Voor & Na – Renovatie van een eeuwenoud landgoed

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Vandaag willen we jullie aan een spannend en met vele prijzen bekroond project voorstellen: de renovatie van het landgoed Ca'Spineda in Montebelluna, Italië. Het gebouw werd in de zestiende eeuw, om precies te zijn in 1560, door leden van de Italiaanse adel gebouwd. Sindsdien heeft het landgoed een bewogen geschiedenis meegemaakt. In 2007 tenslotte werd het tot bouwval verworden landgoed door Giovanni Fabris van de sloop gered en nieuw leven ingeblazen. Nu huist in de oude zalen niet alleen moderne woonruimten, maar wordt het ruime complex ook commercieel benut. Het nieuwe plan bevat namelijk tegelijk het kantoor en de studio van onze experts van Welldom. Bij de renovatie werd vooral waarde gehecht aan het behoud van de oude structuren, maar met een nieuw jasje. Een verder aandachtspunt was energie-efficiëntie van het gebouw. Daarbij werd de bewoonbaarheid niet vergeten, dat ieder woonhuis natuurlijk hoort te kenmerken. Uit deze prioriteiten ontstond een renovatieproject dat de waarde van historie erkent maar dankzij milieubewust ontwerp minstens zo toekomstbestendig is.

Een ideaal thuis

  door Welldom

Hier zien we een foto van de binnenruimte, voor het gerenoveerd werd. Bij de vernieuwing van eht gebouw werd erop gelet zoveel mogelijk van de regels voor een perfect interieur aan te houden. Dat betekent dat het design van de villa, en iedere stap in het bouwproces, goed doordacht moesten worden. Geen eenvoudige opgave, want het gaat hierbij om alle handelingen en werk: van de bouwtekeningen tot de technische planning tot aan de details van het interieur zoals verlichting en decoratie. Alles moest een harmonisch geheel vormen. Tegelijkertijd moest de traditievolle geschiedenis van het landgoed ook een centraal aandachtspunt vormen, evenals de stappen richting modern en vernieuwend design en architectuur.

Deze spagaat van verschillende ontwerpprioriteiten is met succes uitgevoerd: natuurlijke materialen en energie-efficiënte systemen besparen meer dan 30% meer energie als traditionele bouwwerken. En in dit nieuw gerenoveerde, milieubesparende architectuur bevinden zich nu zowel drie luxueuze woningen als de kantoren van Welldom.

Met oog voor het verleden

  door Welldom

Het doel van het project was om het oorspronkelijke karakter van het huis te behouden, maar tegelijk ook te combineren met innovatieve ontwerpoplossingen die naar milieuvriendelijkheid en duurzaamheid streven. De uitdaging was hierbij om het bestaande gebouw te behouden, want een conflict met de inmiddels al 500 jaren oude bouwprocessen was onvermijdelijk. Toch is er zo min mogelijk in de oorspronkelijke constructie ingegrepen, en alleen daar waar strikt noodzakelijk.

Ervoor…

  door Welldom

Al voor de renovatiewerkzaamheden begonnen was ondanks de vervallen façade van het landgoed duidelijk dat dit gebouw een imposante geschiedenis in zich herbergde. Het gebouw heeft namelijk een bijzonder gunstige ligging en overtuigt simpelweg door haar grootte. De wit getinte muren richten zich imposant naar de Italiaanse hemel en de lange oprit heeft door het woekerende gras niets aan schoonheid verloren. De veranderingen die aan de façade zijn aangebracht zijn net zo voorzichtig uitgevoerd als die binnen. Waar comfort, luxe en een plek voor duurzaam wonen is gecreëerd, is tegelijkertijd de lange geschiedenis van dit historische bouwwerk centraal gesteld.

… en erna

  door Welldom

Na de foto's van de oorspronkelijke toestand van het landgoed is het nu eindelijk tijd voor de erna-beelden. Zoals in deze foto te herkennen is, zijn voor dit project niet alleen de binnenruimten en de façade gerenoveerd, ook de omringende tuin heeft een nieuwe gedaante aangenomen. Voorbij zijn de tijden waarin de oprit overwoekerd was. Nu voert een brede weg het landgoed op, dat nu ook over een hellende oprit naar de garage beschikt. De verder uitgestrekte tuin is nu een prachtig opgeknapt geheel geworden dat echter ook met voortdurend respect voor het verleden behandeld is. Zo blijft er nog genoeg verfrissend groen over om over te wandelen, te spelen en te ontdekken!

Binnen

  door Welldom

Hier zien we hoeveel het interieur veranderd is – binnen is alles nu comfortabel en huiselijk vormgegeven. Veel elementen van de oorspronkelijke architectuur zijn zichtbaar gehouden, zoals de opengelegde dakbalken en de onbedekte muur. Zo worden de bewoners er altijd stijlvol aan herinnerd dat zij in een historisch waardevol gebouw wonen.

Huiskamer

  door Welldom

In deze huiskamer vinden we letterlijk alles wat het hart begeert. Een gezellige zithoek, veel licht en een verwarmende open haard. De blootgelegde houten dakspanten verlenen deze huiskamer een bijzondere historische toon.

Voor altijd jong

  door Welldom

De Ca'Spineda is nu niet alleen prachtig om te zien, maar daarnaast ook een energie-efficiënt, hoogmodern huis. Schoonheid en technologie zijn hier een bijzondere band aangegaan. Vooral de elektrische systemen in huis zijn een klein mirakel: lichten kunnen met afstandsbediening uitgeschakeld worden en het centrale stofzuigsysteem zorgt ervoor dat alles in een voortdurend schone en glanzende staat blijft. Voor gebruiksgemak is dus ook gezorgd!

Voor meer indrukwekkende renovaties kun je verder lezen over de verbouwing van een Duits familiehuis: anders, maar niet minder spectaculair!

Wat vind jij van deze renovatie? Zou jij het anders aangepakt hebben? Deel je mening hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!