7 manieren om een tuinpad aan te leggen in een tuin met hoogteverschil | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 manieren om een tuinpad aan te leggen in een tuin met hoogteverschil

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne tuinen van Studio di architettura_Claudio Dorigo architetto Modern
Loading admin actions …

Paden en trappen zijn elementen die een bepaalde elegantie toevoegen aan je tuin en de verbinding met de natuur versterken. Vaak is dit de sfeermaker in je tuin. Soms is er sprake van vlak terrein waardoor je gemakkelijker een pad of trap kunt aanleggen, maar soms is er een helling waardoor een overbrugging nodig is van het ene deel naar het andere deel van je tuin. Soms is dit een paar centimeters verschil maar dit kan oplopen tot meer dan een meter hoogteverschil. 

Los van dit nadeel, hoe kun je dit hoogteverschil omzetten in een kans om een origineel en aantrekkelijk ontwerp voor je tuinpad te maken? 

Wil je zien hoe dit op stijlvolle wijze is gedaan bij sommige huizen? Lees dan dit artikel en ontdek 7 voorbeelden waarbij het tuinpad een comfortabele, vriendelijke en gezellige route is geworden.

1. Een pad met een trap

Moderne balkons, veranda's en terrassen van homify Modern

Allereerst is het zaak om het hoogteverschil van laag tot hoog te meten vanaf het begin tot aan het het eind van de ruimte. Een eenvoudige en elegante manier om zo'n kloof te overbruggen is door een pad met traptreden te maken met deels een groter hoogteverschil. 

Je kunt ook het totale vlak vullen en zo terrassen creëren in je tuin zoals op deze foto te zien is. Het resultaat is een prachtige strakke en moderne tuin.

En niveauverschil

Er zijn zeer eenvoudige technieken om het hoogteverschil te meten. Wanneer  je het totale hoogteverschil weet dan hoef je dit alleen nog maar te verdelen in het aantal geselecteerde treden. Een deel van de tuin zal op hetzelfde niveau blijven, terwijl het andere deel een podium-effect krijgt waardoor dit deel extra benadrukt wordt en een mooi relief en speels effect ontstaat.

2. Treden

Casa Lago Moderne tuinen van renziravelo Modern
renziravelo

Casa Lago

renziravelo

Afhankelijk van het ontwerp van je tuin kunt je kiezen voor de meest geschikte soort traptreden en het soort materiaal. Het materiaal kan steen of  baksteen zijn en de vormen kunnen  keramische anti-slip, vierkante, rechthoekige of andere onregelmatige vormen zijn. De treden worden geplaatst op een afstand die comfortabel is om te overbruggen van de ene naar de andere trede en breed genoeg om plaats te bieden aan twee personen tegelijkertijd.

3. Bouwrijp maken

Zodra het aantal treden weet dat je moet plaatsen om de helling van je tuin te overbruggen bekend is, is het tijd om de basis van je tuinpad voor te bereiden. Markeer de ruimte van de trap altijd door kleine palen aan de zijkanten te plaatsen en deze te verbinden ze met een touw zodat de ruimte goed wordt aangegeven. Nadat je de route hebt bepaald is het belangrijk om de boel goed schoon te maken en alle onkruid, planten, wortels en stenen te verwijderen. Graaf ongeveer 20 cm aarde af en vervolg met de instructies van stap 4.

4. Een goede basis…

Wanneer de ruimte goed is afgebakend en ontruimd dan kan nu een basismateriaal worden geplaatst dat stevigheid geeft aan het pad. Je kunt hiervoor beton of cement (let op: dit krijg je er vrijwel niet meer uit)gebruiken maar bij voorkeur gebruik je een mengsel van gravel en zand. Je vult de ruimtes hiermee op en stampt het goed gelijkmatig en waterpas aan zodat er geen water op blijft staan wanneer je pad straks klaar is.  

… is de eerste stap naar succes

Rechte lijnen komen het meest voor in het ontwerp van paden. Probeer echter eens wat anders en breng er een paar bochten in aan of maak sommige delen dan andere om de reis interessanter te maken. Ook in grotere ruimtes kun je een stenen bank of potten met bloemen plaatsen die net dat beetje extra geven aan je project.

5. Natuurlijke materialen?

Natuurlijke materialen zijn het meest populair voor de aanleg van een tuinpad. Als je een meer rustieke look wilt,  kies dan tegels. Je kunt deze krijgen in allerlei verschillende maten en kleuren die gecombineerd kunnen worden op basis van jouw smaak. De grotere plaats je aan de zijkant en de kleinere tegels in het binnenste deel van je tuinpad.

Of cementvormen…

Je kunt ook mallen of houten vormen plaatsen en deze met cement vullen om een unieke vorm te geven aan de tegels van je pad. Je kunt ze zelfs kleuren met een speciale kleurstof die je op de bovenzijde aanbrengt.

6. Treden van gras

Een nieuw en zeer origineel idee is een trap van gras. Eenvoudiger te plaatsen en je kunt zowel voor kunstgras als natuurlijk gras kiezen. Maar waarom zou je niet natuurgras proberen? In elk geval is het altijd noodzakelijk om de vorm van de treden, rechthoekig, vierkant of rond te maken zoals in het voorbeeld hierboven. Lees in dit artikel hoe je waarde kunt toevoegen aan je tuin.

7. Creativiteit in ontwerp en materialen

Een pad kan even interessant zijn als de totale tuin zelf en dus is het belangrijk om van tevoren een goed ontwerp te maken. Je kunt je creativiteit gebruiken en stenen combineren met planten ernaast om het ontwerp meer te benadrukken. Ook gras tussen de tegels kan ondersteunend werken met name bij het gebruik van hout of andere materialen. Raadpleeg de dichtstbijzijnde hovenier en laat je altijd adviseren door specialisten; ze hebben geweldige ideeën en projecten.

Moderne balkons, veranda's en terrassen van homify Modern
Al eens cementvormen gegoten om een tuinpad te maken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!