10 originele keukens geëtaleerd

Daan Nijssen Daan Nijssen
Veramonte I, Sobrado + Ugalde Arquitectos Sobrado + Ugalde Arquitectos Eclectische keukens
Loading admin actions …

De keuken is een ruimte die alle zintuigen prikkelt. Een goede keuken is, naast een lust voor het oog, immers ook een plek waar de meest smaakvolle gerechten met de heerlijkste gerechten worden bereid. Om die reden is synesthesie belangrijk in de keuken; het samenspel van verschillende zintuiglijke indrukken. De manier waarop je de keuken inricht, zowel qua aanzien (zicht) als qua functionaliteit (tastzin), heeft een bewezen effect op de manier waarop met de geur en de smaak van het eten ervaart. Daarom zijn keukens ook zo veelzijdig. Ze komen voor in allerlei stijlen, van antiek tot hypermodern, van rijkelijk gedecoreerd tot minimalistisch, en worden gemaakt van allerlei verschillende materialen, zodat er altijd wel een keuken tussen zit die aansluit op jouw smaak. In dit Ideabook hebben we 10 originele keukens voor jullie geëtaleerd.

Ruime boerderijkeuken

Laten we beginnen met de landelijke en brocante keuken. We zien een origineel voorbeeld van een gezellige en ook behoorlijk ruime boerderijkeuken. De aanrechten lopen aan beide kanten van de kamer ver naar achteren door, waardoor het aanrecht volop plaats biedt aan potjes, pannetjes, koffieautomaten en natuurlijk het nodige groen. Deze ruime keuken lijkt geschikt om voor tientallen mensen eten voor te bereiden, een indruk die wordt versterkt door de lange tafel met vele stoelen, gemaakt van sfeervolle ruwe houten planken.

Hypermoderne keuken met bar

Laten we overgaan op een van de meest modern ogende keukens op de site van homify. Deze keuken heeft alle elementen die we bij een luxe eigentijdse keuken verwachten: aanrechten met hoogglans, ingebouwde ovens, een versierde splashback, een ruim keukeneiland, fluorescerende lichten en – last but not least – een rij barkrukken. In deze keuken lijkt het elke dag wel feest. In een moderne keuken als deze ligt de nadruk op simpele, minimalistische vormen, een hygiënische, glanzende uitstraling, goede belichting en veel ruimte op het aanrecht.

De elegantie van hoogglans

In een moderne keuken kan hoogglans niet ontbreken. De gladde, spiegelende laklaag geeft je keuken een luxe en hygiënische uitstraling die wij associëren met de gemakken van de moderne tijd. Dit aanrecht met hoogglans heeft een eveneens glanzend aluminium keukenblad. Aluminium is stevig, eenvoudig schoon te maken en heeft een lichte uitstraling die mooi contrasteert met de zwarte lak van het aanrecht. De hoogglans en het aluminium sluiten bovendien mooi aan bij de eveneens gelakte houten vloer van de kamer. De koelkast aan het einde van het aanrecht ondersteunt een verlaagd stuk plafond direct boven het aanrecht, waarin een afzuigunit en meerdere plafondlampen zijn aangebracht. Zo vormt de keuken een organisch geheel.

Minimalistisch wit

Een minimalistische keuken is aan te raden voor iedereen die houdt van eenvoud. Door gebruik te maken van simpele vormen en egale kleuren (liefst wit) komt de aandacht volledig te liggen op het praktische nut van de keukenapparaten, en natuurlijk op de smaak en de geuren van het eten. In dit voorbeeld zien we een typische minimalistische keuken: geheel uitgevoerd in steriel wit, op de eveneens steriele gietvloer na. De hoogglans versterkt de steriele uitstraling nog meer. De kasten, ovens en wijnrekken zijn ingebouwd in de muur of in het kookeiland, waardoor ze geen extra ruimte innemen. Zelfs de deuren van de kasten hebben geen externe handgreep.

Moderne houten kookhoek

Bij houten keukens denken we al snel aan de knusse landelijke of brocante keukens. Deze keukens hebben zeker hun charme en we zullen er in dit Ideabook nog vele behandelen, maar met hout is nog veel meer mogelijk. Neem nu deze stijlvolle eigentijdse houten kookhoek. Aanrechten van verschillende lengtes en hoogtes creëren een U-vorm en bakenen zo op een subtiele manier de grenzen van de keuken af, zonder deze af te scheiden van de rest van de kamer. De houten aanrechten en kasten zijn simpel, bijna minimalistisch van vorm.

Blauw-wit: de kracht van contrast

We blijven nog even bij de moderne, eenvoudig ingerichte keukens, al voegen we bij dit voorbeeld een belangrijk element toe: kleur. Alle houten objecten, waaronder de aanrechtkasten, de vitrinekast, de afzuigkap, de muurplank en de tafel, zijn beschilderd in dezelfde elegante donkerblauwe kleur, die bijna tegen het zwarte aanzit. In de rest van de kamer is veel wit gebruik: in de bekleding van de stoelen, op de vloer, in het servies, in de lampen en de kaarsen. Bij de muur is er voor een soort compromis gekozen met een verticaal blauw-wit streepjespatroon. Tot slot voegt het warme roodbruine granieten keukenblad nog een extra contrast toe.

Klassieke symmetrische keuken

Dworek Mennonicki 1880 r , PROJEKT MB PROJEKT MB Klassieke keukens

We gaan door naar klassiek met een goed voorbeeld van eenvoudig klassiek. De charme van deze keuken zit hem in de symmetrie: een centraal blok met fornuis en afzuigkap, aan beide kanten geflankeerd door identieke aanrechten en muurkasten. De centraal gelegen klok boven de afzuigkap maakt de symmetrie compleet. Het feit dat deze kleine symmetrische keuken in een aparte hoekje is geplaatst geeft de keuken een extra knusse uitstraling.

Brocante keuken

Deze keuken is een schoolvoorbeeld voor de brocante stijl. De keuken is eenvoudig en symmetrisch qua inrichten en de aanrecht- en muurkasten zijn gemaakt van ruwe houten planken, beschilderd met een dunne laag pastelgroene verf zonder laklaag, om de verf er oud en verweerd uit te laten zien. De pastelgroene kleur versterkte de natuurlijke ambiance van het hout. Een goede brocante keuken is niet compleet voordat deze versierd is mer allerhande sfeervolle antieke potjes en pannetjes.

Brocante keuken 2.0

Voor deze keuken geldt hetzelfde als de vorige, maar dan in het kwadraat. De ronde balken die we ook al in het vorige voorbeeld zagen zijn niet beschilderd of gelakt en doen daardoor des te meer denken aan echte boomstammen. De kasten, muurplanken en kozijnen zijn beschilderd in een prachtige hemelsblauwe tint die onverwacht goed matcht met de lichtbruine kleur van het hout. Andere brocante elementen zijn de uitbundig gedecoreerde antieke kast aan de linkerkant en natuurlijk de bonte tegelvloer.

Mediterraans brocant

L'envers du décor, Pixcity Pixcity Mediterrane keukens

We sluiten af met een brocante keuken met een twist: een Mediterraanse twist welteverstaan. De muur, met onregelmatig gevormde natuurstenen en vooral veel cement en stucwerk, de ruwe plafondbalken, de lichte grijsbruine kastdeuren, de kalkstenen gootsteen en de gele verf wekken associaties op met sfeervolle landhuisjes in Spanje of Italië. Hou je van de Mediterraanse keuken? Kijk dan niet verder! De Mediterraanse keuken komt immers het best tot zijn recht in een Mediterraanse keuken.

Welke keukenstijl sluit het beste aan op jouw smaak? En waarom? Laat een reactie achter met je inspiratie.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine