Tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Woonkamer door Ute Günther  wachgeküsst,
Loading admin actions …

Helaas bezitten we niet allemaal een grote woonkamer. Dit wil niet zeggen dat je met een klein appartement en een kleine woonkamer niet veel mogelijkheden hebt. Een kleine woonkamer vraagt om een praktische, inventieve indeling, je moet net iets creatiever zijn om de kleine woonkamer zo optimaal mogelijk te gebruiken. Dit kan best lastig zijn, want waar begin je? 

Het inschakelen van een professional kan een optie zijn, maar als je het liever zelf wilt doen hebben we een aantal tips en ideeën. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om te beginnen met een goede voorbereiding en planning. Een goed begin is tenslotte het halve werk! Bekijk bijvoorbeeld waar de elektra aansluit punten zich bevinden en waar de ramen en radiatoren geplaatst zijn. Om je verder op weg te helpen vind je in dit Ideabook een aantal handige tips, inspiratiebeelden en ideeën om je kleine woonkamer zo goed mogelijk te benutten. 

Kijk je mee?  

Een kleine woonkamer met licht interieur

We beginnen dit Ideabook met deze kleine woonkamer waarbij de Scandinavische stijl sterk naar voren komt. Misschien wel één van de belangrijkste tips: kies bij een kleine woonkamer voor een licht interieur. Neutrale kleuren op de muur en lichte meubels maken een kleine woonkamer optisch ruimer. Zorg voor niet al te veel rommel en probeer de hoeken van de ruimte vrij te houden. Er is er hier ook voor luchtige meubels gekozen die niet te massief ogen. Hierdoor kan je er onderdoor kijken waardoor het ruimtelijker oogt. 

Meer zien van (kleine) woonkamers in Scandinavische stijl? Klik dan hier

Een kleine woonkamer met verschillende functies

Wanneer je te maken hebt met een kleine woonkamer of klein appartement, kan het natuurlijk ook voorkomen dat een bepaalde ruimte meerdere functies heeft. Op deze foto zien we een kleine woonkamer die eigenlijk vier verschillende functies heeft. De keuken bevindt zich links en aan de rechterkant vind je het woongedeelte meet een bank die omgetoverd kan worden tot een bed. Ook het eetgedeelte bevindt zich in deze ruimte. Doordat er in deze kleine woonkamer gekozen is voor neutrale kleuren lijkt de ruimte groter dan dat hij daadwerkelijk is. 

Een hoge, kleine woonkamer

De kleine woonkamer op deze foto is gerealiseerd door interieurarchitecten uit Polen. Zoals op de foto te zien is de ruimte voor het woongedeelte redelijk klein. De kleine woonkamer is daarentegen wel weer hoog, waardoor hij ruimtelijker oogt. Wat meteen opvalt is dat hier gekozen is voor minimalistische, luchtige meubels. Achterin deze kleine woonkamer zie je ook een trap met een glazen balustrade, glas staat er om bekend om ruimtelijkheid te creëren dus deze keuze is dan ook gemakkelijk gemaakt. De makkelijk verschuifbare meubels zodat de salontafeltjes en het tv-meubel kunnen weggeschoven worden wanneer dat nodig is. 

Een kleine, smalle woonkamer

Een TV is tegenwoordig in bijna elke (kleine) woonkamer onmisbaar. Een groot tv-meubel is daarentegen niet altijd nodig. Het is namelijk heel gemakkelijk om je TV aan de muur op te hangen, dit is niet alleen ruimtebesparend maar staat ook erg stijlvol. Op deze foto zien we dat de TV rechts van het bankstel is opgehangen, zodat hij geen centrale plek inneemt in deze kleine woonkamer. Ook een goede tip: het kiezen voor een salontafel van glas creeert optisch meer ruimte! Ook over opbergmogelijkheden is nagedacht, het witte dressoir valt namelijk mooi weg voor de witte muur! 

Een kleine woonkamer in een jaren dertig woning

Aanbouw en renovatie van 2-onder-1-kapper met ruime woonkeuken met kookeiland, gietvloer en luxe aluminium vouwschuifpui:  Woonkamer door Joep van Os Architectenbureau,
Joep van Os Architectenbureau

Aanbouw en renovatie van 2-onder-1-kapper met ruime woonkeuken met kookeiland, gietvloer en luxe aluminium vouwschuifpui

Joep van Os Architectenbureau

Deze redelijk kleine woonkamer maakt deel uit van een gerenoveerde jaren dertig woning. Deze woning bevat veel openheid en ruimte en er is bewust gekozen voor een ietwat kleine woonkamer. De kleuren van deze kleine woonkamer worden door het hele huis door getrokken, zodat alle afzonderlijke ruimtes samen toch één open geheel vormen. Vanwege de neutrale kleuren van deze kleine woonkamer, is gekozen om kleuraccenten terug te laten komen in de vorm van accessoires. Zo behoud je de serene uitstraling in de betreffende ruimte, maar oogt het geheel toch iets vrolijker! 

Grote meubels in een kleine woonkamer

 Woonkamer door Honeybee Interiors,
Honeybee Interiors

Queens Park House

Honeybee Interiors

Deze eigenzinnige, kleine woonkamer mixt vintage en modern om tot een eclectische sfeer. In deze kleine woonkamer is gekozen voor grote, opvallende meubelstukken die mooi in contrast staan met de rustige witte muren. Het ligt misschien voor de hand om te kiezen voor kleine, luchtige meubels, maar denk er aan: veel kleine meubels kunnen ook een overvolle uitstraling creëren. In deze kleine woonkamer is een perfecte samenhang gevonden tussen grote meubels, kleuren en accessoires. Wat vind jij van deze moderne en persoonlijke kleine woonkamer?

Bewuste keuze voor een kleine woonkamer

doorkijk naar zithoek:  Woonkamer door choc studio interieur,
choc studio interieur

doorkijk naar zithoek

choc studio interieur

Op deze foto zien we een voorbeeld waarbij bewust gekozen is voor een kleine, afsluitbare woonkamer. De geplaatste salen deuren scheiden de eetkamer van de woonkamer. Dit is bijvoorbeeld erg handig als er door de volwassenen nagetafeld wordt, terwijl de kinderen al lekker op de bank willen hangen. Ook hier zie je dat deze kleine woonkamer weinig accessoires bevat en met rustige kleurtinten is ingedeeld. De grote hoekbank in deze kleine woonkamer zorgt voor veel zitplaatsen en hij neemt weinig ruimte in beslag. Wij zijn fan van deze rustgevende, kleine woonkamer! 

Een kleine woonkamer in het centrum van Parijs

Dit appartement is gelegen in het centrum van Parijs en is volledig opgeknapt! Bovenin dit appartementje werd een slaapgedeelte gecreëerd zodat er beneden in de kleine woonkamer genoeg ruimte overbleef om te leven. De ruimte is gerealiseerd door Marion Rocher en is zo efficiënt mogelijk gebruikt. De authentieke charme van deze kleine woonkamer is bewaard gebleven, de houtkleur contrasteert prachtig met het moderne en industriele zwart-wit kleurenschema. 

De kleine woonkamer van de Heijmans ONE

Heijmans ONE:  Woonkamer door MoodBuilders,
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

De Heijmans ONE: een tijdelijk geplaatste, betaalbare woning die in één dag gebouwd kan worden. De Heijmans ONE heeft een compacte vorm, is smal en hoog. Dat wil niet zeggen dat de woning klein is. De woning beschikt over een eigen terras, biedt plaats aan een tweepersoonsbed en ruimte voor logees, heeft een keuken, badkamer en een kleine woonkamer. Kortom, alles wat een eenpersoonshuishouden nodig heeft. De woning wordt geleverd met een ingebouwde bank langs de zijkant van de kleine woonkamer, die je naar eigen inzicht kan gebruiken als kast, bank of tv-meubel. Klik zeker even op de foto om meer te weten te komen over deze bijzondere woning. 

Kortom…

 Woonkamer door homify,

Een kleine woonkamer vraagt wat inventiviteit want een dergelijke woonruimte kan snel overvol raken. Voorkom dit door de kleine woonkamer overzichtelijk en eenvoudig te houden. Zorg voor weinig poespas, en zorg dat rommel uit het zicht opgeborgen is. Zwevende, luchtige meubels, kastjes en planken geven een ruimtelijk gevoel. Pluspunt van dit type meubels: Ze zijn makkelijk verplaatsbaar, zodat je je kleine woonkamer keer op keer opnieuw in kunt delen. 

Meer tips voor kleine woonkamers en appartementen? In dit Ideabook vind je nog meer bruikbare ideeën voor kleine ruimtes!

Wat vind jij van deze inspiratie voor een kleine woonkamer? Misschien heb je meer slimme tips of goede ideeën? Laat het ons weten in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!