Van bakstenen naar berkenpad. De verrassende verbouwing van een villa. | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Van bakstenen naar berkenpad. De verrassende verbouwing van een villa.

Yanaika Zomer Yanaika Zomer
VILLA MOERGESTEL van OTTENVANECK architecten & vormgevers
Loading admin actions …

Neem een mooie, maar wat gedateerde woning en maak er een moderne lichte villa van. Ottenvaneck Architecten en vormgevers ging die uitdaging aan en slaagde met vlag en wimpel. 

Het project dat we hieronder bespreken laat zien hoe een verbouwing kan leiden tot een op het oog geheel nieuwe woning. De bestaande bouw is zo efficiënt mogelijk ingezet en vormt een goede basis. Maar bijzondere aanbouw en uitbouw, een paar verrassende ideeën en een geheel nieuwe aankleding, doen de oude woning spoedig vergeten.

Bakstenen en dakpannen

Oorspronkelijke voorgevel voor de verbouwing van OTTENVANECK architecten & vormgevers
OTTENVANECK architecten & vormgevers

Oorspronkelijke voorgevel voor de verbouwing

OTTENVANECK architecten & vormgevers

De villa in Moergestel dateert uit 1968. Dat is goed terug te zien in de kleuren en het materiaalgebruik. Lichte bakstenen en een donker pannendak deden het heel goed met de houten kozijnen. Toen een prachtige villa en ook nu nog een woning waar menigeen gelukkig zou kunnen wonen. Toch waren de bewoners toe aan iets moderners. Iets veel moderners.

Witwassen

Voorgevel met translucente glazen wand met berkenboomstammen van OTTENVANECK architecten & vormgevers
OTTENVANECK architecten & vormgevers

Voorgevel met translucente glazen wand met berkenboomstammen

OTTENVANECK architecten & vormgevers

De oorspronkelijke voorgevel is nog net te herkennen, maar verder lijkt alles anders. De bakstenen en het pannendak zijn verdwenen en daarvoor in de plaats zien we een hoop wit en gladde materialen. Voor de oorspronkelijke gevel is een aanbouw geplaatst die wordt afgesloten met een glazen wand. Die glazen wand is één van de grote verrassingen van deze verbouwing

Door de bomen het bos…

Looppad als ontsluiting van de achtertuin van OTTENVANECK architecten & vormgevers
OTTENVANECK architecten & vormgevers

Looppad als ontsluiting van de achtertuin

OTTENVANECK architecten & vormgevers

Hier zien we de glazen wand van dichtbij. Hij is volledig bedrukt met een patroon van berkenbomen. Het past perfect bij het wit van de villa en contrasteert gelijk een beetje met de strakke vormgeving. De wand is enigszins doorschijnend en laat het licht mooi door. Achter de glaswand bevindt zich de oorspronkelijke gevel en daartussen loopt een pad dat leidt naar de achtertuin. Gewoon het pad blijven volgen dus, dan kom je vanzelf op de gezelligste barbecues. 

De achtergevel

Oorspronkelijke achtergevel voor de verbouwing van OTTENVANECK architecten & vormgevers
OTTENVANECK architecten & vormgevers

Oorspronkelijke achtergevel voor de verbouwing

OTTENVANECK architecten & vormgevers

Aan de achterkant van het huis zien we hetzelfde als aan de voorkant. Een hoop baksteen en een zwarte pannen. We zien openslaande deuren naar een erg eenvoudige tuin. Er zijn vrij veel ramen, maar toch oogt het huis wat donker. Daar wisten de architecten wel raad mee.

Out of the box

Achtergevel nieuw met avondverlichting van OTTENVANECK architecten & vormgevers
OTTENVANECK architecten & vormgevers

Achtergevel nieuw met avondverlichting

OTTENVANECK architecten & vormgevers

De nieuwe achtergevel bestaat voor een groot gedeelte uit glas. Geen donkere villa meer, maar een lichte ruime woning waar buiten en binnen in elkaar overlopen. Wat een prachtige schuifpuien! Ze beslaan vrijwel de gehele lengte van het huis. Aan de gevel is een mooie uitbouw gemaakt. De woonkamer is daardoor wat groter en sluit aan op het nieuwe overdekte terras. Hier is het ongeacht het weer, altijd goed toeven. Mooi detail is de oude notenboom. Er is bewust gekozen die te laten staan. Hij biedt schaduw en is erg geliefd bij de eekhoorns uit de buurt.

Een kijkje in de keuken

Natuurlijk is ook de binnenkant van de villa volledig onder handen genomen. Ook daar zien we veel wit en licht en moderne vormgeving. Deze keuken bijvoorbeeld is een strak design dat een leuke twist krijgt door de houten paneelstroken wand, van het merk Wonderwall. Bijzonder is de plaatsing van de keuken. De achterkant van de keuken staat als het ware in de woonkamer. De voorkant kijkt via de schuifpui uit op de tuin. Maar omdat de schuifpui de hoek omgaat, gaat daar de woonkamer weer verder. Een open keuken en een gesloten keuken tegelijk.

Bij de haard

Open gashaard, vloerkleed op maat met kleurverloop van OTTENVANECK architecten & vormgevers
OTTENVANECK architecten & vormgevers

Open gashaard, vloerkleed op maat met kleurverloop

OTTENVANECK architecten & vormgevers

Tot slot een sfeerimpressie van de woonkamer. Want dan heb je zo'n prachtige villa; Strak en modern, een bijzonder tuinpad, een designer keuken en een overdekt terras… Uiteindelijk zoeken we allemaal warmte en gezelligheid. De villa is dan ook ingericht met moderne, maar huiselijke meubels en bijvoorbeeld een zacht vloerkleed. De prachtig in de architectuur verwerkte open haard draagt gegarandeerd bij aan het geluk en woonplezier in deze indrukwekkende villa.

Ben jij ook onder de indruk van deze verbouwing? Laat een comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!