Voor & Na: Een historisch huis in Braga, Portugal

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Vandaag hebben we een heel bijzonder voor- en na-project uit Portugal voor jullie uitgekozen dat we van binnen en van buiten aan jullie voor willen stellen. Dit project is vooral bijzonder omdat het gaat om een historisch en monumentaal gebouw dat compleet vernieuwd en verbouwd is. De nog jonge architect Tiago da Vale laat ons aan de hand van deze foto's de spectaculaire transformatie van dit huis zien: veel plezier!

De voorgevel voor de verbouwing

  door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

De voorgevel voor de verbouwing De Chalé das Três Esquinas (letterlijk vertaald: het huis van de drie hoeken), ligt in het hart van de oude stad van Braga en wordt door Romeinse en middeleeuwse gebouwen omgeven. In de loop van de eeuw werden verschillende veranderingen aan het gebouw gemaakt, toch heeft het zijn oorspronkelijke charme altijd behouden.

De voorgevel na de verbouwing

eclectische Huizen door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

Oorspronkelijk was het plan om de gehele voorgevel van het gebouw te renoveren. Uiteindelijk is maar een van de drie rijtjeshuizen (een van de drie hoeken dus) gerenoveerd, dat ons goed in staat stelt om het verschil vast te stellen tussen het oude, vervallen deel en het vernieuwde deel voor deze aan de beurt is voor een opknapbeurt. Hier zien we de stralende, vernieuwde voorgevel van het meest linkse huis dat behalve een complete renovatie een prachtige turkooizen kleur gekregen heeft.

De achtergevel voor de verbouwing

  door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

In deze foto is goed te zien dat er dringend iets moest gebeuren om de oude gebouwen te behouden. Daarnaast zijn de toevoegingen en veranderingen die over de jaren aangebracht zijn hier minder harmonisch in het geheel opgenomen dan in de voorgevel. Hier valt bijvoorbeeld op dat de ramen niet bij de vorm van de façade passen wat het geheel een rommelig karakter geeft dat om opknappen vraagt…

De achtergevel na de verbouwing

eclectische Huizen door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

De achterkant van het huis is door de vervanging van de ramen en het verwijderen van het rolgordijn boven het bovenste raam compleet veranderd. De wat wankel uitziende aanbouw is verwijderd en nu straalt de gevel weer eenheid en stabiliteit uit. Het doel van het project was om de historische woning aan te passen aan moderne tijden, zonder het karakter teniet te doen. Zo is ervoor gezorgd dat zowel de trap als de houten vloeren en de structuur van het dak behouden bleven.

De slaapkamer voor de verbouwing

  door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

Op de bovenste verdieping, onder de dakbalken, is de slaapkamer ontstaan. De glazen deuren, die voor natuurlijk licht in de kamer zorgen, zien er ook onverzorgd prachtig uit. Na de verbouwing echter is de ruimte bijna niet terug te herkennen en lijkt zelfs twee keer zo groot. Kijk maar…

De slaapkamer na de verbouwing

eclectische Slaapkamer door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

Deze na-foto bewijst het: ook binnen het huis is veel werk verricht! De bovenste etage dient nu als minimalistische slaapkamer, terwijl de begane grond nu als architectenbureau dienst doet. De oorspronkelijke dakbalken zijn behouden gebleven en door toegevoegde elementen versterkt. Het gebruik van wit en een neutrale kleur sprei opent de ruimte nog verder naar het licht. Daarbij zorgt de glazen balustrade onopvallend voor veiligheid.

De zolder na de verbouwing

eclectische Slaapkamer door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

Ook de rest van de zolderverdieping straalt nu in het wit. Alleen de lichte houten vloer, die door een speciale behandeling vernieuwd is en zo behouden kon worden, zorgt voor een warm kleuraccent. Zelf het traphek is wit geschilderd voor een modern en harmonisch geheel.

Badkamer en trappenhuis voor de verbouwing

  door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

De badkamer was voor de verbouwing klein, en het sanitair hopeloos ouderwets. Ook de trap was donker en in slechte toestand.

Het trappenhuis na de verbouwing

 Gang en hal door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

Het project probeert een evenwicht te vinden tussen de oorspronkelijke architectuur van het huis en een eigentijdse vormgeving. Ondanks de grote veranderingen aan de constructie van het huis is het Tiago da Vale gelukt een aantal oude elementen van de architectuur te herstellen en behoedyaam te vernieuwen. Het enige dat in deze foto nieuw toegevoegd werd is de trap zelf. Al het andere – bijvoorbeeld de vloeren en de reling – zijn met kleur en lak opgefrist.

De badkamer na de verbouwing

eclectische Badkamer door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

De nieuwe marmeren vloer, samen met de wandbekleding is hetzelfde materiaal, hebben het aanzien van de badkamer compleet veranderd. Daarnaast is modern sanitair ingebouwd en biedt de gigantische spiegelwand optische vergroting van de ruimte.

Verbindingsstuk

eclectische Eetkamer door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

De eerste etage van het huis is vrijgemaakt als woonkamer. Hier vinden we de keuken, de badkamer en een slaapkamer. Het trappenhuis verbindt deze ruimten met de verdieping daaronder, waar het kantoor van het architectenbureau een plaats heeft gekregen. Twee identieke zwarte lampen en de bijzondere tafel met het donkere tafelblad zorgen voor een stijlvol contrast met het wit en het natuurlijke hout van de vloeren, muren en plafonds.

De keuken na de verbouwing

eclectische Keuken door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

De keuken vinden we via een directe, open toegang in de woonverdieping waar we wederom de oude parketvloer vinden. Een keukeneiland met marmeren aanrecht zorgt voor stijl en de kleine, ronde tafel en transparante stoelen voor gezelligheid en gemak. Een bijzondere highlight wordt hier gevormd door de opvallende lamp boven de eethoek.

Het kantoor

eclectische Studeerkamer/kantoor door Tiago do Vale Arquitectos
Tiago do Vale Arquitectos

The Three Cusps Chalet

Tiago do Vale Arquitectos

Ten slotte werpen we nog gauw even een blik in het vernieuwde kantoor. Ook hier is met veel wit een ruime en aangenaam moderne sfeer gecreëerd waar met behulp van donker meubilair en het praktische prikbord donkere kleuraccenten aan toegevoegd zijn. Zo werkt de ruimte warmer en interessanter tegelijk.

Nog niet uitgelezen over spectaculaire verbouwingen? Als dit voor- en na-project je bevalt dan is ook dit ideabook wat voor jou.

Wat vinden jullie van het resultaat? Hoe zouden jullie de overige twee gevels vormgeven? Deel je inspiratie en laat een berichtje achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!