Zolder Spanten die een functionele en decoratief effect hebben | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zolder Spanten die een functionele en decoratief effect hebben

press profile homify press profile homify
Eclectische badkamers van Pientka - Faszination Naturstein Eclectisch
Loading admin actions …

Dakspanten kunnen in vele vormen en stijlen ontworpen worden. Ze hebben voornamelijk een functionele doel: ze ondersteunen het dak van een huis en geven tegelijkertijd ook een mooie vorm eraan. Maar daarnaast creëren ze ook een decoratief effect en brengen ze daardoor een toegevoegde waarde aan de rest van het interieur in een ruimte.

In dit artikel gaan we een kijkje nemen naar één van de stijlen van dakspanten namelijk Attic Spanten oftewel Top Hat Spanten (de ondersteunde balken voor het dak zijn gerangschikt in de vorm van een hoge hoed). Deze dakspanten bieden een voordelige manier aan voor het creëren van wat extra opslagruimte. Dit komt mede omdat de ondersteunde balken zich merendeels in het dak gedeelte bevinden. Maar daarnaast brengt het zeker ook meer karakter in een ruimte. 

Kijk en lees gauw mee en laat je verrassen door deze prachtige afbeeldingen van diverse experts

Houtachtig modern

Oak kitchen Klassieke keukens van Churchwood Design Klassiek

Deze dakspanten van houtachtige materiaal brengen een sterke en moderne allure naar voren in de ruimte. Een slim en creatief ontwerp om de rest van het interieur – onder andere de keukenkasten, de onderkant van het kookeiland en de eettafel – met een houtachtig materiaal te bewerken en daardoor uiteindelijk een positieve match vormt met de houten dakspanten ( Attic spanten ). Gecombineerd met de witte achtergrond wordt er een mooie combinatie gevormd tussen verschillende kleuren maar vooral ook het soort materiaal. 

Wit bij Wit

Renovation and interior design attic Moderne slaapkamers van F_Studio+ dell'Arch. Davide Friso Modern
F_Studio+ dell'Arch. Davide Friso

Renovation and interior design attic

F_Studio+ dell'Arch. Davide Friso

Deze witte dakspanten vallen bijna niet op doordat ze zo mooi inblenden met de rest van het witte interieur. Zoals te zien is op het plaatje bieden deze dakspanten (Attic Spanten) voldoende ruimte voor extra opslag. Er is voldoende bewegingsruimte dus de kans dat het hoofd gestoten zal worden is heel klein. 

Doordat deze dakspanten in dezelfde witte kleur zijn bewerkt , net als de rest van de ruimte, oogt de ruimte daardoor ook iets groter aan dan het lijkt. En de manier hoe ze ook zo netjes naast elkaar zijn gerangschikt, brengt het tevens ook iets meer orde en overzicht in de ruimte. 

Ruime omtrek

Dit is een perfecte voorbeeld om de Attic stijl van een dakspant te laten zien. Vanwege de diepe hoogte in het dak kan men makkelijk en vrij heen en weer bewegen. En door deze mooie hoogte wordt de Top Hat stijl ook nog beter naar voren gebracht. 

Het is waarschijnlijk de bedoeling geweest van de ontwerper(s) om de vorm van het dak (inclusief de attic spanten) als mooie blikvanger te laten functioneren. Want zodra men de trap op komt is dit het eerste wat men ziet. De rest van het interieur is dan ook lekker rustig en simpel gehouden met een bankstel en mooi kunstwerk van houtachtig materiaal. Een hele mooie afwerking bij elkaar en alles valt op z'n plek in dit plaatje. 

Minimalistische stijl met een moderne smaak

In vergelijking met de vorige dakspanten (Attic spanten) zijn deze dakspanten waarschijnlijk in hun ruwe vorm gehouden. Het staat zeker niet mis en geeft juist een mooi effect met de moderne en eenvoudige inrichting van het interieur. 

De dakspanten brengen een mooi en toch wel decoratief effect over en combineren perfect met de neutrale kleuren van de wand en het bankstel. De hele ruimte straalt al met al een heel ontspannen en rustige atmosfeer uit.

Chalet in rustieke en brocante stijl

Chalet Gstaad Rustieke eetkamers van Ardesia Design Rustiek & Brocante
Ardesia Design

Chalet Gstaad

Ardesia Design

Een prachtige chalet dat in een rustieke en brocante stijl is ontworpen! Deze stijl is vooral terug te zien in de muren, de wanden, het dak en de vloer. Ze zijn allemaal met verschillende houtmaterialen bewerkt, inclusief een andere tint van het houtmateriaal. Maar dan nog combineren ze heel goed met elkaar en oogt het alsnog prettig om te zien.  

De eenvoudige dakspanten (Attic spanten) zijn ongeveer met hetzelfde houtmateriaal bewerkt als de muren van de chalet. Dit effect zorgt weer op z'n beurt voor een mooi resultaat en overloop naar de houtenvloer dat weer met een ander soort houtmateriaal is bewerkt. Het kookeiland en de rest van het interieur is in een mooie grijze tint bewerkt en maakt de styling in deze ruimte daardoor compleet. 

Prachtige combinatie van wit en hout

A2 house Moderne studeerkamer van vps architetti Modern

Deze zolder is omgetoverd tot een prachtige bibliotheek/studeerkamer met mooie maar vooral functionele houten dakspanten (Attic spanten). 

Dit is een mooie grote ruimte dat er geordend uitziet en op een stijlvolle manier is ingericht. De muren zijn simpel gehouden met een witte tint en in het midden van die muur is de ingebouwde kast met boeken geplaatst. Op deze wijze blijft er alsnog wat extra bewegingsruimte over (hoewel de rest van de ruimte best wel groot eruit ziet). 

Bij deze prachtige houten dakspanten (Attic spanten) kunnen we zien  dat ze de rest van het dak goed bij elkaar houden. Dat is vooral te zien aan de dikte en breedte van de (meeste) balken. Het is ook prachtig om te zien hoe ze mooi inblenden met het houtmateriaal van het dak en daardoor voor een zwoel effect zorgen in deze bibliotheek/studeerkamer.

Niet het standaard type

De stijl van deze badkamer ziet er heel anders uit van wat men normaal gesproken is gewend. Maar dan nog misstaat het zeker niet. Het brengt een eigen stijl naar voren en is met de juiste materiaalsoorten bij elkaar gematcht. Om een voorbeeld te noemen – de stenen trap dat richting het douche gedeelte loopt en ook in dezelfde tint als de badkamer wand is bewerkt. Het brengt een stoer effect over en doorbreekt de typisch standaard inrichting van een badkamer. Want over het algemeen wordt een trap in de hal of buiten aangetroffen maar nauwelijks of niet in het bad – en toiletgedeelte. En wat tot slot dit design heel mooi afmaakt zijn de geplaatste balken (dakspanten). Een daarvan rust aan de ene kant op de stenen trap en aan de andere kant tegen andere spanten in het dak. Een mooie combinatie bij elkaar met een perfect eindresultaat.

In de vorm van een handvat

Verbouwing Schuur Vijlen Moderne slaapkamers van SeC architecten Modern
SeC architecten

Verbouwing Schuur Vijlen

SeC architecten

Dit prachtig uitziende interieur was voorheen een garage en opslagruimte en is door professional SEC Architecten omgebouwd tot een expositieruimte/bijeenkomstruimte. En het eindresultaat mag er zeker wezen! 

Zoals te zien is op de foto heeft het architectenbureau het uiterlijke verschijningsvorm van de schuur onaangetast gelaten. De houten spanten (Attic spanten), die ook al bestonden voor de verbouwing, hebben ongeveer de vorm van een handvat. Dit geeft de ruimte een heel mooi en eigenlijk ook een beetje een kunstzinnig effect.

Een plekje om weg te doezelen

Dit is een creatieve en slimme oplossing om een ruimte op de zolder in een slaapkamer om te toveren. Mede dankzij de houten dakspanten (Attic spanten) is er wat extra ruimte gecreëerd waardoor het bed beter past en tevens ook voldoende ruimte overblijft. Het is zeker een handige en passende oplossing vooral als men een extra logee over de vloer krijgt.

Romantisch wit

Deze ruimte is in een hele mooie vorm gestyled. Over het algemeen is het interieur prachtig bewerkt met een witte tint – de muren, de gordijnen, het bed (inclusief het dekbedovertrek) – en zijn onder andere de dakspanten en de vloer met een houtachtig materiaal overgebleven. Met de verschillende tinten en materialen krijgt deze ruimte een mooi en romantisch effect daardoor.

Boerderij stijl

Deze houten dakspanten (Attic spanten) vormen een perfecte match met de grote en moderne ruimte. Dankzij het materiaal van de dakspanten en de vorm van het dak, krijgt de ruimte een wat dieper en hoger effect. Wat dus zeker eer doet aan z'n naam – Top Hat stijl. En met de verschillende soorten materialen en tinten heeft de ruimte toch iets weg van een boerderij. 

Op zoek naar meer inspiratie voor het dak? Neem dan gerust een kijkje in dit ideabook en laat je inspireren.

Wat vindt jij zelf van deze prachtige dakspanten? Wij zijn zeer benieuwd naar jouw reactie! Stuur een bericht hieronder.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!