Klein maar fijn: de voordelen van wonen in een klein huis | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Klein maar fijn: de voordelen van wonen in een klein huis

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
van FingerHaus GmbH - Bauunternehmen in Frankenberg (Eder) Modern
Loading admin actions …

Groot, groter, grootst? Helemaal niet! Steeds meer bouwers en huiseigenaren besluiten om te downsizen. De reden: kleine huizen zijn booming en ze brengen ons terug naar de basis. Een huis hoeft niet groot te zijn om ons te overtuigen. De trend van grote paleizen en mega-ruimten op grote stukken grond is nu echt voorbij. We kiezen weer voor kleinere en sfeervolle huizen. Klein maar fijn dus. 

Welke voordelen dat met zich meebrengt, vertellen we je in dit artikel.

1. Het is voordelig

Een van de belangrijkste voordelen van kleine huizen is dat je er geld mee kunt besparen. En niet alleen op gebied van de prijs van de grond, de bouw of huur, maar ook in termen van de inrichting en interieur. Je hoeft minder diep in de buidel te tasten voor meubels, huishoudelijke apparaten en accessoires evenals voor elektriciteit, water en onderhoud. Vergeleken met een groter huis op dezelfde plaats kun je dus geld besparen en dit inzetten voor andere leuke dingen in het leven.

2. Het is gezellig

Kleine huizen hebben een absoluut voordeel: ze zijn supergezellig. Als gezin ben je dichter bij elkaar en zo ontstaat er een gezellig samenzijn en een huiselijk gevoel waarbij iedereen zich goed voelt. Wie wil er een balzaal als eetkamer of zo’n groot huis dat je continu op zoek moet naar de andere gezinsleden? Nee, voor een knusse, comfy sfeer is een klein huis ideaal.

3. Het richt zich op de essentie

Wanneer de beschikbare ruimte beperkt is, leert dit ons automatisch om er optimaal gebruik van te maken. Je verzamelt minder spullen en bent gemakkelijk in staat om te zien wat  overbodig en onnodig is. In plaats daarvan richt je je op de essentie. Strakke lijnen, prachtige decoratieve accessoires en gerichte functionaliteit bepalen de selectie van meubilair wanneer je woont in een klein huis. Er is geen plaats voor nutteloze ballast en dingen die je echt niet nodig hebt. En hoe fijn is dat? Want laten we eerlijk zijn in een groot huis hebben we vaak de neiging om teveel spullen te kopen en op te slaan.

4. Je kunt het georganiseerd houden

Dit punt is een afgeleide van het vorige punt: in kleine huizen heb je niet alleen minder rommel en spullen, maar het is ook gemakkelijker ordelijk te houden (mits je natuurlijk niet teveel spullen hebt!) Je hebt immers minder, en kleinere kamers om schoon te houden en minder ongebruikte hoeken. Alles heeft zijn plaats en wanneer je iets nieuws toevoegt, moet iets anders hiervoor vaak plaats maken en naar de kringloopwinkel.

5. Het is minder werk

Een belangrijk aspect dat vele huiseigenaren melden wanneer ze verhuizen van een groot huis naar een kleinere variant, is dat minder vierkante meters gewoon veel minder werk is. Schoonmaak, onderhoud, tuinonderhoud – het is allemaal kostbaar en belastend wanneer je huis en tuin groter zijn. In een mini-huis met tuin blijven deze taken binnen de perken en in ruil daarvoor heb je meer tijd voor de fijnere dingen in het leven zoals familie, vrienden, hobby's en ontspanning. Houd je van kleinere huizen met veel daglicht? Lees dan ook dit artikel met 9 huizen met grote ramen.

6. Het is mileuvriendelijk

Kleine huizen hebben niet alleen een positief effect op ons welzijn, onze vrije tijd en onze bankrekening, maar ze zijn ook milieuvriendelijker en besparen in vergelijking met grote huizen veel energie. Het elektriciteits-- en waterverbruik daalt aanzienlijk. De steeds populairder wordende kleine-huizen-beweging richt zich ook op zo ecologisch mogelijk bouwen. Met duurzame materialen, autonoom, groen en een zo laag mogelijk energieverbruik. 

In het optimale geval kun je je kleine huis als lage-energie woning inrichten waarbij je helemaal geen elektriciteit nodig hebt.

En ben jij er al van overtuigd dat kleiner wonen fijner is?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!