Diepgang. Tien goede ideeën voor diepe tuinen

Yanaika Zomer Yanaika Zomer
homify Moderne tuinen
Loading admin actions …

Een diepe tuin is een luxeprobleem. Want het is misschien even zoeken met de indeling, je hebt wel een hoop oppervlakte. Het is dus een kwestie van creatief zijn en van de nood een deugd maken. Benadruk de lengte bijvoorbeeld met een prachtig tuinpad. Of deel de lengte juist op in een terras, een siertuin en een veranda. Er kan echt veel meer dan je zou denken. Laat je dus niet afschrikken en laat je tuin vooral niet verslonzen, want een lange diepe tuin biedt mogelijkheden. Kijk mee naar tien tuinideeën die een eind maken aan al jouw tuintwijfels.

Op pad

Casa Sotogrande, Terra Terra Moderne tuinen

We starten met een tuin waarin de lengte tot unique selling point is gemaakt. In het midden loopt een creatief tuinpad waarin gras gecombineerd is met mooie grillige natuurstenen. Aan beide zijden een lange haag van lavendel. Alleen al door de geur zullen gasten zich welkom voelen zodra ze het tuinpad op komen lopen. De haag fungeert als border voor een wilde bloementuin. Mooi hoe zo'n border rechte lijnen en structuur aanbrengt, maar dat daarbuiten weer plaats kan zijn voor levendigheid. 

Van bamboe

Bambootec , Bambootec Bambootec Moderne tuinen

Een lange tuin betekent in veel gevallen ook een lange schutting. Dat kan erg saai worden. Wat of de schutting nou wit of bruin is, of zelfs van beton, het is een erg groot oppervlak. Het is dan ook een goed idee om hem op te luisteren. Zie het als een wand zoals je die in huis ook zo versieren. Er is prachtige buitenkunst en ook met fotografie zijn leuke dingen mogelijk. Hier is de versiering echter van bamboe. De witte wand wordt onderbroken door lange bamboescheuten met daartussen bamboe hangbakken. Leuk om de tuin daarmee tot grotere hoogten te brengen.

Vakwerk

In deze langwerpige tuin is gekozen om veel onderbreking aan te brengen. Het is een flinke oppervlakte en door die te verdelen in vakken, wordt het allemaal wat knusser. 

Met een lang tuinpad wordt het geheel bij elkaar gehouden en aan beide kanten zijn verspringende deeltuintjes te vinden. Een stukje grind, een mooi terras, een border en een haagje, hier komen allerlei verschillende tuinideeën op perfecte wijze bij elkaar. Er is ook mooi gespeeld met hoogte door aan beide kanten grotere planten langs de schutting te plaatsen. Dat geeft beschutting en gezelligheid zonder dat de tuin te begroeid kan raken.

Stukje bij beetje

Vurig design voor je tuin, Gardeco Gardeco Moderne tuinen

Ook in deze tuin is de lengte wat doorbroken door de tuin te verdelen. Het gaat hier om een wat kleinere tuin bij een eengezinswoning. Want ook daar kun je iets moois van maken. Er is gekozen voor een overkapt terras dicht tegen het huis aan. Die wordt onderscheiden van de rest van de tuin door een staalconstructie met keien waar een haard in is gebouwd. Perfect om die fijne zomeravonden nog net even langer te laten duren. Dieper de tuin in vinden we een picknicktafel. Hier kan samen geluncht worden of de kinderen kunnen er fijn aan spelen. Het prettige van twee zithoeken in een tuin is dat je op elk moment van de dag een plekje in de zon kunt vinden. 

Alles voor de kinderen

Nou ja, bijna alles! Een eigen stukje van de tuin bijvoorbeeld. Niks zo fijn als wanneer de kinderen lekker de ruimte hebben om te spelen. De tuin is daarvoor een heel veilige plek, maar niet zo leuk als de hele tuin uit tegels bestaat. Door bijvoorbeeld het achterste deel van de tuin in te richten voor de kinderen, houd je je eigen terras knus en compact. Daarachter ligt dan gras (picknicken en stoeien!) en kan bijvoorbeeld een speeltoestel staan. Ook een goed idee met kinderen is achterin een moestuintje maken. Leuk en leerzaam!

Waterpartij

In een lange tuin kan een vijver wonderen doen. Het kan de oppervlakte wat breken of zoals hier juist benadrukken. We zien hier een erg grote lange tuin die niet zozeer achter het huis ligt, maar meer ernaast. Daardoor is het in dit geval mogelijk geweest een soort steiger langs de hele lengte van het huis te maken. Dat kan natuurlijk niet overal, maar je laten inspireren door dit idee natuurlijk wel. Want misschien is het in jouw lange tuin ook mooi om een langwerpige vijver aan te leggen. In het midden, achter het terras bijvoorbeeld, of misschien aan de zijkant langs de hele lengte van de tuin. Een vijver kun je zo groot of klein maken als je zelf wil en is altijd een leuke toevoeging.

Hoogtepunten

Opnieuw een wat grotere tuin, waar we ons vooral willen richten op de ideeën en de inspiratie. Want deze foto hebben we gekozen vanwege het trappetje. We zagen al eerder dat het mooi kan zijn de tuin te verdelen in vlakken. Verschillende ondergronden, hekjes, en hegjes creëren meerdere minituinen die allemaal hun eigen functie hebben. Je kunt een stukje tuin ook afkaderen door gebruik te maken van hoogteverschillen. Met een klein afstapje of een trapje van drie treden heb je eigenlijk meteen twee kleinere tuinen. Ook hier hebben beide delen een eigen zithoek. Overdag is het bijvoorbeeld heerlijk lounchen in de diepe banken en 's avonds tijd voor een barbecue aan de hoge tafel. Hoe dan ook, altijd in het zonnetje.

Op de bank, maar niet aan de zijlijn

Dit is een tuin met een extraatje. Want onafhankelijk van de rest van de inrichting is er een heel creatieve twist aan de border gegeven. Perfect voor een lange tuin. In plaats van steentjes is gekozen voor een lange bank over de hele lengte van de tuin. De bank is vormgegeven in een mooie golf die de tuin wat speelser en gezelliger maakt. Dus of er nou een tuinset staat of niet, je kunt altijd een lekker plekje vinden in de zon of de schaduw. En met een tuinfeest is er plek voor iedereen.

Veranda

Je ziet ze steeds meer, veranda's die niet aan het huis zijn gebouwd. Nog zo'n goed idee voor een lange tuin! Want lang niet elk huis leent zich voor een aanbouw, maar achterin de tuin kan natuurlijk net zo goed. Je kort op die manier je lange tuin een beetje in en hebt een fantastische plek om buiten te zitten. 

Deze veranda heeft aan twee kanten een wand waardoor je eigenlijk altijd uit de wind zit en het schuine dak maakt het aangenaam om zelfs met een beetje regen buiten te blijven. Het model is knus en leent zich perfect voor zo'n houten zithoek. Een fijn theeservies en een paar goede kussens maken het helemaal af.

Bruggetje

Lush city garden design homify Moderne tuinen

We zagen al een mooi voorbeeld van een vijver in een lange tuin. Die besloeg de hele lengte. Een vijver over de breedte kan natuurlijk ook. Daarmee breek je de oppervlakte en creëer je weer meerdere minituinen. En het is natuurlijk ook nog eens heel erg mooi!

In een lange tuin is een brede vijver natuurlijk wat lastiger, maar niet als je kiest voor een bruggetje. Hier heeft dat idee een strakke en moderne invulling gekregen. Het terras loopt door in de grote zwarte tegels die met een kleine ruimte ertussen over het water zijn gelegd. De waterlelies en het ontwerp van de tuin doet wat oosters aan en geven het geheel de uitstraling van een zentuin. Een perfecte plek dus om helemaal tot jezelf te komen.

Hoe zou jij een lange tuin inrichten? Laat een comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine