Kasteelramen: de sfeermaker voor ieder landhuis | homify

Kasteelramen: de sfeermaker voor ieder landhuis

Daan Nijssen Daan Nijssen
Vitromar Vidrieras Artísticas Ramen & deurenRamen en kozijnen
Loading admin actions …

Men zegt wel dat de ramen de ogen van het huis zijn en de ogen de spiegels van de ziel. Ramen bepalen dan ook voor een groot deel de uitstraling van het huis: knusse houten kozijnen met beschilderde luikjes geven je huis een knusse, landelijke uitstraling, muurvullende glazen panelen geven je huis een moderne, transparante uitstraling, simpele rechthoekige ramen geven je huis een eenvoudige, bescheiden uitstraling. Als je in een oud, chique landhuis woont kunnen we ons daarom voorstellen dat je ramen wilt hebben die een respectabele ouderdom uitstralen, de zogenaamde kasteelramen. Kenmerkend aan kasteelramen is dat ze zijn uitgevoerd in een middeleeuwse stijl, zoals Romaans of Gotiek, eventueel versierd met glas-in-lood. Ramen in dergelijke stijlen zijn op zichzelf al genoeg om je landhuis de uitstraling van een kasteel te geven. Wij kozen tien voorbeelden van eigentijdse kasteelramen voor jullie uit ter inspiratie.

Kasteelramen met bronzen ruitpatroon

Advanced Bronze Casements in Timber Subframes Architectural Bronze Ltd Ramen & deurenRamen en kozijnen Metaal Zwart
Architectural Bronze Ltd

Advanced Bronze Casements in Timber Subframes

Architectural Bronze Ltd

Voor de uitvinding van dubbelglas en voordat glas op massale, industriële wijze werd geproduceerd, was glasbewerking een ware ambacht. Glazen ramen waren een luxe en moesten in een stevig houten of metalen kozijn worden aangebracht om ze op hun plaats te houden. Het voordeel hiervan was dat de noodzaak van een stevig kozijn de mogelijkheid bood om juist deze kozijnen extra te decoreren. Het raam op deze foto is een goed voorbeeld. De ramen zijn hier aangebracht in een houten kozijn en worden nog verder versterkt door een sierlijk bronzen ruitpatroon.

Grootse Georgiaanse kasteelramen

Arched Advanced Bronze Casements Architectural Bronze Ltd Ramen & deurenRamen en kozijnen Metaal Zwart
Architectural Bronze Ltd

Arched Advanced Bronze Casements

Architectural Bronze Ltd

Een van de bekendste stijlen voor kozijndecoratie is de Georgiaanse stijl. Deze stijl was gangbaar in Groot-Brittannië en de Amerikaanse koloniën tijdens de regering van koningen George I, II, III en IV (1714-1830). Niet geheel middeleeuws dus, maar zeker van respectabele ouderdom en zeer geschikt voor oude landhuizen. Georgiaanse kozijnen bestaan uit glazen panelen die in een rasterpatroon zijn aangebracht in een houten raamwerk. Destijds was dat de meest praktische manier om ramen te produceren en werden dit soort ramen in allerlei gebouwen gebruikt, tot aan simpele arbeiderswoning toe. Tegenwoordig hebben Georgiaanse ramen echter een chique, antieke uitstraling.

Neo-Romaanse kasteelramen in een moderne schuur

Tiendenschuur Van Mol Schoten DI-vers architecten - BNA Moderne ramen & deuren
DI-vers architecten – BNA

Tiendenschuur Van Mol Schoten

DI-vers architecten - BNA

Door de Gotiek, met al haar pracht en praal, is de eerdere Romaanse bouwstijl helaas een beetje in de vergetelheid geraakt. Deze sobere bouwstijl kenmerkt zich door stevige dikke muren en kleine, vaak op grote hoogte aangebrachte boogvormige ramen. Door deze ramen schenen kleine bundeltjes zonlicht de verder zo donkere ruimte binnen, zoals ook het goddelijk licht als een baken van hoop in kleine kwantiteiten doordringt in deze duistere wereld. Dit lichteffect heeft een zekere charme die ook in de moderne architectuur goed van pas kan komen, voornamelijk in hallen, schuren en garages.

Neo-Romaanse kasteelramen in een gerenoveerde paardenstal

Het belangrijkste sfeerkenmerk van Romaanse ramen is dat ze relatief weinig licht doorlaten. Juist door de lichtval te beperken creëert men een sfeervol contrast tussen licht en donker, dat in sommige contexten erg goed van pas komt. We hebben het al gehad over het gebruik van Romaanse ramen in schuren of garages, maar een paardenstal, zoals het exemplaar op deze foto, leent zich er ook goed voor. Deze gerenoveerde paardenstal wordt nu gebruikt als woonruimte. Naast dat een paardenstal ontzettend veel ruimte biedt, scheppen de kleine, hoog ingebrachte ramen een unieke ambiance.

Renaissance voorstelling in glas-in-lood

Denk je aan middeleeuwse ramen, dan denk je aan glas-in-lood. Deze raamdecoratiestijl is een kunstvorm op zich. Het is een samensmelting van glasbewerking, metaalbewerking, schilderkunst en mozaïek, en dan hebben we het nog niet over de rol die het binnenvallende licht speelt in de totstandkoming van het eindeffect. Met glas-in-lood kan men allerhande voorstelling en patronen aanbrengen. Wie een echte middeleeuwse sfeer wil scheppen, kan het beste kiezen voor natuurgetrouwe voorstellingen van middeleeuwse of renaissancetaferelen, zoals koningen, jonkvrouwen, troubadours, of religieuze iconen.

Abstract mozaïek in glas-in-lood

Uiteraard is er niets dat je verplicht om met glas-in-lood alleen middeleeuwse of renaissancetaferelen af te beelden. Sterker nog, juist door met de klassieke glas-in-loodkunst originele, eigentijdse voorstellingen te portretteren laat je jezelf van je meest creatieve kant zien. Neem nu dit typisch middeleeuwse venster dat versierd is met een abstract mozaïekpatroon. De vorm is oud, de invulling is nieuw, en het effect mag er zijn. Vooral het gekleurde licht dat op de vloer valt en daar een tekening van licht achterlaat is erg indrukwekkend.

De Stijl in glas-in-lood

Hier nog een voorbeeld van een modern glas-in-loodraam in stijl; De Stijl om precies te zijn. Deze abstracte kunststijl uit de vroege twintigste eeuw, met zijn scherpe lijnen, felle kleurcontrasten en rechthoekige patronen die we vooral kennen uit het werk van Mondriaan, leent zich uitstekend voor glas-in-lood. Nu is het toevallig zo dat glas-in-lood rond 1900 met de Art Nouveau een ware comeback maakte en dat bij de glas-in-loodramen in Art Nouveau stijl ook al gebruik maakte van abstracte vormen, kleurcontrasten en scherpe lijnen. Zo gek is de combinatie glas-in-lood en De Stijl dus niet.

Bloempatroon in glas-in-lood

Terug naar een meer klassiek glas-in-loodpatroon. De gedetailleerde plant- en bloempatronen met krullende vormen roepen een sfeer op die doet denk aan de pracht en praal van de barok en rococo periodes. Dergelijke patronen zijn een goed alternatief voor de starre religieuze taferelen in middeleeuwse glas-in-loodramen en de abstracte patronen die kenmerken zijn voor de Art Nouveau stijl. Ze komen dan ook het beste uit de verf in huizen die op in barokke of rococo stijl ingericht zijn.

Glas-in-lood kasteelraam in azuur en goud

Hier wederom een voorbeeld van een rijkelijk gedecoreerd glas-in-loodraam, met veel krullen en geometrische patronen. Het gebruik van azuur- en goudkleurig glas schept een zeldzame, bijna exotische ambiance. Het dunne, transparante glas van dit raam en de zachte kleuren maken dat het zonlicht optimaal binnen kan vallen, waardoor er een warme sfeer ontstaat en het prachtige azuur- en goudkleurige licht optimaal op de vloer wordt geprojecteerd.

Kasteelramen Cordoba-stijl

Bij middeleeuwse kunst denken we vaak aan de kunst die destijds gangbaar was in Europa. Natuurlijk zijn de Romaanse en Gotische stijlen erg indrukwekkend, maar laten we de rest van de wereld niet vergeten. Zeker in de islamitische wereld bloeide er tijdens de periode de wij de middeleeuwen meerdere hoge beschavingen. Er zijn maar weinig mensen die niet de Moorse bouwkunst uit Andalusië of Marokko kunnen waarderen, met zijn geometrische kunst, zuilengalerijen en kenmerkende hoefijzerbogen. Hoefijzerbogen, zoals te zien op deze foto, zijn ideaal voor mediterraanse landhuizen en geven het huis gelijk een exotisch tintje. 

Wat zou jij doen met glas en lood? Laat het ons weten in de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!