Voor & Na: Een kindvriendelijk houten huis aan de Rijn

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Er was eens… een idyllisch dorpje in de buurt van de Turmberg in Duitsland, langs de Rijn. Hier stond op een hoge berg deze villa die jarenlang alsmaar ouder en steeds meer verwaarloosd werd. Tot uiteindelijk, in 2011, het architectenbureau Nagel + Braunagel dit trieste bouwsel aanpakte en het omtoverde tot een juweel van een huis, perfect voor een groot gezin.

Het leven in een dorp met genoeg privacy en een natuurlijke leefwijze karakteriseert dit vernieuwde plekje. Luide kinderstemmen gewenst!

Herinneringen aan 1955

Hier zien we een foto uit lang vergane tijden waaraan we de spectaculaire transformatie kunnen meten. Bijna monumentaal prijkt de villa uit de jaren '50 op de berg en straalt traditioneel naoorlogse architectuur en stijl uit.

De achtergevel voor de verbouwing…

Hier zien we een foto van de villa kort  voor de verbouwing in 2011. De achtergevel van het huis lijkt hier op eigentijdse architectuur maar ligt als Doornroosje in een diepe slaap. Het gebouw was namelijk compleet begroeid en ingesloten door klimop, bomen en braambossen. De toegang was alleen over een smal pad aan de voorkant van het huis mogelijk.

… en erna

  door nagel + braunagel
nagel + braunagel

Ansicht West

nagel + braunagel

Na veel overleg tussen de aannemer en het architectenbureau werd het ontwerp tastbaarder. Veel nadruk werd gelegd op zowel het ontwikkelen van een relatie met de omringende natuur als de ontwikkeling van een kindvriendelijke sfeer. Deze oorspronkelijk ongebruikelijk royaal opgezette eengezinswoning is daarom ook in drie verschillende wooneenheden verdeeld en biedt zo comfortabel ruimte voor drie grote gezinnen op het landgoed. Geleid door de oorspronkelijke constructie van de villa zijn de drie nieuwe woningen unieke wooneenheden geworden, met ieder hun eigen karakteristieke vorm en indeling, aangepast aan de individuele wensen van de bewoners. Om de connectie met de bosrijke omgeving te versterken en om de woning een modernere uitstraling te geven is het huis compleet bedekt met horizontaal geplaatste houten gevelbekleding. Onder deze laag hout bevindt zich daarnaast een 1 centimeter dikke ecologische celluloselaag, dat voor isolatie naar hedendaagse standaarden zorgt. De oorspronkelijke vorm van de villa is daarbij compleet behouden gebleven. Alleen de ramen en deuren van de woning zijn opnieuw gepositioneerd voor meer eenheid.

Op het oosten

De gevel op het oosten van deze meergezinswoning laat zich van een speelse kant zien. Dit ontspannen effect wordt veroorzaakt door de verschillende balkons en niveaus van de woning en de tuin die de rechte lijnen van de woning doorbreken. Door de naar buiten toe uitstekende houten elementen wordt de verbinding met de natuur versterkt.

Natuur

  door nagel + braunagel
nagel + braunagel

Gerahmter Ausblick Natur Freisitz

nagel + braunagel

Vanaf het balkon op de eerste verdieping vinden we een prachtig uitzicht over het omringende woud. Het eerst op een park lijkende landgoed is nu een idyllisch bos geworden waarin het huis, een toren en een klein meer verstopt liggen. De natuur is een speelplaats dat uitnodigt tot het bouwen van boomhutten, verstop plekken en kampvuren en heeft zo voor zowel jong als oud veel plezier te bieden.

Oprit

  door nagel + braunagel
nagel + braunagel

Ostansicht, Hof und Eingnag

nagel + braunagel

Vroeger diende de ronde binnenplaats als oprit voor bewoners en hun gasten met hun auto's. Nu spelen kinderen in dit autovrije gebied. De vernieuwing van de tuin en de oprit blazen zo de eerst verwaarloosde villa heel nieuw leven in.

Rustzone

moderne Eetkamer door nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus1, Wohn/Essbereich

nagel + braunagel

Deze kamer was vroeger een serre, dat maar weinig gebruikt werd. Na de verbouwing werd deze kamer in een gezellige salon veranderd. De open haard zorgt voor gezelligheid en warmte en in deze eenvoudige, warme en rustige zone kun je je perfect even terugtrekken.

Woonkamer

moderne Woonkamer door nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus1, Wohnbereich

nagel + braunagel

Net als in de oorspronkelijke opzet is deze ruimte als woonkamer ingedeeld. De ingebouwde spots aan het plafond zorgen voor optimale verlichting door de hele ruimte terwijl de vloer al dit licht elegant reflecteert. De woonkamer is ingericht op gezelligheid, ruimte en kindvriendelijkheid in de vorm van een aantal grote, functionele en knusse meubels waar zowel grote als kleine bewoners in weg kunnen kruipen en op en om kunnen spelen.

Moderne keuken

moderne Keuken door nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus1, Wohn/Essbereich

nagel + braunagel

De charme van de jaren '50 heeft plaats gemaakt voor een keuken in eigentijds design; met veel hout en eenvoudige lijnen. Het kookeiland biedt plaats voor meerdere barkrukken die plaatsbesparend onder het aanrechtblad geschoven kunnen worden. Praktisch is ook de positionering van alle elektronische apparatuur – op gebruikshoogte geïnstalleerd.

Eetkamer

moderne Woonkamer door nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus2, Wohnbereich

nagel + braunagel

Licht, vriendelijk en gezellig is wat deze eetkamer kenmerkt. De grote ramen laten veel natuurlijk licht binnen zodat deze ruimte een bijzonder prettige sfeer uitstraalt. Daarnaast is in het plafond een vierkante skylight aangebracht dat ook achterin de ruimte voor natuurlijke lichtinval zorgt. De eenvoudige en elegante houten ladder dat naar de erboven liggende etage leidt vormt een eenheid met de ruimte en stoort niet ondanks de prominente positie.

Slaapkamer met ligbad

minimalistische Slaapkamer door nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus1 Schlafzimmer

nagel + braunagel

Waar vroeger de vliering was vinden we hier een ruim opgezette slaapkamer. Het bijzondere aan deze ruimte is het multifunctionele gebruik ervan, want naast de slaapruimte vinden we hier ook een ligbad dat als onderdeel van de kamer vlak naast het raam geplaatst is en open blijft naar de rest van de ruimte. Zo is de eigentijdse luxe compleet die deze verbouwing aan de sprookjesachtige omgeving en idyllische woning toegevoegd heeft. Niet alleen met kindvriendelijke maar ook met volwassen elementen zijn hier zo drie gezinswoningen ontstaan die naast alle moderne voorzieningen ook de natuurlijke omgeving in zich weten te integreren tot een speels, praktisch en stijlvol geheel.

Voor meer spectaculaire verbouwingen kun je hier ook lezen over de renovatie van een oude, compleet vervallen woning.

Wat vind jij van het resultaat van deze verbouwing? Deel je mening en laat hieronder een berichtje achter. 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!