Inspiratie voor een IJsvakantie: Het IJshotel in Jukkasjärvi | homify

Inspiratie voor een IJsvakantie: Het IJshotel in Jukkasjärvi

Stoa. Stoa.
ateliers kumQuat
Loading admin actions …

Het is misschien moeilijk te geloven maar je droomt niet. Het hotel waar we het vandaag over gaan hebben is volledig gemaakt is van ijs en sneeuw. Het is gelegen bij het kleine dorpje Jukkasjärvi en draagt eenvoudig de naam Ice Hotel. Natuurlijk is het een ietwat ongewone plek om te overnachten, maar natuurlijk helemaal het einde voor diegenen die er altijd al van gedroomd hebben om eens een nachtje in een iglo te slapen. Daarbij is er geen reden om bang te zijn voor de kou, want het hotel beschikt over alle faciliteiten om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en het is er wonder boven wonder lekker warm. In dit artikel gaan we je meenemen door het hotel, zo krijg je een goed beeld wat je kunt verwachten van een nachtje in het hoge koude Noorden. Kijk met ons mee.

Uniek Kunstwerk

Het legendarisch Ice Hotel was het eerste hotel in zijn soort en is het grootste ijshotel in de wereld. Elke winter komen er van over de hele wereld zo’n 50.000 bezoekers om een unieke nacht te kunnen ervaren. Toeristen komen hier om te genieten van de sfeer die er in het landschap aanwezig is. Dit landschap bevindt zich zo’n 200 km ten noorden van de poolcirkel en heeft een magische aantrekkingskracht. Het Ice Hotel wordt beschouwd als een kunstwerk, waardoor de structuur ervan zelfs beschermd is door de Zweedse wet.

Op deze foto kunnen we een werk van Brison Mathieu en Luc Voisin zien, het dateert uit 2014. Het werk stelt een ansichtkaart uit Parijs voor; zo ontdekken we in het werk Montmartre en de basiliek de Sacre Coeur. De gasten die door de gangen van het hotel lopen, en mijlen ver van de Franse hoofdstad zijn, zien toch een glimp van de prachtige architectuur van deze stad, zoals die ons in de ochtend toeschijnt. Het contrast kon niet groter zijn: aan de ene kant Parijs met zijn veelal warme en zachte klimaat, en aan de andere kant de ijsvlakten van de Noordpool.

Blokken IJs

Het hotel beslaat zo’n 5500 vierkante meter en is opgebouwd uit 1.000 ton ijsblokken afkomstig uit de bevroren rivier Torne, en uit 30.000 ton sneeuw. Het is deze combinatie van sneeuw en ijs die de sterke structuur vormt. Het hotel is geopend van december tot april en smelt elk jaar deels, waardoor het in de zomer maanden opnieuw moet worden vormgeven. Een enorm project! Bij dit project zijn meer dan honderd mensen betrokken, waarvan de helft uit kunstenaars bestaat die de speciale suites ontwerpen. Het Ice Hotel bestaat uit twee luxe suites van 47 vierkante meter, waarin de barok- en de rococo stijlen dominant zijn. Er wordt ook gebeeldhouwd door kunstenaars die ijsblokken in prachtige sculpturen veranderen. Het bouwproces is en langzaam proces. Tussen maart en april word zo’n 5.000 ton ijs uit de rivier de Torne gewonnen en tijdens de lente & zomer in koelcellen bewaard. De bouw vindt plaats in november en april.

Lekker Slapen

Het hotel biedt zijn gasten veel comfort, zo zijn er ook verwarmde suites. Daarnaast hebben de gasten de mogelijkheid om een paar nachten door te brengen in een suite waar geen verwarming is, waardoor je echt een idee krijgt van het leven rond de poolcirkel. Dit is een uniek ervaring waarvoor mensen uit de hele wereld naar dit hotel komen.

Innovatief Design

Door zijn innovatieve, moderne design en adembenemende architecturale technieken is het Ice Hotel een uniek attractie. Dit is alleen mogelijk dankzij het werk van vooraanstaande kunstenaars die het ijs zulke mooie vormen geven. Dit ambitieuze project gooit op internationaal niveau hoge ogen.

Pure Sfeer

In het hotel kun je in diverse restaurant heerlijk dineren en ook vind je er verschillende bars met glazen die uitgehouwen zijn in ijs. Dit mammoet project onderscheid zich door zijn geweldige details en comfort. Gasten die in de nacht de omgeving willen leren kennen, kunnen zelfs op een nachtelijke survivaltocht. Maar bereid je wel goed voor, want de temperatuur buiten is op zijn minst -7 graden Celsius. Voor het slapen gaan is het essentieel om je warm te kleden met thermische kleding, ook is het verstandig om je oren te bedekken met een muts en je goed te nestelen in een slaapzak. Het bed waarop je ligt is opgebouwd uit blokken ijs en het dikke matras is gemaakt van rendierhuiden. Bij het ontvangen de gasten een glas warme rode vruchten drank en daarnaast zijn er sauna sessies waar een heerlijk ontbijt buffet op je wacht. Het hotel biedt ook dagelijkse excursies in het gebied aan. Het Ice Hotel staat wereldwijd bekend als kunstwerk en bij binnenkomst is het net alsof je een museum bezoekt.

Tot zover het bezoek aan het IJspaleis. Hopelijk ben je enthousiast en geïnspireerd geraakt. Ga er eens een nachtje logeren! 

Tips voor een sprankelend huis vind je in het artikel over een unieke shabby interieur!

Zoek je ideeën voor je interieurverlichting? Lees dan dit artikel!


Zou jij een nachtje in dit hotel willen slapen? Deel je mening op ons forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!