10 Tips om je slaapkamer groter te laten lijken

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

10 Tips om je slaapkamer groter te laten lijken

Sanne Sanne
  door R3ARCHITETTI
Loading admin actions …

Niet iedereen is gezegend met een kast van een huis en de bijbehorende maat kamers. Maar: klein is fijn en less is more! Het is misschien iets langer puzzelen dan bij een grote slaapkamer, maar een kleine slaapkamer betekent niet dat je er niets mee kan. Er is altijd een beetje ruimte te maken voor meubels en decoratie en er is altijd ruimte te besparen door daar tactisch mee om te gaan én genoeg opbergruimte te creëren. Tipje van de sluier: veel mensen denken er bijvoorbeeld niet aan de ruimte onder het bed te benutten, terwijl daar vaak veel ruimte is, waar je veel spullen kwijt kan. Dat scheelt weer kastruimte.

We geven tien tips. Door een aantal van deze simpele tips toe te passen creëer je meer ruimte in je slaapkamer en lijkt die groter. En ruimte staat (in principe) gelijk aan rust, en laat dat nou net het hoofddoel van een slaapkamer zijn: lekker tot rust kunnen komen.

Tip 1: Neem een groot vloerkleed

Een vloerkleed is lekker warm aan je voeten en als je een koude vloer in je slaapkamer hebt – laminaat of zelfs plavuizen – is een fijn vloerkleed dus wel op zijn plaats. Wanneer je graag een vloerkleed onder je bed wil, kies dan voor een vloerkleed dat onder het hele bed én de nachtkastjes ligt in plaats van een kleed dat er alleen aan de voorkant net onderuit komt. Door de grote oppervlakte van het tapijt lijkt je kamer groter. Wanneer je gaat voor een kleed dat niet onder het hele bed ligt, lijkt het alsof het allemaal net niet past en dat verkleint optisch de ruimte, wat natuurlijk het tegenovergestelde is van wat je wilt bereiken!

Denk bij de keuze voor een vloerkleed ook na over de structuur: hoogpolig of laagpolig, glad of stug? Een hoogpolig tapijt houdt veel stof vast, terwijl bijvoorbeeld een stug jute tapijt een stuk 'schoner' blijft en ook gemakkelijker te stofzuigen is. Een hoogpolig tapijt is dan weer fijner voor je voeten als je 's ochtends uit je bed stapt…

Tip 2: Laat de vloer doorlopen in de muur

 Slaapkamer door homify

Door de vloer door de laten lopen in de muur lijkt je slaapkamer voor het oog groter. Je kunt kiezen voor een lambrisering van hout of een hippe geschilderde lambrisering. Op deze foto zien we een hoofdbord met laminaat ertegenaan, die tegelijkertijd functioneert als nachtkastje. Dubbel praktisch dus. Een bijkomend voordeel van de doorlopende vloer is dat het een rustige indruk geeft. En je slaapkamer is tenslotte de plek waar je volledig tot rust moet komen!

Tip 3: Kies voor een paar lichte kleuren en houd je aan die kleurstelling

Een witte basis is altijd goed. Lichte en koele tinten doen een kamer groter lijken. Wanneer je een donkere kamer licht verft kan de ruimte ineens wel meters groter ogen. Let op: er is een verschil tussen koel en kil. Spierwit kan een kille indruk geven, je zou kunnen gaan voor iets warmer wit (zoals RAL 9010) of een warme tint lichtgrijs. Schilder je plafond liefst altijd wit, dan lijkt de ruimte hoog.

Vermijd te veel drukke prints. Hier en daar een item met een motiefje is leuk, maar plaats in een kleine kamer niet print op print op print.

Ga bijvoorbeeld voor een Scandinavische slaapkamer, met subtiele kleurschakeringen in lichte tinten (zoals wit, lichtblauw, lichtgrijs) en leg een mooie, niet te donkere, houten vloer.

Tip 4: Kies voor zwevende elementen

Wanneer je een zwevend element toevoegt aan je kamer, zoals een zwevende kledingkast of een een hangstoel, kun je de vloer laten doorlopen onder dat object. Je blokt geen deel van de kamer af en dat geeft meer ruimte. Op de foto zien we een hanggedeelte van een kledingkast, dat is opgehangen tussen twee wanden. Doordat de vloer doorloopt onder de hangkast heb je nog ruimte over voor wat schoenen en lijkt je kamer groter. Wanneer je een kast in die hoek zou plaatsen, ben je aan diepte zo maar een halve meter of meer kwijt.

Wil je zelf je kast gaan bouwen? Doe inspiratie op bij deze professionals.

Tip 5: Maak gebruik van spiegels en andere glanzende oppervlakken

Door spiegels te plaatsen, liefst tegenover een raam met veel lichtinval, weerspiegel je het licht en de ruimte, waardoor je kamer groter lijkt. Daarnaast is een spiegel natuurlijk sowieso een praktisch item in je slaapkamer!

Licht reflecteert eveneens in glas of glanzende oppervlakten zoals een strakke, witte gietvloer. Ook glad beddengoed maakt je kamer visueel groter dan mat beddengoed. Combineer glad beddengoed met een zachte plaid of sprei voor een gezellig effect.

Tip 6: Maak slim gebruik van licht

Als je alleen een lamp in het midden van de kamer hangt verlicht je de wanden niet en lijken die donkerder. Door op meerdere plekken licht te maken ontstaat er meer diepte. Je kunt een wand uitlichten, bijvoorbeeld vanaf onderen, zoals op deze foto. Dit kan met behulp van een kleine spot of bijvoorbeeld een ledstrip, die je aanbrengt achter een rand, bijvoorbeeld achter het hoofdbord van je bed. Op deze foto is ook gebruik gemaakt van inventieve plafondverlichting, waardoor het licht meer verdeeld is over de ruimte.

Kies bovendien voor warm licht, zoals op deze foto, in plaats van koel licht, zodat je kamer warmer en gezelliger oogt. Van koel, wit licht wordt je slaapkamer een kille ruimte.

Tip 7: Kies voor meubels en decoratie in dezelfde kleur als de muur

Door te kiezen voor een boekenplank in dezelfde kleur als je muur, onderbreek je het, in dit geval witte, vlak minder, waardoor het rustiger oogt. Op bovenstaande foto staan veel boeken, in verschillende kleuren, maar toch is het een rustig geheel. Wanneer er was gekozen voor planken in bijvoorbeeld donkerbruin, oogt het minder rustig en lijkt je kamer kleiner. De lange, witte plank zorgt ervoor dat je kamer visueel groter wordt. Ook het witte bed en de witte kozijnen zorgen voor een rustig effect.

Deze tip geldt ook voor andere objecten die een vlak onderbreken, zoals fotolijsten. Witte lijsten op een witte muur ogen rustiger dan zwarte lijsten op een witte muur. Die geven meer contrast.

Tip 8: Benut loze ruimte (bijvoorbeeld onder je bed)

Creëer extra opbergruimte waar mogelijk. Zo hoef je je spullen niet weg te moffelen onder je bed, maar kun je ze netjes opruimen in bijvoorbeeld grote lades onder je bed. Door spullen netjes op te bergen ziet je slaapkamer er kalm en rustgevend uit.

Het nadeel van opbergruimte onder je bed is dat je bed een tamelijk massief blok wordt. Als je je bed op (hoge) pootjes zet loopt de vloer eronder door en lijkt je vloer groter. De keuze is aan jou!

Tip 9: Berg kleine spulletjes op

Door troepjes op te ruimen in gesloten kasten blijft je kamer 'leeg' en kalm. Wanneer je overal plankjes en open kasten hebt met daarop allerlei spulletjes oogt je kamer al snel klein. Wanneer je toch dingen wilt 'tentoonstellen' kies dan slechts een paar objecten en geef die een mooie plek. Of maak een verzameling van bij elkaar passende spullen, bijvoorbeeld onder een stolp of op een nachtkastje, maar zet liever niet overal losse spulletjes neer.

Tip 10: Laat gordijnen van het plafond tot de vloer lopen

Kies voor lange gordijnen. Door grote vlakken te creëren houd je de ruimte rustig. Wanneer je voor een klein raam een klein gordijn hangt maak je eigenlijk een klein vlak met een andere kleur of structuur op je muur. Door de gordijnen van het plafond tot de vloer te laten lopen onderbreek je het vlak alleen horizontaal: boven en onder het raam is geen muur te zien als de gordijnen dicht zijn. Dit zorgt voor een rustig effect en heeft bovendien een luxueuze uitstraling. Check dit Ideabook voor meer informatie over gordijnen.

Heb jij nog meer goede tips om je slaapkamer groter te laten lijken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!