10 fouten die je moet vermijden bij het plannen van je droomtuin | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

10 fouten die je moet vermijden bij het plannen van je droomtuin

Stoa. Stoa.
The Belsize Project van IS AND REN STUDIOS LTD
Loading admin actions …

Een eigen tuin is een droom voor de meesten van ons. Maar het is ook een hoop werk en een zekere know-how is echt onontbeerlijk, zodat er geen nachtmerrie uit deze droom te voorschijn komt. 

Om je te behoeden voor veel gemaakte fouten hebben we hiervan een lijst opgesteld waardoor je moeiteloos langs deze obstakels heen zeilt. Kijk snel met ons mee naar de gave voorbeelden en laat je inspireren! 

Geen concept

Zonder plan of concept zal er nooit een prachtige tuin naar voren komen. Daarom is het belangrijk dat je altijd precies weet wat je met je lap grond wil doen. Waar komen de meubels, zitplaatsen en vijver? Wil ik ook een schuur in de tuin of een tuinhuisje en waar moet het komen te staan? En vooral: welk deel van de tuin wil ik open laten voor het gazon? Vragen die je altijd van te voren beantwoorden wil voor dat je begint met graven en platen. Meer mooie ideeën voor de tuin vind je hier.  

Geen overzicht

In een gezellige moestuin kan de tuinier zijn geluk niet op, toch schuilt er een gevaar in zo'n moestuin: de onoverzichtelijkheid kan toeslaan waardoor je tuin een chaos wordt. Hoe gezellig en landelijk zo'n tuintje ook zijn mag, ordeloosheid is nooit een deugd. 

Hier zien we verschillende planten dwars door elkaar heen staan, dat zou je leuk kunnen vinden, maar anderen vinden een dergelijke chaos onesthetisch. Zoek de juiste planten bij elkaar, zodat ze mooi bij elkaar passen. Samen met een expert ontwerp je snel een prachtige droomtuin!

Geen idee van de seizoenen

raised beds border edging Minimalistische tuinen van Quercus UK Ltd Minimalistisch
Quercus UK Ltd

raised beds border edging

Quercus UK Ltd

Niet alle planten en bloemen doen het goed in het zelfde seizoen. Wees je dus altijd bewust van de juiste tijd wanneer je zaait. Een mooie design helpt natuurlijk ook altijd, zoals we hier kunnen zien. 

Het ontbreken van een duidelijke lijn

Traditional Garden Landelijke tuinen van Unique Landscapes Landelijk
Unique Landscapes

Traditional Garden

Unique Landscapes

Er is nog iets anders dat zeer belangrijk is bij het ontwerpen van een tuin: de duidelijke lijn. Daar begint en eindigt de tuin mee. Alleen in een tuin met een duidelijke structuur kun je je echt op je gemak voelen. Het pad neemt ons mee naar achteren, naar het zitgedeelte waar het gezellig is. Naast het pad treffen we aan weerszijden mooie planten en bloemen. Let ook op de schitterende klimop die op de houten contructie groeit. Met de jaren wordt het daar voller en voller met klimop. 

Juiste hoogte gras

Het is misschien een vreemde tip, maar toch gaat het vaak mis op dit vlak: het bepalen van de juiste hoogte van het gras. Niet iedereen is zich er bewust van dat wanneer het gras te kort gemaaid wordt de wortels aangetast kunnen worden waardoor het gras dood gaat. Te lang gras laat je tuin lijken op een jungle, dat willen we toch ook niet. Kies daarom de juiste balans met de setting en sfeer in je achterhoofd. 

Water

​London Kitchen Garden - Small Garden Design by LS+L Rustieke tuinen van homify Rustiek & Brocante Hout Hout
homify

​London Kitchen Garden – Small Garden Design by LS+L

homify

Vergeet nooit de juiste hoeveelheid water te geven. Te veel water doet de planten verdrinken en zorgt eveneens voor financiële schade, want planten zijn duur. Deze tuin staat er schitterend bij, dat komt door de zorgvuldige bewatering. Laat je altijd informeren door een expert als het gaat om de verzorging van planten. 

Bemesting

Extra voedingsstoffen toevoegen aan je tuin is vaak een goede zaak, hoewel je wel moet uitkijken dat je niet te veel mest geeft aan je tuin. De stelregel voor de bemesting is eigenlijk zeer eenvoudig: hoe meer licht een plant nodig heeft des te meer bemesting deze verlangt. Ook hier weer geldt, dat je bij dit soort specifieke vraagstukken over de verzorging van planten, je altijd moet laten informeren door de expert, bijvoorbeeld van het tuincentrum waar je de planten aangeschaft. 

Heggen

Wie druk is in de weer met zijn heg kan nog wel eens uitschieten en de heg qua look verpesten. Wij raden de trapeziumvorm aan, waarbij de heg een brede basis krijgt en een smalle bovenkant. Hierdoor krijgen de lagere delen van de heg voldoende zonlicht.

Juiste soort water

Niet al het water is geschikt voor een vijver. Gewoon kraanwater bevat in vele gevallen te veel kalk. Regenwater is veel geschikter en eenvoudig op te vangen in een regenton. Zorg ook voor een goede zuiveringsinstallatie, zeker als je vissen gaat houden. Deze vijvers vinden we supermooi vanwege de gave mediterraanse look. 

Afstand

Of je nu bloemen of groenten in je tuin plant: het is altijd belangrijk dat je de grond niet overbelast. Als je onvoldoende afstand tussen de zaden of bollen houdt gaan de planten elkaar later in de weg zitten en belemmeren ze elkaar bij het groeien en bloeien. In geval van twijfel: less is more! 

We hopen dat je veel zult hebben aan deze tips, want ze liggen zo voor de hand dat veel mensen ze vergeten! 

Blijf ons volgen voor meer mooie ideeën, tips en woontrends!

7 imposante voorgevels, check ze hier

Wat vind je van deze tips? Laat een reactie achter bij de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!