Muren en scheidingswanden, tien ideeën voor extra ruimte in huis | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Muren en scheidingswanden, tien ideeën voor extra ruimte in huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne woonkamers van Raquel Junqueira Arquitetura Modern
Loading admin actions …

Een typische kamer bestaat uit vier muren, een plafond en een vloer. In dit Ideabook bekijken we vernieuwende invullingen van dit beproefde concept. Waar we een 'gewoon' huis namelijk indelen in evenredige blokken, zien we in dit Ideabook een aantal meer speelse ruimtes terug. Door het plaatsen van muren of andersoortige afscheidingen worden in deze kamers verschillende kleinere ruimtes gecreëerd. Ook kunnen valse muren en scheidingswanden gebruikt worden om een bijzonder element of bijzondere functie van de ruimte uit te lichten.

Kastruimte als scheidingswand

Wat je eigenlijk nooit genoeg kan hebben in een huis? Liefde en opbergruimte, zouden wij antwoorden. In deze woonkamer zijn die twee concepten samengevoegd. Een liefdevol ingerichte scheidingswand met extra opbergruimte is het resultaat. Naar opbergruimte voor kleine decorstukken doet deze muur dienst als tv meubel. Opvallend aan de op maat gemaakte wand is hoe sommige delen volledig opengewerkt zijn terwijl andere delen wel voorzien zijn van een achterwand. Door deze elementen samen te brengen in een wand ontstaat een opbergmeubel dat ruimtes scheidt zonder ze volledig van elkaar af te zonderen. 

Glazen scheidingswand

River House - Internal view of living room Moderne woonkamers van Selencky///Parsons Modern
Selencky///Parsons

River House – Internal view of living room

Selencky///Parsons

In deze moderne woonkamer met jaloersmakend hoge plafond en ongelofelijk veel daglicht, zien we een bijzondere scheidingswand. De glazen partitie die in deze ruimte aangebracht is, lijkt over te lopen in de enorme glazen schuifdeuren die naar de tuin leiden. Door in de elementen hetzelfde soort materiaal terug te laten komen, wordt de ruimte optisch een geheel. Door in die ruimte vervolgens toch een scheidingswand aan te brengen komt het huis niet massief over en blijft het huiselijk. Glas leent zich in deze situatie natuurlijk bijzonder goed voor dat doeleinde. Een glazen afscheiding laat al het licht door, betrekt ruimtes bij elklaar en oogt 'clean'.

Oosterse invloeden

Na de moderne woonkamer en haar glazen scheidingswand die we hiervoor zagen, zien we nu een meer Oosterse invulling van datzelfde concept. Ook in de woonkamer wordt de trap afgeschermd door een bijzondere scheidingswand. De wand, waarschijnlijk loopt hij van verdieping naar verdieping door, verbergt de trap. Door gebruik te maken van bijzondere uitsneden als versiering ontstaat een Oosters beeld. In combinatie met het zwart van de lampen en de andere zwarte tonen in het interieur is het effect vrij zakelijk. Opmerkelijk bij deze wandafscheiding is dat het de eye-catcher van de ruimte is. Waar de glazen wand die we hiervoor zagen zoveel mogelijk wegvalt, trekt deze afscheidingswand de aandacht.

Oosterse invloeden II

Als we dan toch beginnen over de Oosterse invloeden op  het gebied van muren en afscheidingswanden, mag de zogenaamde 'shoji' niet ontbreken. Shoji zijn Japanse schuifdeuren die bestaan uit een houten rasterwerk waarop aan één zijde semi-transparant papier is geplakt. In deze ruimte, een typisch Japanse kamer, zien we ze aan een aantal wanden terug. Schoonheid van de shoji zit 'm erin dat de muren makkelijk te verschuiven zijn. Op die manier is de ruimte telkens opnieuw in te richten naar de wensen van de bewoner. In de westerse wereld zien we de schuifdeuren weinig in deze vorm terug. Hieronder een voorbeeld van een meer westerse invulling van de afscheidingswanden.

Schuifdeuren uit het westen

Shoji zijn in ons koude kikkerlandje dus minder in zwang. De glazen panelen die we hier terugzien echter, zijn al sinds de jaren dertig in trek. De en suite deuren  die we in deze ruimte zien, schuiven volledig weg als de ruimte open moet zijn en sluiten haar volledig af als ze dichtgetrokken worden. Door vervolgens in de panelen glas te plaatsen blijven de verschillende ruimtes toch verbonden. Het effect van en suite afscheidingsdeuren is daarmee in zekere zin hetzelfde als de sohji, de plaats van de wanden echter is veel statischer. Opvallend ten slotte aan de schuifdeuren die we in deze woonkamer zien is het uitgesproken zwart waarin ze vormgegeven zijn. Een mooie keuze in een ruimte die verder gevuld is met meer neutrale aardetinten.

Opengewerkte wand

Moderne woonkamers van homify Modern

Met deze bakstenen scheidingswand vervolgen we onze zoektocht naar verschillende soorten muren en scheidingswanden in het interieur. Na de subtiele schuifdeuren hiervoor is dit een veel ruwere uitvoering met zowel een ander resultaat als een behoorlijk andere functie. Deze opengewerkte muur heeft namelijk als doel om een enkel element in de ruimte uit te lichten en een persoonlijke touch aan de ruimte te geven. Deze woonkamer is er duidelijk een van een groenliefhebber. De plantjes op de tafel achter de bank liegen er niet om en ook in de nis die ontstaat in de scheidingswand zien we een plant terug. De keuze voor een opengewerkte bakstenen muur ten slotte geeft de ruimte een 'edgy' effect.

Een scheidingswand met wat extra's

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne woonkamers van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa

Lab32 architecten

Als we dan toch een muur plaatsen, waarom bouwen we er dan niet een bijzondere functie in? Dat is wat de architect van dit pand gedacht moet hebben. In deze scheidingswand zien we vervolgens dan ook niet alleen een ingebouwd tv-meubel terug, een prachtige oplossing voor een anders vrij lomp product, we zien ook een bijzondere open haard. Door in de scheidingsmuur een kleine ruimte uit te sparen ontstaat een richel waarin de open haard mooi is weggewerkt. Op die manier krijgen we wel het idyllische gevoel van de open haard, maar niet de massieve vorm die open haarden vaak aannemen. In combinatie met de moderne inrichting is het een smaakvol geheel.

Scheidingswand met bijzondere textuur

Villa New Water Moderne woonkamers van Waterstudio.NL Modern
Waterstudio.NL

Villa New Water

Waterstudio.NL

Wederom komen we, ook in deze woonkamer in ons Ideabook over bijzondere muren en scheidingswanden, in een moderne woonkamer uit. Het eerste dat ons opvalt is de bijzondere curve die het glas maakt. De open structuur van het huis laat enorm veel licht binnen dat prachtig opgevangen wordt op de lichte vloer. Het is echter niet de glazen pui waar we onze blik in dit huis op richten, het is de scheidingswand die we in de donkere tinten in de kamer zien staan. Ook deze scheidingswand zorgt voor extra opbergruimte, hoewel er zo te zien weinig gebruik van gemaakt wordt. Het bijzondere aan deze afscheiding is de structuur ervan, een structuur die we ook terugzien in het element aan de voorzijde. 

Klein maar fijn

Prins Hendrikstraat Moderne woonkamers van De Werff Architectuur Modern
De Werff Architectuur

Prins Hendrikstraat

De Werff Architectuur

We eindigen ons ideabook met twee voorbeelden die in elk huis toegepast zouden kunnen worden. De scheidingswanden die we in de volgende twee woonkamers zien, zijn klein en functioneel. Het voorbeeld van een scheidingswand die we hier zien, neigt een klein beetje naar valsspelen. De muur die we zien zat namelijk ongetwijfeld al in het huis en wijkt daarmee af van de andere wanden die we in dit ideabook zagen. De invulling die de scheidingsmuur in deze ruimte echter krijgt, krijgt extra diepte door de kast met vakken die er tegenaan geplaatst is. In een ideale situatie zou deze wand de gehele muur beslaan, een bijzondere afscheidingswand zou het gevolg zijn. Nu die keuze niet gemaakt is, is het plaatsen van een 'vakkenkast' een mooie oplossing.

Extra opbergruimte, hoe meer hoe beter

Prins Hendrikstraat Moderne woonkamers van De Werff Architectuur Modern
De Werff Architectuur

Prins Hendrikstraat

De Werff Architectuur

Het laatste voorbeeld dat we in dit Ideabook over muren en bijzondere scheidingswanden bezoeken is ook een huis-tuin-en-keuken voorbeeld. De wand is geplaatst tussen twee deuropeningen in en voorzien van een vijftal planken. Ook hier zien we weer de waarde van extra opbergruimte. Door zelfs de vloer te gebruiken om wat kleine prullen op te slaan, wordt de ruimte optisch nog verhoogd. Een slimme zet dus. Met dit laatste voorbeeld van een scheidingswand willen we laten zien dat afscheidingen in een ruimte niet altijd groots en meeslepend hoeven zijn. Met een kleine toepassing als we in deze muur terugzien kan ook al een groot effect bereikt worden.

Wat is de mooiste afscheidingswand die jij in dit ideabook zag? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!