Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Buitenkeuken Ideeën | Koken in de tuin

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Je zult je bij het lezen van deze titel misschien afvragen waarom we in Januari al ingaan op het ontwerp van buitenkeukens in de tuin of op het terras. Met de winter nog maar net begonnen en het voorjaar nog ver weg is de regenachtige, koude en kale tuin uit onze gedachten verdreven en zijn we hard bezig met ons interieur gezellig, warm en vrolijk te maken. Toch zijn er goede redenen om nu al aan onze tuinen, balkons of terrassen te denken, waaronder de belangrijke stelregel dat het voorjaar en het najaar de beste momenten zijn om een nieuwe tuin aan te leggen en nieuwe beplanting aan te brengen. In deze jaargetijden is de grond namelijk goed vochtig, is er geen vriesgevaar en verdampt het water ook niet uit de aarde door warm zomerweer: zo kan het nieuwe groen onder ideale omstandigheden wortel schieten en uitgroeien zodat je 's zomers al van een weelderige tuin kunt genieten. De nieuwe aanleg van een tuin is dus iets waar je gedurende de winter of de zomer juist al over na dient te denken om snel het beste resultaat te bereiken. Wees er dus op tijd bij en denk nu al na over de mogelijkheden voor jouw tuin of terras! De buitenkeuken is hierbij een nieuwe, populaire trend voor grote maar ook kleinere tuinen die het plezier van buiten leven letterlijk tot in je achtertuin brengt. Vandaag willen we jullie de mogelijkheden laten zien en je vast op weg helpen de exotiek van het terrasleven voor de zomer buitenshuis te halen!

De Buitenkeuken

Overkapping met buitenkeuken:  Tuin door Stam Hoveniers
Stam Hoveniers

Overkapping met buitenkeuken

Stam Hoveniers

De buitenkeuken als toevoeging aan onze tuin of terras is een nieuwe gewoonte dat vooral aan de Amerikaanse en Australische continenten en culturen is ontleend. Deze landen, waar barbecueën, grote en kleine tuinfeesten en buiten leven in het algemeen een populaire vrijetijdsbesteding is, hebben natuurlijk voor een groot deel een klimaat dat deze activiteiten perfect mogelijk maakt. Het bezitten van een barbecue, van kleine modellen tot grootse multifunctionele apparatuur, is dan ook een heel gewoon onderdeel van iedere huishouding. Toch hoeven wij in ons natte, koude landje niet gelijk om redenen van het klimaat de buitenkeuken de deur te wijzen. Dankzij de technologische vooruitgang van buitenverwarmingen en de toenemende populariteit van weerbestendige en permanente zonweringen en overkappingen (zoals hier te zien) is buiten leven ook in Nederland een aangename ervaring geworden dat meer frisse lucht, gezondheid en gezelligheid brengt in ons dagelijkse leven.

Gemak & luxe

Overkapping met buitenkeuken:  Tuin door Stam Hoveniers
Stam Hoveniers

Overkapping met buitenkeuken

Stam Hoveniers

Van een eenvoudige barbecue op het terras tot een volledige aanbouw met luxueuze buitenkeuken: de mogelijkheden zijn eindeloos aan te passen op iedere tuin. Hoveniersbedrijf Stam is een van onze tuinexperts die ook in Nederland de buitenkeuken geïntroduceerd heeft. Voor de snelle hap in het poolhouse (zoals hier) tegen de gezonde honger na een duik in je privézwembad tot aan exclusieve gerechten voor tuinfeestjes of knusse avonden samen op het terras – deze luxe kan gemakkelijk aan iedere woning toegevoegd worden, zoals de Amerikanen hebben bewezen. Weerbestendig, eenvoudig geïnstalleerd en aan iedere wens aan te passen is de buitenkeuken voor iedere tuineigenaar een serieuze optie.

Alles mogelijk

Pizzaoven in buitenkeuken:  Tuin door Stam Hoveniers
Stam Hoveniers

Pizzaoven in buitenkeuken

Stam Hoveniers

Om je een idee te geven van de unieke mogelijkheden van een buitenkeuken zien we hier nog een ontwerp van Stam Hoveniers dat op een opvallend klein oppervlak bijzonder veel functionaliteit herbergt. Naast de barbecue (links) en de stijlvolle gootsteen (rechts), vinden we ook een steenoven waarmee je eenvoudig en veilig zelf traditionele Italiaanse maaltijden op tafel kunt toveren: een mogelijkheid die maar weinigen zich binnen kunnen veroorloven door een gebrek aan ruimte, ventilatie en veiligheidsvoorzieningen. Een buitenkeuken is dus niet alleen extra luxe of gemak, maar biedt ook mogelijkheden die iets toevoegen aan zelfs de meest extravagante binnenkeuken.

Stijl

Naast verschillende functionele opties kunnen buitenkeukens ook de stijl, comfort en gezelligheid bieden van een samentrekking tussen keuken en lounge. Hier vinden we een ontwerp in geheel andere stijl van tuinontwerper Erik van Gelder, die hier een elegant project toont dat al deze elementen in zich herbergt. Naast de plaatsing van een professionele barbecue en complete keukeninstallatie vinden we hier een bijpassende loungeset en een open vuurplaats, dat als een prachtig en elegant modern geheel het gemak van een woonkeuken buiten haalt. Dankzij de geïntegreerde verlichting en het systeem van de overkapping van dit terras kan in ieder weer en zowel overdag als 's avonds en 's nachts van het plezier van buiten leven genoten worden: en dat alles in stijl.

Grensoverschrijdend

De toenemende populariteit van buiten leven is in dit design opgenomen in de vorm van een buitenkeuken dat zich over zowel de binnen- als buitenruimte uitstrekt. Het keukenelement heeft hier de voedselbereiding buiten geplaatst terwijl de overige functionaliteit van een complete keuken naar binnen toe geïnstalleerd is. Dankzij de natuurlijke vormgeving van het terras, dat van binnen naar buiten toe doorloopt, is de grens tussen binnen- en buitenruimte vervaagd en biedt het terras met overdekking tegelijkertijd comfort voor iedere jaargetijde en weeromstandigheid. Ruimte voor een opzet als dit kun je, anders dan je misschien zou denken, in vele huizen vinden. Betrek de garage of schuur eenvoudigweg bij de tuin en zo ontstaat een ruime en open binnenplaats voor een buitenkeuken naar wens.

Op maat

Tot slot zien we hier een derde project van Erik van Gelder in de vorm van deze kleinere maar niet minder prachtige buitenkeuken op een terras in een Rotterdamse villatuin. Overdekt en met de gezelligheid van binnen kun je hier buiten ontspannen en entertainen zonder voortdurend je gasten alleen te hoeven laten of steeds naar het huis te hoeven lopen voor een hapje of drankje. Zonder veel tuinoppervlak te verliezen is dit terras een functionele, luxueuze en vooral ook stijlvolle eenheid geworden waar vele lange zomerdagen en zelfs regenachtige avonden in doorgebracht kunnen worden. Ben je dus toe aan een nieuwe tuin of een opfrisser voor het terras? Een buitenkeuken is een prachtige en originele manier om wat luxe, gemak en culinaire smaak aan je zomerdagen toe te voegen.

Voor meer terras ideeën kun je hier inspiratie opdoen voor terrasoverkappingen, of ontdek meer van de indrukwekkende tuinontwerpen van Erik van Gelder.

Hoeveel ben jij buiten 's zomers? Deel jouw tuingewoonten en laat hieronder een bericht achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!