30 tips voor de inrichting van je kleine woonkamer

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Apartamento da Maria Rita, INÁ Arquitetura INÁ Arquitetura Minimalistische mediakamers
Loading admin actions …

De woonkamer is de plek waar je de meeste tijd doorbrengt en ook waar je van alles en nog wat wilt doen. Werken, eten, televisie kijken, uitrusten, studeren. Het is niet zo gek dat het inrichten van deze ruimte met zo veel functies heel lastig kan zijn. Het wordt nog lastiger als de ruimte zeer klein is. Welk meubilair moet je kiezen, en hoe zorg je voor een mooie balans tussen de hoeveelheid spullen en de ruimte die je wilt ervaren? In dit Ideabook laten we je 30 voorbeelden zien waar de bewoners op een handige en praktische manier zijn omgegaan met de beperkte ruimte die ze in de woonkamer hebben.

1. Wit

Wit is altijd een goede keuze als de ruimte klein is. Voeg kleur toe dankzij accessoires zoals een vloerkleed of kussens. DIe brengen ook meer warmte in de kamer.

2. Ruimte indelen

De perfecte indeling van je woonkamer is gemakkelijk te creëren dankzij het ontwerpen van verschillende gebieden met woonkamer meubels of een tapijt. Zo creëer je met een tapijt een gezellig zithoek en vormt de bank een afscheiding met de eettafel.3.Verlichting

Ga je je kleine woonkamer inrichten en ben je een grote filmfna? Dan is dit design echt iets voor je. Laat een goed verlichtingsplan installeren door een van onze prefessionals. Zo creër je voor elke film de perfecte sfeer! 

4. Meng de kleuren

Kleuren bepalen voor een belangrijk deel de sfeer in een kleine kamer. Heb je weinig ruimte? Gebruik dan felle en contrasterende kleuren, zodat elk element in je kamer dezelfde aandacht krijgt.

5. Opbergen

Een grote wandkast is ideaal om al je spullen in op te bergen. Geef alles een eigen plek en je kamer is altijd opgeruimd. Op de open planken zet je mooie accessoires en spullen waar je aan gehecht bent.

6. Onopvallend

De televisie lijkt in deze kamer onderdeel uit te maken van een schilderijencollectie en valt eigenlijk helemaal niet op! Dit is een handige manier om de tv te integreren in het design.

7. Als in de film

Het hebben van een thuisbioscoop is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je hoeft alleen een kamer of een lege hoek in te richten met comfortabele stoelen, goede verlichting en dikke gordijnen.

8.Grijstinten

Grijstinten doen het altijd goed in een interieur. Ze geven een ruimte een stijlvolle een rustige uitstraling. Je maakt het extra levendig door verschillende texturen, zachte kleuraccenten en subtiele verlichting te gebruiken.

9. Evenwicht

In dit voorbeeld zien we hoe dat je als je elke hoek van de kamer een functie geeft, je een visueel evenwicht en een stijlvolle inrichting kunt creëren.

10. Plafond

Aan het plafond schenken we doorgaans weinig aandacht. En dat is jammer want op de foto zie je hoe mooi het kan zijn om van het plafond iets bijzonders te maken. De panelen geven de ruimte een stoere en robuuste uitstraling!

11. Eigentijds en gezellig

Verschillende stijlen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Combineer moderne materialen met elementen met een meer klassieke en rustieke uitstraling. Het effect kan verrassend mooi zijn! 

12. Minimalistisch

In kleine ruimtes is het aan te raden om maar voor een een paar meubelstukken en elementen te kiezen en om de kamer dus niet te vol te zetten. Zorg ervoor dat de weinige elementen die je wel toevoegt iets bijdragen aan de inrichting van de ruimte.

13. Kleed je kamer aan

Textiel is een slimme manier om de kamers aan te kleden.  In deze ruimte is weelderig gebruik gemaakt van stoffen met verschillende texturen en kleurnuances.  

14. Voor de liefhebbers van design

Voor de liefhebbers van de mode en design objecten! Een ruimte met mooie geometrische vormen en kleuren.

15. Planken

Maak een ruimte levendig met een open kast met planken om boeken, speelgoed en herinneringen in op te brengen. De kast kun je ook gebruiken als roomdivider! Planken zijn ook perfect voor in andere ruimtes zoals de keuken (vooral hout) of de badkamer (strakke zwarte planken van marmer). Als je niet goed weet hoe je planken op de juiste manier kunt plaatsen, schakel dan zeker een van onze professionals in.

16. Een centraal punt

In deze kamer wordt je aandacht getrokken naar het kunstwerk op muur. Het object werkt als een mooie magneet die alles bij elkaar houdt.

17. Verlichting

Met schijnwerpers in een tv-ruimte heb je een goede controle over het licht. Je draait ze ze makkelijk in de richting waar je meer verlichting nodig hebt, of op een mooie accessoire die je extra aandacht wilt geven. De juiste verlichting doet ook wonderen voor de groei van je planten.

18. Functioneel meubilair

In een kleine ruimte zijn multifunctionele meubelen je beste vrienden. In dit voorbeeld vormt het bureau een plek om aan te werken en tegelijkertijd ook om tv te kijken.

19. Klassiek en elegangt

Mooi is de combinatie van hout en van glas. Het verveelt nooit!

20. Ontspannen

De tv-kamer is een plek voor ontspanning en vermaak. Maak er gelijk een ruimte van voor je kinderen waar ze lekker kunnen spelen.

21. Een houten paneel

In dit voorbeeld is de televisie weggewerkt in een grote op maat gemaakte wandkast. De televisie neemt zo niet veel ruimte in en valt mooi weg in de panelen van de kast.

22. Texturen

Ga je een kleine kamer inrichten en wil je die een groot rock 'n roll gehalte geven? Ga dan voor texturen! De combinaties van texturen brengen namelijk enorm veel beweging in een kamer. Gebruik stoffen in verschillende kleuren en materialen om een ruimte in te delen.

23. Onzichtbare meubels

Met glazen meubels richt je een ruimte in zonder toevoeging van visuele elementen. Het enige waar je op moet letten is dat je er niet tegenaan loopt.  

24. Een persoonlijk tintje

Vergeet je verzamelingen niet die je in je slaapkamer hebt opgeslagen! De  stripfiguren staan misschien prachtig op een plank in de woonkamer!

25. Schuifdeuren

Schuifdeuren zijn een fantastische manier om een kleine ruimte in te delen. Ze nemen weinig ruimte in en je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt.

26. TV- en studieruimte

Een televisie is misschien niet handig om in je studiekamer te plaatsen, zeker als je niet aan de verleiding van alle zenders kunt weerstaan . Toch passen werken en tv kijken prima wel perfect samen en dat blijkt uit dit design.

27. Met persoonlijkheid

Kies een stijl die een kamer persoonlijke uitstraling geven en verras iedereen.  Industrieel, retro, vintage, minimalistisch of eclectisch? Het is maar net wat jij mooi vindt! 

28. Gebruik elke centimeter

De decoratie die je kiest voor de achterste muur is erg belangrijk, want bijna altijd vormt dit het middelpunt van de kamer.  Geef deze plek daarom een eigen functie zoals een werkruimte, een boekenkast, of zelfs een leeshoek.

29. Less is more

Zet de ruimte niet helemaal vol met meubels, maar beperk je tot een aantal mooie en functionele elementen. Ze zeggen niet voor niets. Less is more!

30. De hoogte in

Heb je weinig ruimte in je kamer, ga de hoogte in en maak zo veel mogelijk gebruik van alle centimeters die je hebt. Houd de kleuren licht. Zo wordt het geheel niet te bombastisch en houd je de ruime luchtig en ruimtelijk.

Een extra tip: Van klein naar groot

We hadden het al over hoe kleine kamers inrichten, maar wat moet je doen als je woonkamer net iets te groot is? Wel, dan hebben we ook voor je hier enkele tips. Een lange kamer inrichten kan op verschillende manieren zoals:

  • Verschillende vormen en texturen met elkaar te combineren zoals in dit voorbeeld
  • Een prachtige scheidingswand te gebruiken
  • Kleurrijke accenten te integreren in de woonkamer
  • Een felle kleuren te kiezen
  • Een schuifdeur te gebruiken
  • De openheid van de kamer goed te benuttigen
  • Een laag kastjes te plaatsen
Welk idee ga jij toepassen? Laat het ons hieronder weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!