de kern van deze keuken. De ordening van de kasten is in het geheel niet conventioneel en speelt effectief met functie en stijl. Zo ontstaat er veel meer bewegingsvrijheid dat in een traditioneel ingerichte keuken. De keuken gaat hier naadloos over in een open en lichte eethoek dat uitmondt in het nieuwe ruimte terras aan de achterkant van het huis.

De badkamer

De badkamer straalt een bijna koninklijke sfeer uit dat door de combinatie van het oude tegelpatroon op de vloer, de barokke decoraties en de antieke houten details een groot effect heeft in deze ruimte. Achter de wand die wij hier zien bevindt zich overigens de douche, dat door deze afscheiding aan privacy veel gewonnen heeft.

De woonkamer

Over het algemeen wordt beweerd dat parterrewoningen in de stad erg donker zijn. Dit klopt ook in veel gevallen, omdat de stad als dichtbebouwde ruimte maar weinig licht doorlaat. Hoe hoger hoe lichter is een accurate stelregel in de stad. Maar zoals je hier kunt zien merk je op deze begane grond maar weinig van lichtverlies. De reden daarvoor is natuurlijk het lichte, witte interieur dat door de houten vloer en de roestbruine bank toch veel warmte en huiselijkheid uitstraalt.

Van een vervallen, ouderwets en ongestructureerde stadswoning hebben de architecten een prachtig modern geheel gecreëerd dat nu vol trots de parel van de straat genoemd mag worden. Nog niet uitgekeken op dit project? Kijk dan hier verder en ontdek meer spectaculaire verbeteringen.

Voor een ander fascinerend Voor & Na project kun je bij ons ook verder lezen over de verbouwing van een souterrain in Londen.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!